Хернии водят до стерилитет

60% от малчуганите, които преглеждаме, са за операция, признава доц. Христо Шивачев

Хернии водят до стерилитет | StandartNews.com

Безплатни прегледи на българските малчугани в цялата страна правят лекарите от "Пирогов". Кампанията започна миналата есен и продължава и до днес. В тях участват специалисти по УНГ, травматология, детски хирурзи и уролози. Какво е състоянието на малчуганите и какви са най-честите проблеми, на които се натъкват днес, ще разкаже доц. Христо Шивачев.

Хернии, задръжка на тестисите, дефекти на гръдната стена. Това са трите основни диагнози, с които идват децата на профилактичните хирургични прегледи при специалистите от "Пирогов". Притеснителното е, че хората, които са за чиста профилактика, са безумно малко, над 60% от малчуганите минават после на операция, казва доц. Христо Шивачев. Основната причина за това е, че родителите им няма как да ги заведат по-рано на детски хирург, защото в страната тези специалисти са малко.

Ингвиналните хернии са най-честите проблеми при децата, които откриват хирурзите. Те са вродени и повечето се забелязват още при раждането, казва доц. Шивачев. Понякога обаче родителите виждат проблема по-късно. Обикновено забелязват, че "нещо се подува" в областта на коремчето на детето. Тези хернии трябва да се оперират в ранна възраст, иначе може да се травмират тестисът или яйчникът и децата да станат стерилни, обяснява доц. Шивачев. Обикновено операциите се правят, когато детето е още на 2-4 месеца. При децата обаче не се налага поставянето на изкуствено платно, а разкъсаното място се замества със собствена тъкан. Най-често тя е от коремната стена, казва доц. Шивачев.

Деформациите на гръдния кош са друга голяма група проблеми, на които се натъкват хирурзите. Те се делят на две групи. В единия случай гръдната кост е издадена напред, а в другия е вдлъбната, обяснява доц. Шивачев. Тези недостатъци се проявяват обикновено в пубертета. Най-доброто време за корекция е на около 9 г. При операциите се поставят пластини, които компенсират изкривяването.

Все повече стават и вродените аномалии сред бебетата, казва доц. Шивачев. Около 1/3 от всички 3200 деца, които минават през "Пирогов" на година, са пеленачета. Основните проблеми, заради които са принудени да ги оперират хирурзите, са вродени прекъсвания на храносмилателния тракт, липса на анус, прекъсване на червата, тумори, кисти на белия дроб. Според хирурзите основна причина за увеличаване на аномалиите е замърсяването на околната среда. Наблюденията им показват, че броят се повишава и с навлизането на ин витрото.

Образуването на подобна аномалия не може да се избегне, но може да се проследи, казва доц. Шивачев. Със съвременната техника гинеколозите още до 13 седмица може да са наясно дали бебето ще се роди увредено. Това дава възможност на родителите да преценят дали искат да запазят детето. Обикновено до аборт се стига рядко, казва доц. Шивачев. В тези случаи ражданията са дирижирани, обяснява още той. До леглото на родилката има два екипа - гинекологичен и хирургичен. Щом бебето се появи на бял свят, веднага се преглежда от детските хирурзи. В повечето случаи се налага операцията да се направи между 24-тия и 48-ия час след раждането, казва доц. Шивачев. На година около 500 са децата, които се нуждаят от подобни спешни интервенции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай