Напаст: Кърлежи напълниха парковете, изпълзяха и пепелянки

Какво да направим при среща с напастта

Напаст: Кърлежи напълниха парковете, изпълзяха и пепелянки | StandartNews.com

Ръст на ухапвания от кърлежи. Това отчитат лекари и граждани, оплакали се от нашествие на паразити. Оказва се обаче, че ухапването не е спешен случай и кърлежът може да бъде премахнат от личен лекар или хирург, предаде NOVA.

Д-р Борислав Генчев е с дългогодишна практика и е категоричен, че ухапванията от подобни паразити се увеличават. Въпреки, че парковете в градска среда са обработени против кърлежи и бълхи, майките с деца са особено внимателни.

Димитранка Трифонова прекарва голяма част от деня с детето си на открито.

"Досега не ми се е налагало и не съм се сблъскала, но бих отишла в Бърза помощ, без да се намесвам", споделя майката.

От Спешна помощ успокояват притеснените родители.

"Трябва да се насочват към лични лекари и кабинети и след това да потърсят лекарска помощ за лаймска болест. Най-важното е да не го пипат, за да не се скъса", поясни д-р Деян Георгиев, началник на Спешна помощ.

Не всеки кърлеж може да зарази човек с лаймска болест. Най-опасни са паразитите, които живеят в планините.

"Всяка година имаме увеличение на ухапванията в този период. Първо трябва да се знае, че е добре да оглеждаме тялото си, ако сме били в тревни пространства. При лаймската болест има зачервяване там, където е ухапването", обясни проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

Атакуват ни и змии това лято. Високите температури и буйната растителност през лятото увеличават шансовете да попаднем на влечугото. На практика това може да се случи почти навсякъде, както в парковете така и в градска среда.

Боян Благоев е ловец на змии на свободна практика. Споделя, че тръпката да хванеш влечугото няма равна.

"В повечето случаи ги хващам с голи ръце. Внимавам да не ме ухапе. Досега не се е случвало", разказва мъжът пред NOVA.

В продължение на 2 години Боян е бил нает от община Варна, за да лови влечугите. Тази година все още няма предложение за работа, но наблюденията му показват, че броят на змиите в града расте.

Ловецът неведнъж е попадал и на отровни видове.

"Преди 2 седмици хванах отровна змия в кв. "Виница" зад една спирка", сподели Боян.

А ухапването може да има сериозни последствия, ако не вземем необходимите мерки.

"В случай на ухапване от пепелянка, трябва да потърсим възможно най-близкия медицински пункт за помощ. Много е важно да запазим самообладание и в никакъв случай да не поставяме турникет някъде над лакътя, или над мястото на ухапване", обясни Стелян Ябълкаров, еколог, експерт по змии.

Специалисти поясняват, че има как да разпознаем дали змията, която ни е ухапала, е отровна.

"Когато ви ухапе отровна змия, има отток и е болезнено мястото. Също така има два белега от дупките на отровните зъби. При ухапване от неотровна има малки белези като от иглички", обясни Ябълкаров.

Сред отровните змии най-често срещана у нас е пепелянката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай