Колко струва медалът от Олимпиадата и щедра ли е България?

Най-голямата премия за спортист е в Сингапур

Колко струва медалът от Олимпиадата и щедра ли е България? | StandartNews.com

Националната гордост и признателност нямат цена за носителите на олимпийско злато. Те записват имената си в историята на спорта и на собствената си държава. Но заедно с това към мечтания и завоюван с огромен труд, лишения и себеотдаване златен медал върви и премия. Тя е различна в отделните страни. Всяка държава сама определя как да възнагради най-достойните си спортисти.

В Италия например медалистите може да получат 179 000 евро бонус от държавата, докато Япония отделя не повече от 40 000 евро за носителите на най-престижното спортно отличие, съобщи actualno.com.

Прави впечатление, че най-богатите държави в света не са  най-щедри спрямо олимпийските си шампиони, а най-щедрите страни пък не са задължително най-успешните в олимпийския спорт.

През 2019 г. в България беше приета наредба, с която се описват критериите и условията за награждаване на спортисти и техните треньори. Тя класира страната ни в топ 10 на най-щедрите по премии.

Според нея класирането на първо място на Олимпийски игри носи 250 000 лева на шампионите. Сребърният медал се "оценява" на 200 000 лв., а третото място носи 150 000 лв. премия. По-ниски парични награди има и за онези български спортисти, които са стигнали поне до 8-мо място на Олимпийски игри. Премиите за шампионите на паралимпийските игри са от 50 000 лв. за златен медал до 25 000 лв. за бронз.

Отделно при край на спортната кариера, носителите на медали от олимпиада получават пожизнена пенсия от спортното министерство. За златен медал тя е три минимални работни заплати. За сребро е 90% от три минимални работни заплати, за бронз – 80 на сто. Бонусите, въведени още от Васил Иванов – Лучано, се изплащат независимо от редовната пенсия на спортиска за стаж и възраст.

Лятната олимпиада в Токио донесе на България три златни медала. Антоанета Костадинова спечели сребърно отличие в стрелбата, Тайбе Юсеин взе бронз за предстваянето си на турнира по борба до 62 кг, а Евелина Николова - в борбата до 57 кг.

В топ 10 на най-щедрите нации е и Косово. Правителството плаща по 100 000 евро на златните медалисти, 60 000 евро на сребърните медалисти и 40 000 евро на бронзовите медиалисти. Косово вече има две олимпийски шампионки в Токио от състезанията по джудо - Нора Гякова и Дистрия Красничи.

Златният олимпийски медал в Италия носи на спортистите цели 179 000 евро. В Испания наградата е 94 000 евро. На този фон германските медалисти получават "символични" възнаграждения от 18 500 евро при шампионска титла.

САЩ отделят сравнително скромни суми за награда на най-добрите си спортисти. Златният медал носи на притежателя си 37 500 долара, среброто - 22 500 долара, а бронзът - 15 000 долара. Само до 3 август американската делегация в Токио вече е спечелила 66 медала - 22 златни, 27 сребърни и 17 бронзови.

Държави като Великобритания, Норвегия и Швеция не плащат никакви допълнителни бонуси на своите медалисти. Това не пречи на атлетите им да се класират на най-високо ниво и да постигат исторически резултати - както норвежкият лекоатлет Карстен Вархолм, който завоюва злато в бягането на 400 м с препятствия и подобри собствения си световен рекорд.

Най-голямата парична сума, която индивидуален спортист може да спечели за златен медал, се дава от Сингапур - 1 млн. сингапурски долара или 738 000 щатски долара. До момента държавата не е успяла да завоюва нито един медал на Олимпиадата.

Тайван, Индонезия, Хонконг и Бангладеш следват в класацията за най-големи обещания за премии на олимпийски златни медалисти - между 300 000 и 716 000 долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай