Художникът, който загива с четка в ръка

Светият синод дава разрешително на твореца да иконописва във всички български храмове

Художникът, който загива с четка в ръка | StandartNews.com
Светият синод дава разрешително на твореца да иконописва във всички български храмове Господин Желязков е ученик на Мърквичка, близък приятел с Иля Репин

Големият български художник Господин Желязков два пъти свързва името си с духовната перла на Северозапада – Клисурския манастир. През 1937 година  той рисува на стена в манастирския храм, наречен на двамата братя Кирил и Методий, стенопис, известна като  „Кирил и Методий, следвани от своите ученици”. На стената крачат двамата братя, а след тях Климент, Наум, Горазд и Ангеларий. Вярващи и туристи се спират пред картината, за която се твърди, че има чудотворна сила. Помага на ученици, учители, на хора на умствения труд.
По-малко известен е обаче вторият факт. След привършването на стенописа, Господин Желязков започва изписване на мястото под купола. На 28 юли 1937 година той пада от скелето и умира с четка в ръка.
Художникът има завидна биография. Той е роден през 1873 година и е ученик в първия випуск на държавното художествено училище в София, в което е преподавал Иван Мърквичка. Той пръв забелязва големия талант на Желязков. Светият синод го изпраща в град Казан, Русия, да специализира църковна живопис. През 1900 година той вече е студент във Всерусийската художествена академия в Санкт Петербург и работи в ателието на големия руски художник Иля Репин. Между двамата се създава голямо приятелство и когато през 1916 година се раждат дъщерите-близначки на Господин Желязков, той ги нарича с имената на дъщерите на руския художник – Надя и Вера.
Заради голямото му майсторство  Светият синод дава разрешително на Господин Желязков да изографисва и иконописва във всички български храмове. До днес в много от църквите има негови икони и стенописи. Но той е и светски творец – негови картини са изложени в галерии в Лондон, Виена,  Загреб, Белград. В Щросмайеровата галерия се намира картината му „Девойче”, купена навремето от австро-унгарския император Франц Йосиф Първи.
Всяка година на 24 май стотици вярващи от района и страната посещават Клисурския манастир. Създаден е през 1240 година, а от  1869 носи името на двамата братя Кирил и Методий. Монахините – стопани на манастира, разказват подробно историята му, спирайки посетителите пред стенописа на Господин Желязков. И споменават с благодарност името му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай