Фандъкова: Ако ни бяха предупредили, щяхме да алармираме хората

Фандъкова: Ако ни бяха предупредили, щяхме да алармираме хората | StandartNews.com

Бързата реакция и добра координация между службите намали рисковете, казва столичният кмет Йорданка Фандъкова

- Госпожо Фандъкова, какви са пораженията в столицата след невижданата градушка, която се изсипа във вторник?

- Районните кметове имат задачата със своите екипи да правят огледи на общинските сгради, както и на всички останали за опасни елементи и да предприемат мерки за отстраняването им, за да няма допълнително пострадали. Продължаваме да получаваме сигнали. Те са над 700. Преди няколко часа имаше сигнал за надвиснала ламарина в "Младост". Реагираме веднага, но работата по почистването на града ще продължи и през следващите дни. На терен са доброволци от формирование на общината. Те помагат най-вече с разчистването на паднали дървета, помагат и на граждани, ако има необходимост. С моя заповед още от вторник съм мобилизирала всички експлоатационни дружества - Софийска вода, ВиК, ЧЕЗ, Центъра за градска мобилност, както и почистващите фирми. Те работиха заедно с пожарната и аварийните екипи на общината до късно през нощта във вторник с близо 50 машини, за да разчистят най-вече основните пътища за градския транспорт и да отводняват там, където има получени сигнали. Разчистването ще продължи в следващите дни в парковете и междублоковите пространства. Там трябва да се отстранят падналите дървета и клони, а листната маса да се извози до компостиращите инсталации. Създадена е организация от страна на фирмите.

- Има ли много пострадали сгради?

- Сред пораженията най-вече са изпочупените стъкла навсякъде, включително и на автобуси, трамваи, тролейбуси от столичния градски транспорт. Има повредени светофари. Пострадали са общински сгради - счупени прозорци на детски градини, на последните два етажа на Столичната библиотека. Всичко това в момента се описва. Там, където е необходимо, ще реагираме аварийно, за да не се спира дейността на съответното заведение.

- Колко ще струва на общината справянето с щетите?

- В момента все още не можем да кажем, но каквото е необходимо, ще се направи. Общинската собственост е застрахована и ще разчитаме да си върнем средствата от застрахователите. А там, където е необходимо, ще подадем документи и в правителствената междуведомствена комисия. По-важно е да се възстанови нормалното функциониране на града във възможно най-кратки срокове. Голямата част от дейностите е в рамките на задачата на почистващите фирми или на другите дружества.

- Бурята отново беше повод да се заговори дали бяха почистени шахтите?

- Почистването на шахтите е постоянен процес. Няма ситуация, в която да кажем: почистихме 100% шахтите и сме спокойни. Защото валят дъждове, има наноси, особено в южните райони, които са без канализация и оттичането е затруднено. Всичко това налага непрекъснато да се работи. Така че ние изпълняваме своите програми за поддържане и почистване на града, на шахтите, на речните корита, правим корекции на реките. Това помага бедствията да имат по-малки последици. Никой не е застрахован от бедствия и аварии. Затова е много важно да сме подготвени за ситуацията.
Разбира се, след падането на тази градушка и този силен вятър се образуваха задръствания навсякъде, защото нападаха много клони, листа, цели дървета бяха изтръгнати с корените си. Това много бързо запуши шахтите и отводнителните канали. Затова се наложи тази реакция на пожарната и на техниката, за да осигурим движението.

- Водихте ли вече някакви разговори с други институции по въпроса можеше ли да се предотврати подобна унищожителна градушка? Например с използване на противоградни ракети?

- Не съм специалист, не мога да кажа. Има агенция за борба с градушките, те би трябвало да отговорят. Нито аз като кмет, нито областният управител, с когото разговарях, сме получили информация за наближаваща буря. Една предварителна информация би била полезна от гледна точка на това да предупредим гражданите поне да влязат в затворени помещения. Но при създалата се ситуация във вторник със започването на бурята за нас беше важно да реагираме бързо особено на сигналите за пострадали хора. За съжаление имаме смъртен случай - човекът затиснат от дървото в Борисовата градина. Но пък за радост други нещастни случаи се предотвратиха благодарение на реакцията на екипите на пожарната, които освободиха хората в два автомобила, затиснати от дървета - на "Пиротска" и в "Младост". Това се дължи на професионалната реакция и бързата координация между службите. Но и гражданите трябва да реагират от гледна точка на безопасността си. Когато се зададе такава сериозна буря, трябва всички да знаем, че е добре да сме на затворено място и то далеч от прозорците. Ако сме на улицата да не се крием под дърветата и козирките, защото има опасност от падащи стъкла.

- Вие посетихте вчера Столичната пожарна, за да се уверите каква е готовността им в случай на бедствие. Какви са впечатленията ви?

- Както казах, много е важна координацията между службите. Столична община винаги е имала добра координация и това пролича вчера. Екипът на пожарната веднага излезе на терен, съгласувахме действията си, така че да не се дублират с аварийните екипи на общината на едно и също място, докато някъде другаде имат нужда от нас. В същото време, разбира се, че е важна техниката. Срещата ми в Столичната пожарна бе планирана отдавна с цел да прегледаме готовността за летния сезон заради опасността от пожари. Видяхме новата техника на пожарната - 36 нови различни по вид пожарни машини със съответното оборудване, готови да реагират при различни кризи. Разбира се, нищо не може да замени хората и затова съм много благодарна на пожарникарите.

- Безопасно ли е да се разхождаме сега в Борисовата градина, където паднало дърва взе жертва?

- В момента се извършват обходи навсякъде. Разбира се, трудно може да бъде проверено всяко едно дърво. Трябва и да признаем, че ако има нова буря, никой не може да каже какво ще се случи. Преглеждането за опасни дървета е непрекъснат процес. Експертите са тези, които може да кажат дали трябва да се отстранят. Знаете, че винаги възникват спорове, когато тръгнем да премахваме опасни дървета дали те не са живи. В интерес на истината по-голямата част от дърветата, които по време на бурята бяха изтръгнати, бяха видимо живи, за които никой не е предполагал, че ще паднат. Но вятърът на места по данни на метеорологичната служба стигаше до 100 км в час.

- Ще наемете ли допълнително работна ръка за по-бързо отстраняване на щетите? Например назначаване на безработни?

- В момента около 30 затворници помагат безвъзмездно. Така че поне два дни този екип ще помогна най-вече при събирането на падналите листа, защото целият капацитет на почистващите фирми не е достатъчен. Дали ще бъдат наети безработни зависи от районните кметове. Разчитаме и на служители от общинските дружества да се включат доброволно в разчистването на града. Искам да благодаря и на всички граждани, които още от вторник вечерта почистиха пред домовете си. Защото това също е една помощ за града. Добре е да сме единни, за да се справим с последствията от бедствието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай