И пожарникарите готови на протест

Причината е нова наредба за работното време, която обърква дейността на огнеборците

И пожарникарите готови на протест | StandartNews.com
  • Причината е нова наредба за работното време, която обърква дейността на огнеборците
  • Министър Младен Маринов ги уверява, че исканията им са чути

И пожарникарите в страната стягат протести. Повод за напрежението в системата е новата наредба за работното им време. Синдикатите на огнеборците заявиха готовност да протестират, а ресорният министър Младен Маринов вече ги е уверил, че исканията им за отмяна на новите правила са чути и спорната наредба ще бъде преразгледана. Те обаче остават в протестна готовност.

Наредбата, която е обнародвана миналия петък, слага край на 24-часовите дежурства на екипите. Вместо да застъпват и да си тръгват заедно, те ще работят на различни смени. Ръководителите им ще избират между 8, 12 и досегашните 24-часови.

„Преди години беше направено това, видя се, че не е удачно и сега за втори път се опитват да го въведат като практика, смесването на работното време”, коментира за Нова тв Иван Димитров от Синдикална федерация на служителите в МВР – Русе. Това може да доведе до забавена реакция по време на произшествие”, обясни Светлин Василев от Областния съвет на НСПС „Огнеборец” – Монтана.

„Нарушава се ритъмът на работа. Представете си, че сутрин застъпват 8-10 или 12 души, говорим за такъв брой състав в най-големите структури на службите, а след 16 часа останат 7 или 8”, коментира и инж. Венцислав Станков, президент на НСПС „Огнеборец”.

Според експертите така ще бъдат застрашени животите и на огнеборците, и на хората, които се нуждаят от помощта им.

„Пожарникарите, като отидат на произшествие, дори без да си говорят, знаят кой какво върши и в момента, в който му извадят служител от екипа, няма кой да му помогне на мястото на пожара”, обяснява Светлин Василев.

 „При нас първите минути са най-важни във всяко произшествие – да отидат колкото се може повече хора и да локализират нещата в самото им начало”, заявява Иван Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай