КФН прилага закона еднакво към всички

КФН прилага закона еднакво към всички | StandartNews.com

Владимир Савов е заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност".

- Г-н Савов, какви са вашите очаквания за развитието на капиталовите пазари през 2015 г.?

- В световен план се наблюдават много интересни тенденции - спад на цената на петрола, отвързването на швейцарския франк от еврото и др., които няма как да не рефлектират и върху българския капиталов пазар, който е част от световния. Моите очаквания са, че България ще преодолее последствията от нестабилната политическа обстановка в страната, с която се характеризираше цялата 2014 г., и ще възстанови стабилността, която е от ключово значение за възстановяването на доверието на инвеститорите. Нашата цел, като регулатор е да работим ползотворно и активно с всички организации в сектора с цел да повишим доверието на инвеститорите в българския капиталов пазар и за налагането у нас на най-добрите стандарти, практики и технологии.
Що се отнася до конкретни кризисни моменти, наистина съвсем неотдавна световните финансови пазари бяха разтресени от напълно неочакваното решение на Швейцарската национална банка за "отвързване" на франка от еврото. Това породи изключителна волатилност навсякъде, имаше и случаи на фалирали инвестиционни посредници и фондове във Великобритания и САЩ. В КФН реагирахме оперативно, като изпратихме писма до българските професионални участници на пазара с инструкции да ни уведомят незабавно за влиянието, което това събитие е оказало на техните финансови показатели, както и на техните клиенти - с цел предприемане на адекватни мерки за запазване на финансовата стабилност. Мога да кажа, че засега системни проблеми не бяха открити, макар че изолирани случаи на загуби има - което е неизбежно. Инвестирането на финансовите пазари е неизбежна свързано с рискове, за което всеки трябва да помни.

- Като член на КФН следите за защитата на потребителите на небанкови финансови услуги и финансовата грамотност. Какви са жалбите, които най-често получавате?

- За КФН наистина е приоритет защитата на потребителите на небанкови финансови услуги. Ние получаваме много жалби, по-голямата част от които касаят размери на обезщетения. За съжаление правомощията ни в тази посока са силно ограничени, но насочваме към компетентните органи всяка жалба, на която не можем да отговорим в рамките на своите законови правомощия. Друга важна тема, с която сме силно ангажирани - отново в моя ресор, е финансовата грамотност, тъй като тя е от ключово значение за хората. Ежедневните решения по финансови въпроси, които човек взима, в крайна сметка обуславят неговото битие. Поради тази причина ние смятаме за важно да провеждаме множество програми за финансова грамотност в небанковия сектор, съвместно с различни организации. Семинарите ни са силно посещавани от ученици и студенти от цялата страна и са превърнати в ежегодна традиция. Преди две години създадохме и специализиран сайт, с отговори на най-важните потребителски въпроси от областта на инвестиционните, застрахователните и пенсионно осигурителните пазари, конкретни примери за продукти и т.н. - можете да го видите в интернет на адрес: www.tvoitefinansi.com.

- Какъв е Вашият коментар по повод санкциите, наложени от КФН на "Икономедия" и разразилият се спор в публичното пространство?

- Европейската директива за предотвратяване на пазарни злоупотреби, която е транспонирана в българското законодателство, определя като закононарушение разпространяването чрез средствата за масово осведомяване, включително чрез Интернет, на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа относно финансови инструменти, включително разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини, като предвидените от закона санкции са в размер до 100 000 лв. за юридически лица (у нас, между другото, едни от най-ниските в Европа).

Това е изключително важно законодателство, защото доверието във финансовите пазари е основополагащо за добре функциониращите пазарни икономики. Неслучайно в много страни такива нарушения са вече категоризирани като престъпления, тоест се санкционират и с лишаване от свобода.
Тук бих искал да припомня периода юни-юли 2014-а и тревожното състояние в банковата система, което едва не прерасна в паника. Тогава призивите на общественото мнение и на вложителите бяха за силни санкции против лицата, предизвикващи и разпространяващи тези панически настроения. Както знаем, в единия от случаите банката не издържа на паническото теглене (като, разбира се, ликвидната криза впоследствие се оказа само върхът на айсберга) и вложителите дълго време нямаха достъп до парите си, а много от тях и загубиха значителни суми. В другия се наложи вливане на ликвидност от над 1 млрд. лева от страна на държавата.

Така че общественият интерес пострада, а доверието в банковата система бе разклатено. Сега, когато ситуацията изглежда успокоена, тези настроения като че ли се забравиха, а изпъкват санкциите срещу някои от тези медии - които, предполагам, ако бяха наложени веднага по времето на банковата криза, щяха да бъдат приветствани от мнозина. Едно такова разследване, обаче, отнема време, именно защото трябва да бъдат събрани и внимателно преценени материали и доказателства. Тези разследвания са били инициирани от моя предшественик г-н Николай Попов, като е било преценено, че законът е бил нарушен с публикуването на невярна и подвеждаща информация, и са били издадени съответните актове за установяване на административни нарушения. Процедурата по санкционирането (тоест определянето на глоби) е по-продължителна и бе приключена в началото на тази година. Същевременно вървят и други проверки за пазарни манипулации срещу различни потенциални нарушители - трябва да подчертая, че КФН прилага закона еднакво към всички, независимо от политически, икономически и други принадлежности. Що се отнася до конкретните наказателни постановления, които вдигнаха толкова шум, доколкото ми е известно, те вече се обжалват пред съда, който е единствено компетентен да се произнесе дефинитивно по тяхната законосъобразност, а глобите стават изискуеми едва след потвърждаващо съдебно решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай