Крале водят Ордена на банята

100 езотерични общества описва в книга Румен Ралчев

Крале водят Ордена на банята | StandartNews.com

София. Английски крале основават и ръководят едно от най-интересните рицарски общества - Орденът на банята. Отровна кама е била оръжието на асасините, пред които треперел дори Саладин. Баща на малко познатия у нас ритуал Мемфис-Мизраим е краф Калиостро...

Това са само няколко любопитни детайла от уникалната Библия на тайните общества. Преглед на над 100 езотерични общества прави Великият приор на тамплиерите у нас Румен Ралчев в четирилогията си "Тамплиерство и масонство". Първият том - "Тайни общества и ордени", от луксозното издание с твърди корица излиза на пазара с в. "Стандарт" на 18 септември и ще може да се намери на вестникарските сергии и в книжарниците.

Книгата разказва историята на духовно-рицарски ордени, масонските ритуали, херметични и езотерични общества. В нея всеки може да намери подробности за малко познати философски общества като ордените на златното руно, на златната роза, на Света Мария Витлеемска, на Свети Лазар, Рилския клуб или Б'ней Б'рит (Синовете на заведа).
Вторият том от мащабния труд на Ралчев ще излезе в края на октомври, третият и четвъртият ще са на пазара през декември и януари.

ОРДЕН КАЛАТРАВА: Монаси спят с доспехи

Орден Калатрава е католически военен орден, съществувал в периода ХII-ХIХ в. на територията на Испания. Това е първият католически орден на испанска земя, основан през 1157 г. от монасите цистерцианци в Кастилия и утвърден през 1164 г. от папа Александър III. През 1838 г. Орденът е национализиран от испанската корона и прекратява съществуването си.

Калатрава е името на мавритански замък в южните покрайнини на Кастилия, отвоюван през 1147 г. от кастилския крал Алфонсо VII. Да бъдат запазени новопревзетите земи се оказва по-сложно, отколкото да бъдат завзети - в онези времена кралете не могат да си позволят поддържането на постоянни гарнизони. По тази причина възникват военно-духовните ордени.

Първоначално отбраната на Калатрава е поета от рицарите тамплиери, но скоро те са принудени да оставят замъка на врага. След това на помощ на крал Алфонсо VII се отзовава Раймон, абат от цистерцианския манастир във Фитеро. Той разчита на военните способности на монаха-рицар Диего Веласкес и на неотдавна създаденото Братство на миряните - манастирски крепостни, способни да носят оръжие. Новият орден е учреден от абат Раймон през 1157 г. под покровителството на Алфонсо VII.

Сред различните обети, приети от рицарите, е изискването да спят в бойни доспехи и да носят бели цистерциански мантии с червен кръст, образуван от цветовете на лилия - така нареченият Кръст на Калатрава. Организационно Орденът Калатрава се подчинява не на Главния капитул и не на испанските епископи, а на абатството Моримон в Булгундия, както и на цистерцианския манастир във Фитеро.

Портрет на дон Педро де Берберана и Апареги с Кръста на орден Калаватра


ОРДЕН НА АСАСИНИТЕ: Главорезите на Стареца от планината

От 1090 до 1256 г. малката шиитска секта низари исмаилити се превръща в ужаса на Близкия изток и Европа - почти целият познат тогавашен свят. Членовете са малобройни, географски разпръснати и презрени като еретици от повечето мюсюлмани. Решителните им убийци обаче почти 200 години всяват страх и паника в сърцата на западните рицари и крале на Йерусалим и Светите земи, на патриарси и папски пратеници, на византийските имперски велможи, на турските емири и шейхове и дори на легендарния Салах ад Дин. Множество владетели от онези времена спят с години с ризници, за да имат шанс да се спасят от отровната кама на асасините. Ужасът от тях оставя в западната цивилизация толкова дълбок отпечатък, че в повечето европейски езици на латинска основа презрителният им прякор "асасин" е сред основните нарицателни със значение "убиец, главорез".
Непоколебимата решителност и методичност в преследването на жертвата, плюс безстрашната и в много случаи безсмислена саможертва, потрисат съвременниците. Агентите на асасините прекарват понякога месеци или дори години в преследване на жертвата си, инфилтрират се в най-близкото ? обкръжение, за да забият накрая камата в сърцето. Най-смразяващото за свидетелите на уличните убийства, запазена марка на асасините, е неистовият стремеж на убиеца да избегне залавянето. Ако не може да избяга, той или се оставя на враговете да го убият, или е убиван от свои, а в краен случай се самоубива. Според изследователите на сектата, за разлика от днешните джихадисти, асасините се стараят да предотвратят невинните жертви. За тях политическото убийство на един лидер е оправдано, защото смятат, че така постигат мир и спасяват живота на много невинни хора, които биха загинали в открит военен сблъсък.
Единствено земите на Арабия и Сирия могат да бъдат арена на мрачните подвизи на Хасан ас-Саббах - Стареца от планината или по-скоро Господаря на планината, легендарният създател на Ордена на асасините. Той е един от да'и или мисионерите на Школата на Кайро, човек с авантюристичен дух, който се прочува и се сдобива с голямо влияние в Кайро...

Обсадата на крепостта Аламут на Ордена на асасините от войските на Хулагу хан (1256 г.)

ОРДЕН НА БАНЯТА: Рицарите на Джордж I

Почетният Орден на Банята е британски рицарски орден, основан на 18 май 1725 г. от Джордж I. Името му произхожда от древния средновековен ритуал за посвещаване на рицар, който включва къпане (като символ на пречистване), среднощно бдение и молитви. Рицарите, посветени по такъв начин, са познати като "рицари на банята". Джордж I обединява рицарите на банята в редовен Военен орден. Той не възражда Ордена на Банята, както се твърди, тъй като тази организация преди него не съществува като орден в смисъла на група рицари, които са подчиняват на определени устави и чиито позиции се изменят периодично.

Орденът се ръководи от Суверен, който трябва да е британски монарх, например Елизабет II; Велик Магистър, например принцът на Уелс; и три класи рицари: Рицар или Дама на Големия кръст, Рицар или Дама командери, кавалери.

Членовете на Ордена принадлежат към групата на гражданите или военните. Преди 1815 г. Орденът има само рицари кавалери - класа, която вече не съществува. Кандидатите за Ордена днес са обикновено висши военни офицери или висши държавни служители. Чужденците могат да бъдат само почетни членове на Ордена.

През Средновековието, удостояването с рицарска титла е свързано със сложни церемонии. Обикновено претендентът трябва да се изкъпе - действие, свързано със символиката на духовното пречистване - по време на което къпане той е посвещаван в задълженията на рицарството от старшите рицари. След това той е пренасян на легло, където трябва да изсъхне. Облечен в специална роба, под съпровод на музика, той е отвеждан в параклис, където прекарва нощта в бдение. На разсъмване, се изповядва и присъства на литургия, като след това се завръща в леглото си и спи, докато стане ден.

РИТУАЛ МЕМФИС-МИЗРАИМ: 99 степени на посвещение

Пълното наименование на тази посветителска общност е: Древен и Изначален Обред на Мемфис и Мизрайм (Ancient and Primitive Rite of Memphis and Misraim). Нарича се още Египетски ритуал, тъй като се основава на египетските мистерии и заменя легендата за Хирам с тази на Озирис. Този обред се нарежда на трето място след Шотландския ритуал и този на Йорк. Широко е разпространен в САЩ и Англия. Има разклонения във Франция, Германия и Скандинавските страни. Правени са опити да се създаде международно Светилище на ритуала, но до единно решение не се е стигнало. Доминира децентрализацията и ритуалът се градира по региони - англо-американски, латиноамерикански, италиански, френски и други. Орденът намира подкрепа от Великия Ориент на Франция, като алтернатива на английското патентно право и материнство. Тази тенденция влиза в разрез с Ландмарките. Масонството почита египетските мистерии, но никога не е казвало, че произлиза директно от тях.
В САЩ ритуалът е внесен съответно от Великия Изток на Италия и Франция и обхваща емигрантите, ползващи техните езици. Популярен е сред цветнокожото население, тъй като белите масонски ложи не приемат чернокожи в своите братства.

Бележити личности и масони са членували в Мемфис-Мизрайм. Такива са Джузепе Гарибалди, Джузепе Мадзини, Джакомо Казанова, Кемал Ататюрк, Лео Троцки, Елена Блаватска, Чарлз Ледбитер, Жерар Енкос (Папюс), Симон Боливар, Хосе Марти и други.

Посветителските традиции, огромният брой на степените от 1 до 99, трънливата и разклонена история, правят от ритуала ценно езотерично достояние, което детайлизира до подробности способността да се издигаме към съвършенството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай