"Стандарт" с изложба #ПромениКартинката

Информационните пана в градинката до НДК са част от кампания на Филип Морис България, която цели да призове към отговорно поведениее срещу замърсяването с фасове

"Стандарт" с изложба #ПромениКартинката | StandartNews.com

 

На 22-и ноември "Стандарт" открива изложба като част от информационната кампания #ПромениКартинката, посветена на проблема със замърсяването с цигарени фасове на околната среда. Атрактивните визии с креативни послания и информация, разкриваща мащаба на проблема, ще бъдат разположени в градинката до НДК пред „Кино Кабана“

#ПромениКартинката е кампания на Филип Морис България, която стартира в началото на лятото тази година. През юни атрактивни визии на кампанията се появиха на 40 плажа по българското Черноморие, провокираха потребителите да разберат повече за проблема и да не замърсяват плажовете с фасове, а да ги изхвърлят в предназначените за общия битов отпадък места.

Цигарените филтри са едни от най-големите замърсители и една от най-широкоразпространената форма на боклук в природата. Всяка година се изхвърлят над стотици хиляди тона цигарени фасове в околната среда, като за разграждането им са необходими до 15 години в зависимост от външните условия.

„Най -добрият начин да се преборим с проблема е заедно. Добрата информираност за проблема, присъединяването към инициативи за почистване на градската среда и природата, или превантивно – всеки потребител да изхвърля отпадъците си правилно, така можем да постигнем промяната на нашата улица, в нашия град, сред нашата природа”, казва Диляна Якова, мениджър pегулации и устойчиво развитие във Филип Морис България.

Европейската комисия е направила изследване за 10-те най-често срещани отпадъци по европейските плажове, като цигарените фасове са номер едно замърсител на проучваните крайбрежия, съответно логично е и да са сред най-често срещаните замърсители в природата.

Проблемът идва от това, че много малко са потребителите (едва 13% от пълнолетните потребители  в световен мащаб), които знаят от какво са направени филтрите на тютюневите изделия. Цигарените филтри съдържат целулозен ацетат, който представлява биопластмаса, направена от дървесна маса, която се разгражда, но процесът на разграждане може да продължи много дълго и това води до натрупване на замърсяването с фасове на околната среда. Крайно време е отношението към фасовете, като незначителен отпадък, да бъде променено. Те трябва да попадат в предназначените за общия отпадък места, а не да бъдат изхвърляни безразборно в природата.

Кампанията #ПромениКартинката цели да повиши информираността за проблема със замърсяването на обществените пространства с цигарени фасове, като в началото акцентът и визиите на кампанията говореха за замърсяването на плажните ивици, а през есента на 2021 г. кампанията придобива градски облик с визии от типични  градски и природни пространства. С атрактивни и провокативни послания кампанията иска да призове потребителите към отговорно поведение.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай