Голяма промяна! Министър зарадва хиляди пенсионери

Говори Лазар Лазаров

Голяма промяна! Министър зарадва хиляди пенсионери | StandartNews.com

Броят на пенсионерите с пенсии под линията на бедност (504 лв.) ще се понижи два пъти благодарение на предвидените действия за повишаване на техните доходи в подготвения от служебното правителство проект на бюджет на държавното обществено осигуряване. Те ще намалеят от сегашните 658 520 на 326 423 души.

Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров пред журналистите след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщиха от пресцентъра на МС.

На него бяха обсъдени проектите на закони за държавния бюджет, Националната здравноосигурителна каса и държавното обществено осигуряване за 2023 г., които не бяха подкрепени от членовете на НСТС.

Трите закона гарантират социално-осигурителните права на хората. В областта на държавното обществено осигуряване се предлага от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2022 г., да се повишат с 12%. Това отразява действащото към момента правило за осъвременяване на пенсиите чрез отчитане на 50 на сто от индекса на потребителските цени и 50 на сто от средният осигурителен доход за изминалата година, обясни министър Лазар Лазаров. Увеличението ще доведе до нарастване на средната пенсия с 16,7%, като размерът й се очаква да надхвърли 788 лв.

Министър Лазаров подчерта, че с предвидените мерки в областта на пенсионната система се очаква пенсионният доход да замества почти 71% от нетния доход на човек преди пенсионирането, предаде БГНЕС.

Той добави, че с бюджета на Министерството на труда и социалната политика са гарантирани правата на хората, които получават подкрепа от социалната система. „Няма замразяване на социално-осигурителни плащания. Има значителен ръст в разходите на министерството за заплащането на заплатите на личните асистенти, които получават възнаграждение по реда на Закона за личната помощ, каза министър Лазаров.

Той припомни, че от 1 януари 2023 г. има увеличение с 22% на финансовата подкрепа, която близо 670 000 хора с увреждания получават всеки месец, а от 1 юни предстои значително нарастване на социалните помощи заради обвързването на техния размер с линията на бедност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай