Електронното гласуване пази тайната на вота

Електронното гласуване пази тайната на вота | StandartNews.com

Въпросът за е-гласуването стана актуален след като парламентът даде картбланш за неговото прилагане, макар и да не уточни срока, когато това ще се случи. В същото време опонентите на електронното гласуване продължават да твърдят, че то крие много рискове за фалшификация и контрол на вота. "Стандарт" потърси мнението на Любомир Благоев, участник в екипа по проект "Български модел за електронен референдум".

Нашата технология за електронно гласуване има просто, но хубаво качество - дава възможност гласуването да се извършва по 3 начина. Хартиеният вариант е по същата схема на гласуване, но информацията след изборния ден се събира директно в електронна форма, без да се правят протоколи на хартиен носител. Отпадат всички проблеми с носенето на чували с протоколи. Вторият начин на гласуване е за хората без компютър и интернет у дома, но умеещи да работят с компютър. Ще има тъмна стаичка без бюлетини, а с екран, на който хората ще гласуват, като посочват с докосване своя избор. Третият вариант е също за гласуване по електронен път, но дистанционно от собствен лаптоп или телефон. Отпада тази колосална по обем работа на "Информационно обслужване" АД, както и децентрализацията на отчитане на резултатите. Системата елиминира възможността да се манипулира вота на ниво избирателни секции или при въвеждането на данни от хартиен носител в електронна форма. Технологията е разработена по проект "Български модел за електронен референдум", който се изпълнява от фондация "Бъдеще 21 век" с швейцарско финансиране и със съдействие на специалисти от Лабораторията по електронно управление към БАН.

В публичното пространство се говори, че електронното гласуване в Германия било принципно отхвърлено, но това не е вярно. Федералният конституционен съд е отхвърлил технология на принципа на "черната кутия". Тя се свежда до това, че т.нар. електронна бюлетина и информацията в е-форма, която представя вота на гласуващия е криптирана, в някои технологии и по няколко пъти. Който държи ключа, той има достъп до информацията, с което рязко се ограничава възможността за контрол. Нашата технология е изцяло отворена и такъв контрол е напълно възможен. В момента, в който е- бюлетината се попълни, тя може да бъде отворена и да се види за кого е гласувано. Именно тук възниква проблемът с тайната на вота. Интересното е, че във всички други технологии за гласуване "под тайна на вота" се разбира да се скрие съдържанието на бюлетината, което просто не е необходимо. Съдържанието на бюлетината не е тайна. Нашата технология е единствената, при която се прилага скриване на авторството на подадения вот, като се въвежда т.нар. уникален анонимен идентификатор. За всеки един избирател системата генерира уникален анонимен идентификатор. Колкото пъти гласува даден човек, толкова пъти за него ще се генерира един и същи такъв идентификатор. В следващата изборна процедура ще се генерира друг идентификатор. По него не може да се открие самоличността на гласуващия, запазва се тайната на авторството на вота. Понятието "тайна на вота" не е правилно.

Трябва да се постигне тайна на авторството. Това прави технологията ни изключително проста. Много лесно могат да бъдат определени слабите места. Чак сега вече можем да говорим за сигурност в електронното гласуване във връзка с това как е реализирано техническото изпълнение, за да бъдат защитени тези слаби места. Когато се говори за сигурността, хората, които не разбират нещата си представят някакъв голям метален шкаф, на който мигат лампички като по криминалните филми и как този, който ще манипулира вота с едно въже се спуска към него. Истината е друга. Ако искаме сигурна система за гласуване, трябва да бъдат изпълнени няколко неща. Първо, сигурността се базира на добре разработени мерки, които касаят изработването и експлоатацията на технически средства, както и контрола на тази експлоатация. Всичко трябва да се изпълни в условията на публичност. Защото ще бъде мобилизиран потенциала на много технически компетентни хора с опит и няма да има тайнственост и монопол върху сигурността. Второ, при самото създаване на софтуера, привлечените квалифицирани специалисти ще взимат допълнителни мерки за повишаване на сигурността на информационната обработка.

На последните избори бяха блокирани няколко сайта. Не е лошо някой да зададе въпроса какво се направи като извод от това произшествие, за да се върви към киберсигурност в страната. Погрешно е за нея да се сещаме само когато стане дума за електронното гласуване. Тя касае целият ни живот и това, че до моментът не сме пострадали от кибератака е случайност. Ако ние постигнем необходимото ниво на национална кибер сигурност, то това ще гарантира и сигурността на електронното гласуване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай