„Къщата Дърво” влезе в „1000 х European Architecture”

„Къщата Дърво” влезе в „1000 х European Architecture”  | StandartNews.com

Варна. „Къщата Дърво” е единствената българска сграда, намерила място в новото луксозно издание на Braun Publishing „1000 x European Architecture” („1000 х Европейска архитектура”). Тя е по проект на арх. Борислав Игнатов и е собственост на варненския бизнесмен Георги Бонин.

Намира се в околностите на Варна и следва една съвременна устойчива еко концепция, която отчита особеностите на терена, използва възстановяеми енергийни източници и минимизира въглеродния отпечатък.

Braun Publishing е издателство, специализирано в областта на архитектурата и дизайна. Новото, второ издание на луксозния англоезичен том е голямоформатно, поместено в специална кутия, съдържа 1 024 страници, 5 000 илюстрации и излезе преди броени дни на пазара на цена от 125 евро.

„1000 х Европейска архитектура” показва 1000 сгради, проектирани от водещи световни имена и изгряващи нови звезди в архитектурата. Те са построени в последните пет години на територията на Стария континент - от Норд кейп до Средиземно море и от бреговете на Атлантическия океан до Урал. На страниците на престижното издание проектът на арх. Игнатов е в компанията на последните реализации на звездните архитекти Сантяго Калатрава, Норман Фостър, Заха Задид. Така „Къщата Дърво” край Варна се нарежда до знакови сгради като залата „Зенит” в Сен Етиен, Франция и най-високия небостъргач в Скандинавия – „Turning Torso” в Малмьо, Швеция.

Пътят към поредното високо признание за „Къщата Дърво”, известна и като „Къщата със зимна градина”, минава през наградата за иновативност за 2010 г. на Съюза на архитектите в България. Следва участие в конкурса „Къща на годината 2010” на WAN  и Световната организация на архитектите UIA, в който тя е сред 25-те селекционирани сгради. Отзиви за проекта са публикувани в множество български и англоезични периодични издания за архитектура.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай