Количката като бижу

Майките ги избират като хубава дреха, признават търговците

Количката като бижу | StandartNews.com

Последният хит струва около 4000 лв., возят принц Джордж в Bugaboo за $978

Ако мислите, че с половинката и апартамента свършват трудните избори, то явно не ви се е налагало да купувате бебешка количка. Трудността идва от това, че бъдещите родители никога не са се сблъсквали с онова, което им предстои, а хаосът става пълен, след като започне търсенето на количка, кошара, помпи за кърмене и протектори за зърна. Разбърканите хормони при жените пък съвсем усложняват нещата. Проблемът е, че хората не могат да преценят кой продукт е добър за тях и би им свършил работа. На българския пазар има около 30 фирми, които предлагат бебешки колички. Продуктът е аналогичен, но марката различна. Коя количка да избера? Отговорът се търси основно в блоговете с мнения на майки, където обаче невинаги може да се получи точната информация. Какво трябва да се съобрази при избора на детска количка? "Стандарт" потърси отговора от специалисти в областта.

Още със създаването си през ХIХ век детската количка е била лукс. Измислена е от английския ландшафтен специалист Уилям Кент, провокиран от херцог, баща на 6 деца, пред когото стоял трудният въпрос как да ги разхожда в големите дворове на своя дом. За съжаление, изобретената детска количка била лукс и можели да си я позволят само богати и знатни хора, макар че изобретението наподобявало каручка с кош. Два века по-късно количката за бебета е далеч от своя първообраз, но пък съвсем не се отървала от усещането за лукс, вероятно защото все повече се възприема като аксесоар. "Жените са суетни и смятат, че ще бъдат наблюдавани на улицата с количката. Така че често я избират като дреха. Неведнъж са идвали в магазина с желанието "Искам синя!", споделят от специализирания магазин "Бебемакс".
Според търговците

цената на читавите започва от 300-400 лв.

като най-скъпите стигат до 4000 лв. Средният диапазон, който е най-удачният, според тях, върви между 1000 и 2000 лв., ако естествено човек може да си го позволи.

Всяка година производителите излизат с още по-красиви и функционални предложения от предишната, като по-сериозните опитват да вградят новите технологии и в самите детски колички. Последният хит на пазара е на италианския концерн Foppapedretti и се нарича MyoTronic. Количката разполага със самостоятелно задвижване чрез бутони и система, свързана със задните колела и батерия. Системата позволява при неравни терени майката да регулира скоростта, с която се движи и да следва количката, без бутане и съответно - без усилия. Засега обаче интересът към продукта е продиктуван основно от любопитството, предвид цената му от 4000 лв.

Едни от най-функционалните колички произвежда холандската марка Bugaboo. Вероятно затова херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън е пренебрегнала британските изделия и разхожда принц Джордж с Bugaboo, за която се твърди, че струва 978 долара. Американски производител пък е създал количка, която се сгъва и разгъва сама, служи като крачкомер и дори като зарядно за мобилен телефон. Едно от най-големите изложения за детски колички се провежда всяка година в Кьолн.

"Все по-често българските жени третират количката като аксесоар. Има такива, които

за 3 години сменят по 7-8

Има ли сме случаи, когато жена купува количка за 1000 лв. След известно време я продава за 500 и като добави 300 лв. купува нова. Втората се продава за 400 и с добавени 600 се взема трета", разказват от "Бебемакс". Според консултантите коректността е в основата за успеха при търговците на колички. "В нашата сфера е деликатно. Дори и да се убиеш от реклами, ако във форумите те критикуват, че работиш непрофесионално, си загубен. Няма по-голяма сила мнението на хората. Най-добре се работи по препоръка, когато доволни клиенти изпращат нови", казват търговците.

Спортните модели са за активни хора

Ползват се 3 г., купуват се като автомобил, обяснява Атанас Чолаков

- Г-н Чолаков, с какво започва изборът на детска количка?

- Не трябва да се забравя, че детската количка се използва за период от няколко години. Определянето на бюджета обаче е най-важният въпрос. Решаваме колко пари сме склонни да дадем за детска количка и след това трябва да се съобразим с начина на живот.

- Какво имате предвид под начин на живот?

- За някои родители животът се свежда до дома, колата, мола и обратно. Има хора, които са цял ден на разходка. Има активни хора, ходещи по планини и неравни терени. Съответно количката трябва да е съобразена и с автомобила, асансьора, стълбището. Тези детайли трябва да се имат предвид, защото количката се използва три години и затова хората трябва да си изберат продукт, който ще ги улеснява, а не да ги затруднява. Изборът на количка наподобява този на автомобил.

- Какви продукти препоръчвате за различните типове хора?

- Колкото по-активни са хората, толкова по-спортен модел трябва да бъде количката. Активните хора са тези, които ходят по плажове, планини, неравности. Градските хора трябва да наблегнат на компактност, лекота и функционалност. Важно е кошът за новороденото да е достатъчно голям, лесно сгъващо се шаси и компактно сгънато положение. Функционална седалка за периода след шестия месец. Столче за кола, което може да се слага на шасито т.е. колкото повече са допълнителните аксесоари, толкова повече са удобствата.

- Има ли вариант за детска количка по поръчка?

- Възможно е. Германската компания Hartan например предлага 7-8 шасита, като всяко едно от тях може да бъде оборудвано по 15 различни начина в 48 цвята. Така може да си направиш количката ексклузивна. И вероятността някой да има подобна е сведена до нула. Ексклузивните марки предлагат зимни ръкавици, кожи отвън, чувалчета от гъши пух, калъфи за колела.

- Какво е основното правило при търговеца на колички?

- Коректността. Немците казват, че хората се срещат поне два пъти в живота. И съм имал примери. Предпочитам втория път да мога да погледна човека в очите. Не можеш да се занимаваш с нещо и да го правиш непрофесионално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай