Икона, открадната преди 25 г., се върна в манастира

Млад учител по история открил реликвата в интернет

Икона, открадната преди 25 г., се върна в манастира | StandartNews.com
  • Обителта край Дебелец била любима на царете Асен и Петър
  • Млад учител по история открил реликвата в интернет  

 

Ценна възрожденска икона, открадната през 1997 г. от манастира "Св. Архангел Михаил" край Дебелец, се върна на мястото си в светата обител четвърт век по-късно.По време на обира преди 25 години монасите вече са били напуснали манастира, а единствените му обитатели били психично болни хора. Те са настанени в жилищните части на обителта и килиите, а църквата била заградена с ограда. Крадци обаче успели да проникнат и задигнали реликви, чието местонахождение и до днес е неизвестно.

Обявена за продажба в интернет

Една от тях миналата есен ненадейно се появява в сайт в интернет, където е обявена за продажба. За щастие, на обявата попаднал младият учител по история Йордан Райков. Той разпознал в пуснатата за продан икона една от липсващите реликви от манастира. Именно негова е инициативата тя да бъде отккупена и върната на мястото си в светата обител, след което експертиза потвърдила автентичността й."По образование съм историк. От там идва интересът ми към старините. Затова следя различни аукциони в интернет редовно. Веднъж през есента ми попадна едно изображение, което ми е познато като изпълнение и като стил", разказа Йордан Райков пред "Стандарт". Той е добре запознат с иконографията в "Св. Архангел Михаил", тъй като от 2019 г. светата обител се възстановява, а младият историк има възможност да следи отблизо живоата на манастира.

Дело е на Тревненската школа

"Трябва да отбележим влиянието на Тревненската иконописна школа. По време на Българското Възраждане Захари Зограф и голяма част от българските зографи разчупват канона - иконите започват да наподобяват все повече човешките лица и да бъдат все по-реалистични. Тревненската школа се познава по един от тези фактори - че изобразените на иконите светци се доближават доста до човешките образи. От друга страна емблема и запазана марка на Тревненската иконописна школа е небесносиният фон. Така че реалистична икона на небесносин фон със сигурност е Тревненска школа", обяснява историкът.

Нещата съвпадат

Той забелязва, че посоченият в интернет размер на тази икона съвпада с размера на иконите в храма. Освен това и художествено изпълнение е в същия стил. Нещата съвпаднали и младият историк решил, че трябва реликвата да бъде откупена. "Бях доста сигурен, че тази икона някога е принадлежала на обителта. Следя живота на манастира отблизо и знам, че преди 25 години в манастира е осъществена кражба, при която голяма част от оригиналните икони са откраднати. Част от тях продължават да бъдат в неизвестност. Но от друга страна реставраторите, които се грижат за манастира, реставрираха и тази икона, след което категорично чрез експертиза те потвърдиха, че тя някога действително е била на това място в храма", обяснява Йордан Райков. 

 

Основан е XI век, ктитори били царете Асен и Петър

Манастирът е създаден още през 11 век.  Според каменния надпис в католикона (съборният храм на манастира) годината е 1089. През годините на Второто българско царство манастирът "Св. Архангел Михаил" се ползва със статут на т.нар. царски обители. "Със сигурност знаем, че негови ктитори са братята боляри и впоследствие български царе Петър и Асен. Мястото е доста обичано от българския цар Иван Александър", разказва историкът Йордан Райков.По думите му в годините на Османската власт, по-специално в в периода 15-18 век, там функционира книжовна школа и иконописна работилница, в която дори и днес има запазени икони, рисувани в този манастир.

Монасите съжителствали с психично болни

Манастирът е бил действащ до 80-те години, като до последно монасите, живеещи там, съжителстват с психично болните хора. В един момент обаче монасите виждат, че духовните функции на обителта са значително изродени и доброволно я напускат. Впоследствие манастирската църква е заградена с голяма ограда, което донякъде я спасява и фактически са използвани само жилищните части на манастира."Този манастир и имотите, принадлежащи към него, винаги са били собственост на Великотърновска света митрополия. С тази разлика, че тя на доброволни начала е пускала психично болните там", обяснява учителят Йордан Райов, който помни, че в детството му обителта е била използвана като лудница.

През 2019 г. започва възсатновяването

През 2019 г. психично болните хора, обитаващи дотогава манастира, са настанени в различни здравни заведения. Тогава започва възстановяването на светата обител и на нейните изначални функции. Специално за тази цел там пристигна йероски монах Димитрий Зографски от Света гора. В манастира се  отслужва литургия всеки ден.Все още има какво да се желае от гледна точка на сградите на манастира, тъй като е възстановено северното по-старо и значително по-високо крило. Това крило, което е по-ново и е на западната страна на манастира, всъщност нямаше нужда от особен ремонт. В по-тежко състояние е южният зид на манастира, споделя Йордан Райков, който миналото лято е завършил история във Великотърновския университет, а сега преподава в средното училище "Вела Благоева" във Велико Търново. През това време не спира да следи и живота в светата обител.

 

Славейков щял да става монах, Левски отсядал там

  • Димитър Общи дарил "черни пари"

Манастирът преживява най-големия си разцвет по време на Българското Възраждане. През 1856 г. Майстор Петко изгражда храма, посветен на Свети Архангел Михаил. В него неколкократно е отсядал и Васил Левски. Ктитор (или дарител) на манастира е бил и Димитър Общи. Дарението, което е получено от него обаче всъщност били "черни пари", тъй като Димитър Общи дарява откраднати суми. Обителта е свързана и с Петко Рачев Славейков, който за малко да стане монах, а не строител на съвременна България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай