Геният, който възстанови лицата на Самуил и Калоян

Българският учен става американски шериф, след като помага да заловят престъпник в САЩ

Геният, който възстанови лицата на Самуил и Калоян | StandartNews.com
  • Българският учен става американски шериф, след като помага да заловят престъпник в САЩ
  • Чл.-кор. Йордан Йорданов открива "кост на инките"  в черепа на  Георги Раковски

 

Георги Раковски за мен заема едно от първите места сред великите ни възрожденци. Думите са на доайена на антропологията у нас чл.-кор. проф. д-р Йордан Йорданов, който ни напусна в понеделник. Благодарение на гениалния учен днес знаем как са изглеждали главите на царете Самуил и Калоян, на видните възрожденци Бачо Киро и Захарий Стоянов, дори на тракийската принцеса от Враца и созополския вампир.

Но най-специално място в пантеона от възстановки на именити българи за Йорданов има Раковски. За него ученият издава отделна книга.

Куп перипетии бележат възстановяването на главата на Раковски

През есента на 1981 г. Йордан Йорданов отива с научен екип в родния град на революционера - Котел, където предават консервираните кости на революционера, за да бъдат поставени в неговия мавзолей. Изследването на костните останки на великия българин е истинско предизвикателство. Защото съществуват съмнения дали костите не са били подменени при пренасянето им 18 години след смъртта му от букурещкото гробище с четири парахода, за да стигнат до софийската църква "Свети Крал", днешната "Света Неделя". Поводът за съмнения е известната Афера с купоните през 1885 г. Става въпрос за скандала, който гръмва при разкритието, че в ковчега с тленните останки на Раковски в България пристигат и откраднати от румънски търговец брилянти и книжа. Сценарият за пренасянето на съкровището е на тайния комитет за освобождение на Македония "Искра" начело с капитан Коста Паница.

Изследването на костните останки, тяхното консервиране и документиране е направено в  кабинета по химия на гимназията в Котел, която носи името на Раковски. Най-голямото потвърждение на тезата, че именно това са костите на Георги Стойков, е откритото

разрушаване на краищата на левите ребра

от четвърто надолу. Това показва, че тези краища, както и гръдната кост вляво са  унищожени от гнойник в резултат на усложнение на белодробна туберкулоза, документирана причина за смъртта му. Това развитие на болестта е преди откриването на антибиотиците.

"При изследването на черепа открихме  две изключителни находки - един допълнителен незатворен шев на челната кост, който се среща в около 7 - 8 процента от европейското население. При Раковски шевът между двете половинки личеше ясно. Открих и друга особеност, доста по-рядка - т.нар. допълнителна, инкова кост между лявата теменна и тилната кост. Наричат я инкова, защото за пръв път е описана при племето инки. Тя се среща при 1,7 -1,8 процента от населението", разказва години по-късно чл.-кор. Йорданов. Комбинацията между тези два белега в черепа на Георги Раковски е изключително рядка -

все едно Господ го е белязал

В котленската гимназия ученият прави  отпечатък от черепа  на Раковски. И, след като проучва трите му автентични снимки, започва да възстановява меките тъкани на главата - сложна дейност по изграждане на структурата на човешкото лице отвътре навън. "Създадох образа с бакенбарди, много близо до този на снимката му от Атина, където е в цял ръст. Едната глава подарих на историческия музей в Котел, друга има в експозицията на Националния антропологичен музей, както и в Института по морфология", споделя пред в. "Марица" чл.-кор. Йордан Йорданов.

Роден е на 6 ноември 1938 г. в село Драгомирово, където родителите му са били учители по това време. Завършва прогимназия в Страхилово и гимназия в Полски Тръмбеш, в чиято сграда понастоящем се помещава местният Исторически музей, на който ученият приживе е подарявал отливки на направените от него възстановки на глави на наши владетели.

Малцина знаят, че всъщност

първата специалност на гениалния учен е стоматологията

Завършва дисциплината през 1963 г. в София, като по време на следването си е и демонстрант в катедрата по анатомия, където се запознава с професорите Милко Балан и Димитър Каданов. Това запознанство остава трайна следа в съзнанието на студента и предопределя научната му кариера впоследствие. Професор Каданов е един от най-изтъкнатите анатоми не само у нас, но и по света, откривайки свободните нервни окончания в човешкото тяло.

А професор Балан е възпитаник на виенската медицинска школа, всестранно развита личност - свирел на чело, рисувал картини и ваял статуи.  След завършване на висшето си образование Йорданов се завръща в селото на родителите си - Страхилово, където е стоматолог през следващите години.

По това време излиза първата му научна публикация и е поканен в Стоматологичния факултет в столицата да стане асистент. Но след две години

бил изгонен заради "политическа неблагонадеждност"

на родителите му. Но през 1968 г., в разгара на "Чехословашките събития", във Варна се провежда световен стоматологичен конгрес и с протекцията на проф. Каданов, Йордан Йорданов е назначен за секретар на форума.

Едновременно с научната си работа в стоматологичния факултет Йорданов се занимава и с човешката анатомия. В началото на 70-те години на миналия век получава специалност по анатомия на човека, впоследствие му е присъдена научна степен "кандидат на науките". Автор на над 360 научни публикации, 26 монографии и 70 реконструкции на глава по черепни кости, Йорданов е дългогодишен директор на Института по експериментална морфология, патология и антропология, създател на Антропологичния музей, член на Международната асоциация за идентификация, представител на страната ни в Европейската антропологична асоциация.

Първата си реконструкция прави през 1974 г. и е на 25-годишна прабългарка със силно изразена деформация на черепа. Започва да работи по метода на руския професор Михаил Герасимов, но с годините усъвършенства метода и внася много нововъведения. И досега

в целия свят се броят на пръсти хората, които правят възстановки по череп

независимо от множеството компютърни програми, създадени в последните години.

Сред най-известните образи, които Йордан Йорданов е успял да върне сред нас, са тези на Георги Раковски, Любен Каравелов, Цанко Дюстабанов, чъргубиля Мостич и много други. По време на командировка в САЩ помага на местната полиция да идентифицира престъпник единствено по фотография на части от ухото чу. Само с това разполагали местните разследващи когато помолили Йорданов за помощ. "Търсят го това лице там, а ухото е много важен белег за личността и не се променя с годините на човека. Човешкото ухо има 14 описателни белега и всяка една заврънкулка може да докаже идентификация. Ухото е като пръстовия отпечатък и е уникално за всеки индивид. Ония в Щатите хлъцнаха и го намериха този бандит, който се оказа крадец от магазин. После ми показаха един горен череп и пак го открихме", споделя ученият на когото американците дават статут на шериф след оказаната им помощ.  През 2013 г.

прави възстановка на "вампира" от Созопол

Предишната година археолозите откриват тялото със забит лемеж в лявата страна на тялото. Първото нещо което забелязал ученият, било че зъбите били силно изтрити, сякаш цял живот се е хранел само с корени и твърди храни, нещо което не съответствало на възрастта на човека - 40-45 години. Но, започвайки работа, Йорданов се натъква и следи от трапанация (медицинско отваряне) на черепа. Въпросната хирургическа интервенция се извършва върху жив човек, а България е втората страна в света заедно с Унгария, където подобни черепи са открити. Въпросните трапанации са наречени "символични" от унгарският професор Бартоц защото за разлика от истинските, при тези вътрешната пластина на черепа не е отваряна и не е достигано до мозъка. Според Йорданов това е бил древен ритуал, който все още е недостатъчно изследван.

Освен работата си по исторически възстановки Йорданов често помага и в разкриването на тежки и заплетени криминални случаи. Нееднократно е идентифицирал жертви на престъпления единствено по снимки и костни останки.

Един от последните случаи, които разкрива, е атентаторът от летището в Сарафово

където само по част от черепа и долните крайници установява възрастта, пола и височината до милиметър на извършителя. С кончината на чл.-кор. Йордан Йорданов България загуби един всестранно надарен учен и патриот, явление за българската и световна наука, с широка култура и ерудиция, прекрасен и обичан учител, оставил след себе си достойни наследници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай