Дянковизми дразнят левите

Дянковизми дразнят левите  | StandartNews.com

Има ли напрежение между БСП и правителството? Какво предизвика другарския огън от партията към подкрепения от нея кабинет? Потърсихме мнението на социолога Живко Георгиев и политолога Борис Попиванов.

Борис Попиванов

В БСП започна една може би закъсняла с няколко месеца дискусия за самия начин, по който беше формиран кабинетът "Орешарски". Тогава, по силата на конкретните обстоятелства, а може и би и на икономически интереси не бяха ясно посочени какви очаквания има БСП като основна подкрепяща правителството партия. И какви са границите на тази подкрепа, защото всички си спомнят, че тогава заявката бе не за партийно-коалиционно, а за експертно-програмно правителство. И какво трябва да бъде доверието към неговата програма.

Тези неясноти сега започват да се проявяват, което е нормално. Защото предстоят две важни събития, които ще определят съдбата на кабинета. Първо - управленската му програма, и второ - приемането на бюджет 2014. От тези две неща ще си проличи дали правителството има цялостна концепция за управление и развитие на страната извън сегашните конкретни мерки и запълването на пожар на разни финансови дупки, наследени от предишния кабинет. Сигналите, които дава правителството и най-вече финансовият министър Чобанов, свидетелстват по-скоро за продължаване на политиката на предишния кабинет с акцент върху строгата финансова дисциплина и свиването на разходите. А това влиза в дисонанс с очакванията на част от хората в България.

Така че е нормално отделни червени депутати да отправят критики към кабинета, а и към ръководството на "Позитано". Най-малкото защото са длъжни да отстояват една по-различна визия за държавно управление. Така че тези критики имат и партийно измерение. Социологическите изследвания показват, че през последните два месеца се забелязва консолидиране на червения електорат и засилване позициите на БСП. Те се дължат на заплахата, която представляваха както несигурното парламентарно мнозинство, така и размахът на протестите в своето начало и издигнатите от тях реваншистки лозунги от рода на "Червени боклуци".

Първоначалното поведение на ГЕРБ и блокадата на институциите - това бяха двата стълба, които консолидираха левия електорат. Със затихването на протестите и връщането на ГЕРБ в парламента нещата се успокоиха и видимо бе намален рискът за съдбата на БСП като партия. Това дава възможност за една по-спокойна и критична оценка на нейното участие във властта. В смисъл, че не само БСП има задължения към кабинета "Орешарски", но и обратното. Що се отнася до известно припламване на искри между БСП и ДПС, то и в това няма нищо изненадващо. Двете партии никога не са били идеалните партньори. В БСП винаги е имало значителен брой хора, които не одобряват този съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай