Помощите за деца, неприети в забавачка. Добра идея, лошо изпълнение

Има много случаи, в които на родители им е отказана помощ по различни причини

Помощите за деца, неприети в забавачка. Добра идея, лошо изпълнение | StandartNews.com

През 2021 г., по идея на тогавашния служебен министър на финансите Асен Василев, беше приета наредба, според която родителите на деца, които не са приети в общински детски градини на територията на София, могат да получат парични компенсации. За да се стигне до отпускане на въпросните 372 лв. обаче, трябва да бъдат изпълнени няколко условия.

А именно: детето да не е било прието в държавна или общинска детска градина поради липса на места; да е записано в такава в самостоятелна форма на обучение; или да посещава целодневна или полудневна група в частна образователна институция, която не е включена в системата на държавно финансиране.

Друго важно условие е родителите да не получават подпомагане от държавата, с изключение на месечните помощи за отглеждане на дете, или т.нар. детски надбавки.

През 2022 г. наредбата беше допълнена и в нея бяха включени и яслените групи, тоест всички деца до тригодишна възраст. Като условията за кандидатстване, описани в наредбата, се припокриваха.

В случай че са изпълнени всички условия, родителите подават необходимите документи за кандидатстване в общината по район. След което, на теория, се очаква да бъдат преведени компенсации, с които да се подпомогне недостига на места в държавните детски заведения. Именно такъв беше и един от мотивите за приемането на тази наредба.

Оказва се обаче, че на практика има много случаи, в които на родители им е отказана помощ по различни причини. А тези, които са одобрени, получават средствата си с месеци закъснение, пише economic.bg.

Каква е предвидената сума?

Размерът на изплатените средства за деца от 3-годишна възраст до приемането им в първи клас в Столична община за 2021 и 2022 г. е 5 420 089 лв., съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН) за Economic.bg (бел. ред – детските градини са под юрисдикцията на образователното министерство). От Столична община пък обясниха, че от август до декември 2022 г. (бел. ред – най-малките бяха включени в постановлението през юли 2022 г. и компенсации се изплащат от следващия месец ) са изплатени компенсации за 5645 деца на стойност 2 284 235 лв.

Размерът на заделените държавни средства не е никак малък. За сравнение може да се посочи правителствено решение от 15 март тази година, по силата на което са отпуснати малко над 10 млн. лв. за строеж и ремонт на детски градини и училища. Средствата обаче трябва да се разпределят между 35 проекта. По груби сметки това показва, че парите за отделени компенсации е можело спокойно да се отделят за построяването на няколко нови детски заведения.

Тепърва по Плана за възстановяване ще се строят нови детски градини и училища. Предвидени са общо 80 млн. лв. – 53 милиона за нови училища в София, Пловдив, Варна и Бургас и 26 милиона – за поне 8 нови детски градини в София. Това следва да стане не по-късно от 31 май 2026 г.

Много сигнали за проблеми

На теория най-накрая беше взето някакво решение в полза на родителите, чиито деца не са се класирали за място в държавно учреждение, след като години наред по над 10 000 деца оставаха извън системата. И така попадаха в обхвата на частните детски ясли и градини, където месечните такси започват от 700 лв. нагоре. За сравнение, на територията на София държавните учреждения от миналата година са безплатни.

В редакцията на Economic.bg постъпиха няколко сигнала за нередности при отпускането на компенсациите за неприети деца в детски ясли и градини. Сред сигналите има такъв на родител, който казва, че от общината са му отказали компенсация за детска градина с мотива, че на предишни класирания детето е било прието в държавна ясла. Към момента на исканата помощ обаче детето не е записано в държавно, а в частно заведение. А това е изискване за получаването на въпросните средства.

Обърнахме се за коментар към Столична община, но оттам единствено ни отговориха много подробно какви са условията за получаване на компенсациите. И в тях многократно се споменава, че детето не трябва да е записано в държавно заведение. Конкретен отговор на въпрос: „Какви са критериите за отказ от компенсации?“ не получихме нито от общината, нито от МОН, нито от здравното министерство, към което се причисляват детските ясли.

Забавени пари

Забавянето на изплащането на компенсациите за вече одобрените родители е сред най-честите проблеми в случая, става ясно от сигнали на родители в различни групи във Facebook.

Има сигнали за това, че средства за ноември и декември 2022 г. се получават чак февруари или март 2023 г. Има и много случаи, при които не е изплатена цялата сума от 372 лв. наведнъж, а „на порции“.

От отговор на държавните институции става ясно, че причината за забавянето е бавната администрация.

За да получат общините парите за компенсации на родителите, е необходимо да излезе Постановление на Министерски съвет, след което Министерство на финансите да отпусне парите с ФО и след това те се превеждат от Столична община по банковите сметки на районните администрации и те от своя страна по банковите сметки на родителите", обясниха от Столичната община за Economic.bg.

А излизането на това Постановление и ФО понякога е до 2 месеца и от тук идва забавянето при получаването на средствата от Столична община и родителите, казват от местната власт.

Изводите, до които достигаме, са, че идеята за изплащане на компенсации за направените разходи на родителите, чиито деца не са били сред късметлиите да попаднат в държавно заведение, на пръв поглед е добра и би компенсирала наистина разходите за частни заведения. Сблъскаш ли се обаче с държавната администрация, попадаш на много подводни камъни и не винаги получаваш някаква компенсация. Единствените сигурни печеливши в случая са частните детски ясли и градини, които от години са препълнени и събират огромни такси, а причината е невъзможността на Столична община повече от 10 години да се справи с недостига на места в детските заведения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай