Иновации за бебе

Иновации за бебе | StandartNews.com

При неизяснен стерилитет прилагат комбинация от методи
PESA дава шанс и след вазектомия, AH помага на ембриона да се "излюпи"

Когато една двойка не може да има дете по естествен път, трябва да се установят причините за това. Понякога е нужна минимална интервенция от страна на лекарите, за да се роди бебе. Когато изследванията покажат, че има сериозен проблем обаче, обикновено се налага забременяване с някой от следните методи:

* IVF /in vitro fertilization/ - представлява класическо ин витро оплождане, при което сперматозоидите си прокарват сами път до яйцеклетката и един прониква в нея. Прави се, когато сперматозоидите и яйцеклетките не могат да се срещнат (запушване или липса на фалопиеви тръби и др.), като еякулата е с нормални параметри.

* ICSI /intracytoplasmic sperm injection/ - представлява инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката, когато сперматозоидите са недостатъчни (Oligo-Astheno-zoospermia) или има имунологичен фактор и не могат сами да достигнат да проникнат. Микроинжектиране се налага и когато яйцеклетката има много твърда обвивка и не пропуска сперматозоид. В много от случаите на идиопатичен (неизяснен) стерилитет при двойката се прилага комбиниран IVF ICSI цикъл на яйцеклетките, за да настъпи със сигурност срещата между двете гамети.

* PESA - подкожно аспириране на сперматозоиди от епидидима (депо, в което се събират зрелите сперматозоиди). Тази неинвазивна процедура трае няколко минути. Прави се, когато има запушване на семепроводите (обструктивна Azoospermia) или след вазектомия. Тази проба може след аспирацията и да бъде замразена и на последващ етап размразена, с цел да се инжектират яйцеклетките с нея (ICSI).

* TESE - екстракция на сперматозоиди след оперативно взимане на тъкан от тестисите. Прави се, когато има запушване на семепроводите (обструктивна Azoospermia), както и при много тежка Oligoathenozoospermia - в тъканта се търсят сперматозоиди, както и незрели сперматиди. Тази проба може след аспирацията да бъде замразена и на последващ етап размразена с цел да се инжектират яйцеклетките на съпругата с нея (ICSI), но в много от случаите преживяемостта на тестикуларната тъкан след размразяване е ниска.

* ELSI, ROSI /elongated spermatids, round spermatid/ - това са методи на инжектиране на незрели сперматозоиди в яйцеклетките. Прави се след PESA или TESE и замества ICSI процедурата, когато липсват зрели сперматозоиди (арест в сперматогенезата), или са недостатъчен брой за извадените яйцеклетки при тежка Oligoathenozoospermia.

* AH /assisted hatching/ - прави се малък отвор в обвивката на развиващия се ембрион, която спомага за евентуалната му имплантация на по-късен етап. Това се налага само при показания - много дебела обвивка на ембриона, която пречи на "излюпването" му. Рутинно се прави и при пре-имплантационна диагностика.

* AD /assisted defragmentation/ - предшества се от AH и се прави в случаите, когато ембрионите не се развиват добре и образуват голям процент фрагменти (клетъчни структури, които не съдържат генетичен материал), които пречат на ембрионалното развитие.

(За статията са използвани материали на Сдружение "Зачатие")

Световни имена в ин витрото консултират клиниката
В Пловдив правят чудеса с ноу-хау от Израел
С екипа на "New Life" ще бъдем част от всяка двойка в битката й за дете, казва проф. Нери Лауфер

"По трудния път за сбъдване на мечтата за бебе и това повече двойки с репродуктивни проблеми да могат да чуят вълшебното "Мамо", "Тате" - сам не се върви. Нужни са специалисти с висок професионализъм. Това е изключително важно, но само то не стига. Нужно е специалистът да бъде и ваш приятел. И то приятелят, на когото да имате доверие. Искаме да ви уверим, че в медицински център "New Life" ще го намерите. Уверени сме, че заедно ще успеем в битката да се приберете в дома си с бебе на ръце". С тези думи доказаният авторитет в асистираната репродукция, един от първите лекари, реализирал успешно човешко ин витро, основател на ин витро център към университетската болница на Йейл и "Маунт Синай" в Ню Йорк - проф. Нери Лауфер, и медицинският управител на "New Life" д-р Добринка Петрова, неизменно се обръщат към бъдещите родители. Те са откровени -

не крият, че пътят няма да е лесен

Но обещават да дадат всичко от себе си, да бъдат заедно с пациентите си до успешния край. Интересът на двойките с репродуктивни проблеми е огромен по-малко от 1 г. след откриването на най-новия и модерен ин витро център в България с израелско ноу-хау. А "New Life" показва, че локацията на големите инвестиции, качеството и професионализмът не е единствено София.

Екипът на клиниката успешно пренася водещия опит на Израел в областта на репродуктивните технологии и прилага най-добрите международни практики, установени от консултантите - проф. Нери Лауфер и д-р Анат Сафран - световно признат ембриолог с над 30 г. опит в сферата на асистираната репродукция. Те участват при определяне на диагнозата и метода на лечение за всеки пациент. "New Life" разполага с най-добрата модерна апаратура, включително

най-новата микроманипулационна система

на Eppendorf за ICSI оплождане - TransferMan 4r и бенчтоп инкубатор (benchtop incubator) с 10 отделения. Важно за пациентите е да знаят, че този вид апарат поддържа много по-постоянни стойности, отколкото стандартните инкубатори - важно условие за успешна ин витро процедура.

Екипът на "New Life", начело на който са д-р Добринка Петрова и доц. Румен Димитров, е преминал през успешно обучение в престижни клиники в чужбина, както и в известните болници "Адаса" в Ерусалим и "Асута Ришон" до Тел Авив. Главният ембриолог Румен Димитров, д-р Георги Крумов, д-р Васил Даскалов пък са сред имената, които пациентите не само познават като изключителни специалисти, но и като хора, на които могат да се доверят. Доверието екипът на "New Life" върна, като се включи в благотворителна кампания и дари процедури на двойки с репродуктивни проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай