Има бум на наши туристи в Мароко

Боряна Симеонова, посланик на България в Кралство Мароко

Има бум на наши туристи в Мароко | StandartNews.com

Боряна Симеонова, посланик на България в Кралство Мароко

- Как се чувства в Мароко присъствието на България?

- Мароканците определено познават страната ни. Мнозина свързват България с победите на футболните ни национали на Световното първенство 1994 г. и знаят наизуст имената на играчите. Друга част, бих казала елитът на тази държава, се сещат за Симеон Сакскобургготски, който е голям приятел на Мароко, дълбоко уважаван и близък на покойния крал Хасан II и неговото семейство. Ярка следа е оставила и българската общност в Мароко, която сега наброява около 400 души.

- Това повече или по-малко е в сравнение с миналото?

- Значително по-малка е цифрата в сравнение със 70-те и 80-те години на ХХ век, когато в Мароко са работили няколко хиляди българи, голяма част от тях преподаватели. На срещите ми с министри, кметове, областни управители за мен бе изключително приятна изненада да установя, че са имали български преподаватели. Български учител по математика е имал и министър-председателят Бенкиран. Някои музиканти в Кралския симфоничен и гвардейски оркестър също са били обучавани от българи.

- При сегашните условия как се развиват двустранните връзки?

- Българското посолство има два силни партньора в този стремеж. Нашата общност в Мароко, която се е наложила като група от високообразовани и квалифицирани специалисти. Другият партньор е многобройната група от мароканци, завършили наши университети през последните 30 години. Такъв пример е г-н Али Шрайби, успешен и уважаван бизнесмен, завършил висшето си образование в София, почетен консул на България от началото на 2013 г.

- Съхраняват ли се нашият език и култура сред сред българската общност в Мароко?

- Да. Най-много за това допринася училището към българското посолство. Всяка сряда и събота в Рабат и Казабланка деца от български семейства или от от смесени бракове се събират, за да се учат да четат и пишат с азбуката на Кирил и Методий. Училището посещава и внукът на Симеон Сакскобургготски - Симеон Хасан. А княгиня Калина участва в конни състезания в Мароко от името на България.

- Според вас кои области са най-перспективни за сътрудничеството между България и Мароко?

- Двустранните ни отношения са отлични, което е добра предпоставка за динамизиране на икономическите връзки. Има възможности и интерес за сътрудничество и в образованието, културния обмен, социалната област. За Мароко би представлявал интерес българският опит и прилаганите подходи за взаимодействие между образователния сектор и реалната икономика.

- Какъв е интересът на българите към екскурзиите в Мароко?

- Туризмът тук е национален приоритет, секторът е лично наблюдаван от краля. Бих казала, че отскоро българите откриват Мароко като дестинация. През 2010 г. само 49 българи са посетили Мароко като туристи, през 2011 г. те са 6, а през 2012 г. нарастват на 424. Само за първото 6-месечие на миналата година те са 438, а вероятно до края на 2013 г. са станали повече от 1000.

Интересът за туризъм прави актуално решението на проблема с липсата на директна самолетна връзка между двете страни. Освен от прекрасната природа и културно-историческо наследство в Мароко със сигурност българите ще бъдат впечатлени от толерантността на мароканския народ - религиозна, етническа, културна. Това е черта, която очевидно ни прави близки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай