Готви се голяма промяна за пандемията. Как ще се промени животът ни

Държавата се готви да прекрати режима, с който са обвързани не само здравни мерки, но и компенсации за бизнеса, както и социални облекчения

Готви се голяма промяна за пандемията. Как ще се промени животът ни | StandartNews.com

Извънредна епидемична обстановка. Тези три думи определят живота в България през последните две години, а сега държавата се готви да прекрати режима, с който са обвързани не само здравни мерки, но и компенсации за бизнеса, както и социални облекчения.

Това се разбира от деловодната система на Народното събрание, където управляващата коалиция - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ", "Демократична България" - е внесла предложения за промени в Закона за здравето. Те трябва да бъдат приети и последвани от съответни заповеди на Министерството на здравеопазването до края на следващата седмица, тъй като действащата в момента извънредната епидемична обстановка е в сила до 31 март, пише Дневник.

От мотивите към проектозакона става известно, че и след отпадането на специалния режим здравните власти ще имат възможност да разпореждат базови противоепидемични мерки. Това означава, че поне засега малкото останали ограничения срещу разпространението на коронавируса ще продължат да са в сила.

Какви ще са мерките

Извънредната епидемична обстановка замени действащото до 13 май 2020 г. извънредно положение, докогато мерките срещу разпространението на коронавируса бяха значително по-строги и включваха в отделни периоди дори ограничения в придвижването между областните градове.

Оттогава с решения на правителството извънредната епидемична обстановка бе постоянно удължавана, като тя дава най-вече административна гъвкавост на Министерството на здравеопазването да издава заповеди, без да ги съгласува постоянно с Народното събрание.

С предлаганите сега промени в закона здравното ведомство и подчинените му регионални здравни инспекции (РЗИ) ще продължат да имат юридически основания лесно да въвеждат COVID правила. Конкретно е посочено, че мерките в заповедите могат да бъдат:

* дистанция, дезинфекция, проветряване

* носене на маски

* организиране на ваксинационни пунктове и кампании, защото ваксинираните разпространяват вируса по-малко

С отпадането на извънредната епидемична обстановка не се отменят изискванията за изолация и карантина в случай на заразяване със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19) или контакт с положителен за коронавирус.

Проектът предвижда още до края на юни (три месеца след изтичането на извънредната епидемична обстановка) здравното министерство да може да подпомага финансово, но и с апаратура и консумативи болници с COVID пациенти, както и да плаща за работа на т. нар. първа линия.

Край и на облекченията

С периода на извънредната епидемична обстановка са свързани ключови решения, заложени в закона за извънредното положение. По него обаче управляващите не предвиждат редакции, така че тези възможности ще отпаднат. Сред тях са:

* облекчените процедури за отпускане на лекарства на хронично болните;

* автоматичното удължаване на ТЕЛК решения;

* компенсациите за затворени бизнеси;

* неналагането на запори върху някои възнаграждения и банкови сметки;

* онлайн изпращане на книжа;

* облекчения при обществените поръчки за медицинските изделия;

* забрана за износ на лекарства.

По закон повечето от изброените облекчения ще важат известно време след отмяната на извънредната епидемична обстановка. Най-често определеният срок е два или три месеца след отмяната ѝ. Така, например, мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса ще продължи да действа до края на юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай