Екатерина Йорданова:Достойно заплащане на труда и в дигиталната ера

Фандъкова благодари на синдикатите за дългосрочната програма за транспортния сектор

Екатерина Йорданова:Достойно заплащане на труда и в дигиталната ера | StandartNews.com

По-добри заплати, по-добри условия на труд, социална защита и обучение за работещите в транспорта. Това са приоритетите на синдикатите днес, в условията на ускорените икономически, технологични и социални трансформации, през които преминава транспортният сектор. Това заяви председателят на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) Екатерина Йорданова по време на XVIII Годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от европейски столици (ECTUN), която се провежда под егидата на Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC) и Европейския синдикален институт (ETUI).

Темата на форума бе „Транспортът и мобилността в европейските столици – за по-добри условия на труд и живот“, а основният акцент бе предизвикателствата в дигиталната ера. В конференцията, която се проведе на 18 март в столицата взеха участие 30 синдикални организации от 12 европейски столици – София, Атина, Белград, Берлин, Ла Валета, Лондон, Мадрид, Москва, Осло, Париж, Рим и Рига."

Екатерина Йорданова припомни, че в рамките на тази година в София е постигнато 10% увеличение на заплатите на работещите в четирите дружества на столичния градски транспорт. Предстои подписване на 3-годишно споразумение за 30% поетапно увеличение на възнагражденията до 2022 г. в "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен" и Центъра за градска мобилност

Чрез колективните трудови договори в дружествата, където има синдикални организации на КНСБ и СТСБ, постигаме ефективна социална защита, водим непрекъснати преговори с  работодателите, за да гарантираме достойно заплащане, социални придобивки и непрекъснато подобряване на условията на труд за хората от сектора, подчерта тя.

По думите й преструктурирането на икономиките трябва да има и своята социална добавена стойност. За да се случи един истински справедлив и устойчив във времето преход към по-екологично съобразна и зелена икономика, трябва правителствата и местните власти да създадат механизми за защита и подпомагане на работниците: финансиране на курсове за преквалификация; възможности за учене през целия живот; придобиване на ключови и специфични за сектора цифрови умения; създаване на нови зелени работни места; съобразяване на преструктурирането с нуждите на общностите, в които действа производството или услугата. Този принцип трябва да се прилага както в обществения транспорт, така и в енергетиката, и във всяка сфера от икономиката на едно общество.​

„Полагаме необходимите усилия за подобряване на условията на труд и заплащането на работещите в транспортния сектор. Създаването на условия за достоен труд зависи от всички нас, от всички участници на пазара на труд, заяви в своето изказване и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. По думите му развитието на транспорта и мобилността в европейските столици зависи от редица фактори – степен на икономическо развитие, състоянието на инфраструктурата, публични инвестиции, гъстота на населението, доходи на домакинствата и т.н. Той посочи като пример София.

„Модернизирането на инфраструктурата и превозните средства в българската столица са от ключово значение за развитието на транспортната система и подобряването на мобилността. Всеки непредобеден гражданин на София може да види видимата промяна по улиците и булевардите. Замяната на морално остарели и замърсяващи елементи от транспортната система с нови и екологични чисти такива, води както до намаляването на замърсяването в града, така и до подобряването на условията на труд на работещите в сектора. Министърът увери, че в Националната програма за безопасност при работа 2018-2020 г. са включени и мерки за работодателите, които инвестират средства в подобряването на условията на труд.

"Преди дни проведохме дълъг и сложен диалог с представителите на синдикатите за проблемите в градския транспорт. Имахме тежки разговори, но никога не изпуснахме добрия тон и не пропуснахме основните проблеми на работещите в градския транспорт. Мога да кажа, че тази година се случи най-голямото увеличение на заплатите на водачите от двете общински дружества в градския транспорт, като това увеличение е с между 25 и 28%. Изключително съм доволна от този диалог, защото само така можем да се справим с популизма. Ясно е, че чрез популизъм се печели много по-лесно и по-лесно се убеждават хората да повярват в него. Наясно сме с проблемите на водачите и условията им на труд", категорична беше Йорданка Фандъкова.

"Искам да благодаря на синдикатите за тяхното предложение да се направи една дългосрочна програма за транспортния сектор. Само така можем да дадем перспектива на хората работещи в градския транспорт.

Видяхме това в образованието и вече резултатите са налице. Младите хора все повече се интересуват от учителската професия и следването в университета в педагогическите специалности. Същото трябва да направим и в траспортния сектор. Ще продължим разговорите като целта е да се изготви една 3-годишна програма, в която да залегнат увеличение на доходите на работещите в двете общински дружества на градския транспорт всяка година, както и ежегодишно подобряване на условията на труд. Надявам се, че на тази конференция тези проблеми ще бъдат дискутирани и пожелавам успех на форума", завърши Фандъкова.

Участниците в събитието бяха привествани също от генералния секретар на Европейската конфедерация на труда Лука Византини и Филип Поше, генерален директор на  Европейския синдикален институт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай