Европейски фирми се изнасят в САЩ

ЕС губи инвеститори заради цените на тока и газа

Европейски фирми се изнасят в САЩ | StandartNews.com

Интервю с Красин Димитров, зам.-министър на икономиката и енергетиката

- Министерството на икономиката подготвя изцяло нов закон за чуждите инвестиции. Какви преференции ще дадете на инвеститорите, за да изберат България?

- Основната концепция, залегнала в закона, е да се намали административната тежест пред чуждестранните инвеститори. Това е свързано със съкращаване на сроковете за сертифициране и намаляване на броя на изискваните досега документи. Апликационната форма предполагам ще бъде малък документ в рамките на 1-2 страници.

- Според последните данни на БНБ чуждите инвестиции за първото тримесечие са паднали близо 4 пъти. На какво се дължи това?

- В цяла Европа се отчита изключително голям отлив на инвестициите, включително и от страна на европейски фирми, които досега са оперирали в ЕС. Големи фирми като BАSF строят в момента химически комбинати в САЩ за милиарди. И техните мотиви за избор на тази дестинация са свързани с политиката на ЕС в областта на цените на еленергията и природния газ, както и планираното намаляване на емисиите въглероден двуокис. Поставената цел за 40% намаляване на въглеродните емисии едностранно от страна на ЕС, без постигане на международни договорености с основните конкуренти на ЕС - Китай, САЩ и Япония, би довело до много големи проблеми с конкурентоспособността на европейските производства, без значение дали те са в България или в Германия.

- Какво прави държавата за изваждането ни от списъка с нарушители на авторските права, който се прави от САЩ?

- От излизането на списъка с конкретните области, в които беше указано, че България има определени слабости по отношение на защитата на интелектуалните права на собственост до 24 февруари направихме изключително много за значителното намаляване на тези слабости, а в отделни случаи и за тяхното елиминиране. Бяха направени много проверки, в резултат на които нарушителите бяха административно санкционирани. Има и наказателни постановления. Имаше и кампания за спазване на авторските права. Всичките тези мерки презентирах пред американска комисия от 9 представители на различни области - патентна защита на авторски права, прокуратура, икономика, търговия и т.н. Последва и писмен доклад въз основа на въпроси от неправителствени организации в САЩ, които управляват колективните авторски права в областта на софтуера, патентна защита, търговски марки и аудио-визуалните авторски права, с пътна карта как ще осъществяваме дейности, които да доведат до по-добра защита на авторските права. Докладът беше приет много добре и отговорът от американска страна за първи път не включваше никакви допълнителни указания за подобрения в държавата. Т.е. това, което е презентирано е прието като необходимо и достатъчно условие за изваждане на България от списъка. Но изваждането от списъка зависи от неправителствените организации в САЩ, които трябва да бъдат убедени, че в България достатъчно добре са защитени техните интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай