Граждани се жалват от Спешна помощ

На 1 екип се падат около 200 000 души в столицата

Граждани се жалват от Спешна помощ | StandartNews.com

София. Граждани алармират за проблемите в Спешна помощ и недостига на екипи в столицата. Те обвиняват, че много често закъсненията на линейките довеждат до фатален край.

В момента на един екип се падат около 200 000 души, стана ясно от бТВ. Отново да функционира тел. 150. Това предложи д-р Ангел Ангелов. Той обясни, че само в 5 страни от ЕС организацията на Спешна помощ е като в България – тел. 112 поема всички обаждания към полиция, пожарна, спешна помощ.

Българската здравна система е дълбоко погребана, каза още Ангелов. Той изтъкна, че освен здравното министерство, финансовото също е виновно за това. Наблюдава се абдикация на личните лекари от техните пациенти и всичко се стоварва на спешните екипи, добави още докторът в ефира на бТВ.

Д-р Ангелов каза още, че бюджетът на Спешната помощ е 8 млн. за година. Той е изчислил, че на всеки жител на София се падат по 6,15 лв. за такава медицинска грижа.

„Линейките не са на „Пирогов". Те се движат из цяла София", каза медикът по повод твърденията,че спешните екипи могат да се забавят дори при инцидент на място, близо до сборния им пункт.

Заплащането на лекарите е 600 лв. Има свободни бройки, но никой не желае да ги заеме заради ниското заплащане, увери Ангелов. Той каза още, че координацията между 112, полицията и пожарната куца. Полицаи и пожарникари звънят на дежурния в СДВР, вместо на 112.

"Фактът, че ние работим от 10 до 15 екипа в двумилионен град и нямаме абсолютно никакви желаещи да постъпят при нас и това не е един път сме разговаряли че 95 лекари имаме свободни места, аз също мога да задам въпроса "защо". Това заяви по темата зам. директорът на Бърза помощ Светла Богданова в ефира на БНТ. Тя бе категорична,че не вярва на обещанието, че ще има промени в "Бърза помощ".

Стандарт Нюз припомня, че на 24 ноември издъхна дете в столичен хотел. Родителите твърдят, че след позвъняване на телефон 112, линейката е закъсняла с 40 минути. Инцидентът се случва в присъствието на над 500 лекари, които по същото време участват в първия национален конгрес по спешна медицина. От Спешна помощ обаче обясниха, че линейката е пристигнала на 9-тата минута от подаването на сигнала. Освен този случай имаше и друг на следващия ден, при който си отиде възрастен човек. Очевидци твърдят, че линейката закъсняла 12 минути след подаване на сигнала на тел. 112.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай