Късно разбираме кой да е под карантина

На границата доброволци да записват имената и така джипитата да получават бързо информацията

Късно разбираме кой да е под карантина | StandartNews.com

Доктор Любомир Киров е общопрактикуващ лекар и председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той е член на Медицинския съвет към МС. Той е един от първите лекари, защитил дисертация по темата за синдрома на изпепеляването сред общопрактикуващите лекари. Участва в разработването на нормативни документи за Министерството на здравеопазването. Завършва медицина в МУ - Пловдив и още от началото на реформата в здравеопазването работи като общопрактикуващ лекар. Преподава в Медицинския факултет на СУ.

Ето какво казва в интервю ЗА ВЕСТНИК СТАНДАРТ

  • Ако имаше ваксина за Ковид-19, дори антиваксърите щяха да се наредят за нея
  • На улицата няма защо да носим маски като Дарт Вейдър, казва доктор Любомир Киров

 

- Д-р Киров, личните лекари, които са част от първата линия в битката с коронавируса, при какви обстоятелства работят сега? Кои са най-сериозните проблеми?
- Условията са извънредни, но ако става дума за личните предпазни средства, държавата не ни е осигурила такива. Макар че би било редно, тъй като ние сме нейните "войници", да бъдем подсигурени. Знаете, че препоръката е хора, които имат симптоми като повишена температура, кашлица, задух, да не идват при нас, а да се свързват по телефона, за да преценим какво да се прави. Но, така или иначе, немалка част от тях идват. Но дори и да не идват, пак трябва да бъдем подсигурени, защото имаме контакти с други пациенти, за които също не се знае какво би могло да изскочи по отношение на коронавируса. Бяха ни дадени 8000 маски за еднократна употреба, ние ги разпределихме, но това, което колегите споделят е, че явно тези маски са на много години и не са много годни за употреба.
Има места, където нещо се предоставя от държавните органи, но има и някои дори смешни неща. В една област, няма да споменавам името й, два броя защитни очила трябва да бъдат разпределени, примерно, между 90 души. Ние си купуваме каквото можем, за да подсигурим работата си, но на нас се разчита не само да обгрижваме пациентите с новия вирус. Ние се грижим за много хронични пациенти или за други с остри заболявания и те не бива да бъдат ощетявани поради това, че има епидемия. За да можем да се грижим за тях, трябва да бъдем здрави. Трябва да се осигури функциониране на системата на здравеопазване, защото от други заболявания умират в пъти повече хора - например всеки ден умира по една жена от рак на маточната шийка. Действията ни трябва да бъдат много добре балансирани. Виждаме как расте доказаната заболеваемост, но много по-голям процент от хората ще преболедуват, дори без симптоми. Това трябва да се знае и хората не трябва да се паникьосват. Въпросът е хората с най-висок риск да бъдат най-сериозно предпазени. Да, има съобщения за починали хора в по-млада възраст, но те са единични, а при голямата част от тях има и някакво друго заболяване.
- Какви други предизвикателства, свързани с коронавируса, има пред личните лекари?
- За този вирус все още няма лечение. Експериментира се, прилагат се медикаменти, правят се стъпки да се намери някакъв лек. Но обикновено, когато се предприемат такива действия, процедурата е по-тромава и сложна, но в тази ситуация се правят и по-смели стъпки - организацията, която в САЩ дава разрешение за употреба на медикаменти и там мерките са драконовски, в случая вкара по-бързо лекарства. Но в нашата професия е древен принципът "Не вреди". Ако лекарството няма да навреди, може все пак да бъде изпробвано.
- Кога според Вас може да има ваксина?
- Вероятно след една година, а може и повече, защото тя не е вече съществуващо лекарство и трябва да бъде изпробвана много внимателно. Трябва обаче много да преосмислим отношението си - ако в момента имаше ваксина срещу коронавируса, дори и антиваксърите щяха да се наредят на опашката.
- Няколко пъти се променяха заповеди за маските на открити пространства - да носим, да не носим. Доколко здрав човек е необходимо да носи маска на улицата?
- Ограничителните мерки са много необходими и призовавам хората да ги спазват. Някои от тях обаче е възможно да бъдат преосмислени и леко променени, така че хем да предпазват, хем да бъдат по-щадящи. За носенето на маски на закрити места спор няма - като влезете в магазина, в банката, където могат да се събират повече хора, маската е задължителна. Но когато сте на улицата и няма тълпа, а такива вече няма, когато разстоянието между хората, които се разминават е повече от два метра, няма какво да заплаши човека и няма защо той да носи постоянно тази маска като Дарт Вейдър. Вирусът не лети във въздуха - той се предава, ако човек срещу вас кашля или киха, а вие сте в непосредствена близост, както и ако сте пипали заразени повърхности. Глобата за неносене на маска идва в повече и създава допълнителен страх и изнервяне. Прекомерното стресиране не води до положителни резултати. Трябва съвсем простичко и човешки да се набляга на основните неща. Маски има на някои места, а на други няма, а цените им скочиха драстично. Преди да се обяви извънредното положение, аз си купувах еднократни маски за 10-15 стотинки. Сега поскъпват над 20 пъти. Говорим за спекула, не за пазарна икономика. По тази логика, тъй като нашите лекарски услуги в момента станаха много ценни, дайте да им вдигнем цените 20 пъти...
- Какви са другите проблеми при личните лекари?
- Има чисто логистични проблеми и ние смятаме да направим предложение в тази посока - да се помисли за реорганизация. Един от тях например е свързан с оставането по карантина. Както знаете, когато човек мине границата, попълва един формуляр и трябва да бъде под карантина. Но на различни места се случва така, че информацията при нас, общопрактикуващите лекари, които трябва да следим тази карантина, да издадем болничен лист, ако човекът работи в България, пристига с дни закъснение. Понякога половината период от тези 14 дни е минал. Ние не знаем въобще, че този човек трябва да е под карантина, дали е бил, дали не е бил - не е ясно. Информацията в момента идва от границите към Районните здравни инспекции и оттам към нас. Но всичко се попълва с химикалка, а и не всеки човек знае телефонния номер на личния си лекар.
- А има и хора без здравни осигуровки.
- До, отделен е въпросът какво правим с тези хора, как да им се платят правата - трябва някой да плати за тях или те да платят здравните си осигуровки, за да може да се действа. Но другото е, че пътят на съобщаване е бавен. Моята идея, която ще предложа тези дни, е на границите да има няколко души - може да са доброволци, не граничните полицаи, защото те и без това имат достатъчно работа. И вместо всеки гражданин да попълва формуляр, просто да каже на тези служители трите си имена, ЕГН и област, в която живее, и да даде телефонния си номер. Тази информация се вкарва в електронен вариант и в рамките на деня или през определени часове се изпраща до Районните здравноосигурителни каси. Те имат много по-точна информация и база данни както за нас, така и за пациента - било той здравноосигурен или неосигурен. Имат нашите имейли. Така в рамките на час-два личните лекари ще получат информация за пациента, който трябва да бъде поставен под карантина. Бързо, лесно и кратко.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай