Хил Мортен Йонсен: Амбицията ни е интернет за всеки

Политическата нестабилност тук не ни тревожи, ще свърши, оптимист е шефът на Telenor за Европа Хил Мортен Йонсен

Хил Мортен Йонсен: Амбицията ни е интернет за всеки | StandartNews.com

Хил Мортен Йонсен е председател на Съвета на директорите на Теленор България, както и изпълнителен вицепрезидент на Telenor за Европа. Той е и член на Борда на директорите на VimpelCom Russia. Йонсен е бил главен изпълнителен директор на Telenor Serbia за период от три години, като по това време е бил и президент на Съвета на чуждите инвеститори. Преди това е бил на редица ръководни позиции в Telenor Group, включително старши вицепрезидент на Telenor за Централна и Източна Европа.

- Г-н Йонсен, какво преди 15 месеца ви накара да пожелаете да стъпите на българския пазар?

- Имаше възможност. Ние бяхме активни в Сърбия, Черна гора и Унгария, индиректно сме в Русия и Украйна. Имаме опит в региона. Отидохме в Сърбия, бидейки доста назад като номер 2 на пазара, с ясната цел да станем номел 1. Вярваме, че стъпвайки на базата на Globul, ще надградим. Видяхме, че компанията има голям потенциал и нужда от съществена инвестиция в мрежата. Тя беше ОК за ниво от 2010-2011 г. Но за да бъдем лидер, имаме нужда от изцяло нова мрежа. Напреднали сме доста по отношение на промяната. Сменяме абсолютно всичко - всяка базова станция и всички останали компоненти на мрежата. Това се прави, защото бъдещето е в мобилните данни. Хората използват все повече телефоните си за достъп до интернет. От страна до страна потреблението е доста различно, естествено. В Швеция то е доста високо, в България и Сърбия все още имаме да извървим голям път.

- Кога през 2015 г. очаквате новата мрежа да е абсолютно изцяло готова?

- В момента се случва по различни географски области. Направили сме много в София, по Черноморието и в няколко други града. Ще сме готови с цялостната промяна на мрежата през пролетта догодина. През май със сигурност ще сме приключили, но хората ще почувстват промяната преди това.

- А как по-конкретно?

- Вече се усеща, че има по-добри скорости на данни на определени места и по-добро покритие. Ние не само сменяме базовите станции, но и изграждаме нови, за да подобрим покритието.

- Каква е инвестицията на Telenor в мрежата?

- Не бих казал, че бихме дали публично точната цифра.

- В публичното пространство се въртеше една сума от около 300 млн. евро за инвестиция в мрежата?

- Много цифри има, които са във въздуха. Когато взехме решението за смяната на мрежата, сложихме много важна цел по отношение на качеството. Инвестираме това, което е необходимо. Мрежата, която изграждаме, ще бъде топмодерна, на ниво 2015 г. Не спестяваме, изграждайки.

- Какви нови услуги пускате на българския пазар и как смятате, че ще се промени той?

- Пазарът ще се промени, защото ще има услуги за съхраняване на съдържание - снимки, видео и други данни в облачни услуги. Ако имате инцидент в дома си например, цялата информация от компютъра ви ще бъде достъпна през облачния сървър на мобилния ви телефон. Въвели сме системата в Норвегия, Сърбия и Дания. Това е една от услугите, която ще бъде предложена и в България - ще имате достъп до данните в компютъра ви през вашия мобилен телефон, без нуждата от допълнителни устройства.

- На какви цени ще пуснете iPhone 6 и кога?

- Скоро. До няколко дни. Досега имаше някои нелегални продажби на iPhone на пазара. Цената ще отговаря на цената на устройството, но, сравнено с това, което сме видели на пазара досега, това ще бъдат нормални пазарни нива за този телефон. iPhone 6 е от високия клас телефони и естествено е по-скъп. Това има значение и за ценовите планове, с които ще се предлага, но те ще бъдат справедливи. Когато го пуснем на българския пазар, ще следваме същия начин на поведение като в Сърбия, Швеция и Дания - договаряме се директно с Apple какво е нормалното ниво за съответния пазар. Ние имаме директен договор с Apple.

- Пазарът на мобилни услуги в България през миналата година отчете спад от около 18%. Как очаквате да се развива?

- Пазарите обикновено отиват надолу, когато цените за обаждания между мрежите вървят надолу. Това сме го видели в много страни. Една от причините да дойдем в България е, че страната беше към края на намаляването на цените за обаждания между мрежи. Очакваме стабилност в бъдеще в това отношение. Ние сме дългосрочен инвеститор в България. Нашият успех зависи от две неща - общия успех на страната и да увеличим пазарния си дял. Ако страната се развива добре, това е много добре за нас. Вярваме, че при изграждане на добри услуги, добро разпространение на мрежата и доверие на клиентите, ще можем да увеличим пазарния си дял малко по малко, стъпка по стъпка. Нашата цел не е да следваме агресивен ръст на пазара.

- Притеснява ли ви политическата обстановка в България?

- За нас винаги е добре, когато има стабилност. И да можеш да видиш дългосрочен план за развитие. Вие сте член на ЕС. В момента минавате през период на политическа нестабилност и неяснота, но това в един момент ще приключи. Знаем, че може да има такъв период за известно време и това не ни притеснява. За нас България е лесно място за правене на бизнес, сравнено с други пазари, които са сложни - като Пакистан и Бангладеш. Най-трудният ни пазар в Европа е Дания през последните години.

- 4G мрежата се изгражда в момента. Ще имат ли възможност клиентите на Telenor да я използват догодина? Конкурентите ви в България също работят по 4G, но не бързат да я пуснат, тъй като и 3G мрежата в момента върши работа...

- Мисля, че всяка европейска страна ще стигне до 4G. Много по-ефективна е и дава по-добро усещане за качество у клиентите. Но мрежата върви с употребата на интернет. Затова трябва да направим лесно използването на нашите услуги, за да увеличат хората употребата на интернет. Защото иначе може да бъде убита технологията и да не се използва.

- Какви са вашите впечатления - колко се използва интернет у нас в сравнение със Сърбия и със скандинавските страни?

- Употребата тук е доста по-ниска в сравнение със скандинавските страни. Свързана е с вида телефони, които хората използват. Когато купуват повече смартфони, става много по-атрактивно да се използва интернет през тях. Вярваме, че ръстът на смартфони ще бъде доста бърз през следващите години в България. В момента 30% от българите ги използват, докато в скандинавските страни говорим за 80%. Когато използвате новите смартфони, усещането е различно и приятно и, естествено, потреблението на интернет се вдига. Ние даваме допълнителни услуги и така хората ще намерят причина в ежедневието си да използват повече интернет.

- Какви са прогнозите ви за използването на смартфони в България?

- В Telenor имаме амбиция и следваме задачата "Интернет за всички". Разбираме, че не може всеки да го използва. Но натискаме екипите ни във всички страни 70-80% от населението да използва интернет.

- Казахте, че смятате дълготрайно да останете в България. Планирате ли да пуснете телевизия у нас и имате ли амбиция да стъпите и на други пазари на Балканите?

- Ако има добри възможности за други пазари на Балканите - ще ги преценим. Но нямаме нужда да купуваме нещо в следващите няколко години. Що се отнася до нашите услуги в България - "Никога не казвай никога". Ние се фокусираме в момента върху смяната на мрежата, подобряване на разпространението, подобряване на културата вътре в компанията.

- Какво ще се случи с магазините на "Германос"?

- С времето ще отваряме все повече магазини с новия дизайн на Telenor.

- Какви промени предвиждате в организацията на работа между служителите на компанията на различните нива?

- Централата на компанията в България е напълно променена. Хората вече работят тук по начина, по който сме свикнали да го правим в скандинавските страни, Сърбия, Унгария и Черна гора - без отделни кабинети и прегради. Мениджърите са заедно със служителите и смятаме, че това е много важен елемент да изградим културата на компанията. Когато дойдохме тук, 7-ият етаж на сградата беше за топмениджънта на компанията. Служителите трябваше да имат причина, за да отидат там. Това не е начинът да се управлява компанията. Въведохме този начин на работа първо в Норвегия през 2009 г. Тогава беше малко трудно в началото - от малкия хубав офис с врата да отидем в открито пространство. Но сега не мога да си спомня някой да иска нещата да се върнат обратно. Според мен служителите в България ще харесат факта, че мениджмънтът е толкова близо до тях. Но ще отнеме малко време да свикнат, че са толкова видими за всички. Но добрите неща са много повече от проблемите, които това води.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай