Неделя,

Гьоков с ключов коментар за минималната работна заплата

От: Агенция Стандарт -
2832
Гьоков с ключов коментар за минималната работна заплата
A
A
A

"Тази година с актуализацията на бюджета вероятно ще се наложи да помислим за още една актуализация на минималната работна заплата, каквито желания се чуха от много страни. Отговорът на държавата е, че това е възможно при обсъждане със социалните партньори, при постигане на съгласие и при условие, че инфлацията изпреварва минималната работна заплата".

Това каза в "Още от деня" министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Той се съгласи, че нивата на инфлацията са високи и че минималната работна заплата трябва да расте.

Притеснението на работодателските организации е, че няма ясен и точен механизъм за определяне на тази минимална работна заплата. В коалиционното споразумение е записано разработването на такъв механизъм и ние сме си дали срок до 2022 г. да бъде готов.

"Очакваме съвсем скоро да бъде приета европейската директива за адекватните минимални работни заплати в ЕС, в която ще бъдат описани някакви принципи при определянето й и ние, транспонирайки директивата в нашето законодателство, трябва да се съобразим с нея", посочи социалният министър.

Той призна, че българите са с най-ниските доходи в ЕС. Увери, че се работи по стратегията по доходите, залегнала в коалиционното споразумение.

"Добрият живот за българина, високите доходи минават през стабилност на икономиката", подчерта министър Гьоков и допълни, че кризите, породени от ковид, а сега и от войната в Украйна, оказват влияние върху нашата икономика и правителството търси въздможности да подпомагат българския бизнес, за да може той да заплаща адекватни заплати на своите работници.

Правителството започна да компенсира бизнеса заради високите цени на тока и мерките се оценяват от бизнеса, заяви той. Един от успехите на това правителство е това, че задържа безработицата на толкова ниски нива.

Работи се по законодателство, което да е в подкрепа на хората, които ще имат нужда от помощ при излизането на домакинствата на свободния пазар на ток, каза още министър Гьоков.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички