Корабът с българите без охрана, бил е лесна мишена

Нови подробности за похитения от хусите танкер

Корабът с българите без охрана, бил е лесна мишена | StandartNews.com

Корабът с похитените българи не е имал охрана, бил е лесна мишена. Това стана ясно от думите на капитан първи ранг о.з. Васил Данов, който даде интервю за Нова тв.

Йеменски бунтовници хуси плениха танкера в Червено море. На борда е 25-членен екипаж от граждани на България, Украйна, Филипините и Мексико. Корабът е израелски, но на борда няма израелци.

Капитанът и един от моряците са българи.

На борда на „Galaxy Leader” има над 50 души. Бунтовниците също пуснаха изявление. Tехен говорител каза, че „с моряците се отнасят според ислямските принципи и ценности”. Бунтовниците в Йемен са съюзници на Иран.

"Всички заложници, взети в Газа, могат да бъдат разменна монета за похитените моряци. Под ръководството на Иран терористичните групировки биват свързвани помежду си. Българското правителство задейства дипломатическите си връзки, но по-важна е ролята на японската фирма оператор, която е наела кораба. Тя отговаря за курса и плаща за товара", коментира капитан първи ранг о.з. Васил Данов.

По думите му при превземането капитанът не би могъл да маневрира така, че да се предпази от хеликоптера. "На кораба не е имало охрана, тоест - не е имало как да се предпазят от нападение и да окажат съпротива. С подръчни средства, ако са опитали да противодействат, е могло да има жертви. Би трябвало екипажът да е бил обучаван какво да прави при среща с пирати. Израелското разузнаване следва да предвиди вариант за пиратски набези. Търговски и граждански кораби могат да наемат охрана. Най-разумно би било това да са 5-7 души, командоси, от специалните сили. Въоръжават се с автоматично оръжие, гранатомети, преносими зенитно-ракетни комплекси, за да могат да свалят вертолет. Възможно е да бъдат възстановени и конвоите с бойни кораби", коментира той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Capt. Jag
преди 1 седмица

Нищо не разбирате от корабоплаване и пишете глупости. Когато се поръчва нов кораб се прави куха фирма, акционерно дружество от където се набира капитала за построяването му. Целия процес се управлява от фирмата, която ще оперира с кораба - това в случая е Nippon Yassen Kisen (NYK), най-голямата корабоплавателна компания на Япония, фирмата на императора. В случая с нападение от хеликоптер няма какво да се направи от екипажа, всичко се случва внезапно и преминава през всички защити на кораба - скорост, конструкция, на база на които се оценяват рисковете. На кораба няма информация кои са акционерите в кухата фирма, така че не може да се оцени риска по това направление.

Откажи