Дойде ли време за "Български поток"?

Дойде ли време за "Български поток"? | StandartNews.com

Да последваме примера на Германия, която не се страхува да защитава националните си интереси

Време е да се отмени заповедта на експремиера Орешарски за спиране на работата по газопровода

Решителните действия на Русия в Сирия предизвикаха сериозната загриженост на турските власти. А инцидентът с нарушeното въздушно пространство на Турция от руски самолет стана причина за доста резки изявления на президента Реджеп Ердоган. "Русия трябва да е чувствителна по такива въпроси. Ние сме купувач номер 1 на природния й газ. Загубата на Турция би била сериозна за Русия. А при необходимост Турция може да купува природен газ от най-различни места", предупреди Ердоган. Турските власти пък подадоха иск срещу "Газпром" в Международен арбитражен съд заради цената на руския газ.

Тези горещи изявления и събития предизвикаха нова вълна тълкувания от страна на анализатори относно перспективите на проекта "Турски поток". Всички имат едно желание - да намерят решение за уравнение с няколко неизвестни. Първото е дали ще има изобщо проект "Турски поток", второто - колко трасета ще бъдат построени към Турция - едно, две или четири. А третото е ще успее ли България в желанието си поне една от построените тръби да стигне до Варна, както беше планирано в рамките на отменения проект "Южен поток"? До изборите в Турция на 1 ноември остават няколко дни, така че сега има възможност да се разгледат възможните варианти за развитие на събитията.

"Не намеренията, а само тръбите могат да ни свържат"

На конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа", която се състоя в София на 15 и 16 септември, бяха направени важни изявления. "Радвам се, че г-н Шефчович и ЕС приеха идеята за газов хъб в България. Радвам се на оценката им, че сме буфер между санкциите на Русия и ЕС", заяви тогава премиерът Бойко Борисов. Марош Шефчович, вицепрезидент на ЕК с ресор енергетика, подкрепи три ключови газови проекта на България - за изграждането на междусистемни газови хъбове със Сърбия, Гърция и Турция. Те са част от т.нар. Голям газов пакет на ЕК, който се очаква да бъде готов през февруари. "Не намеренията, а само тръбите могат да ни свържат", подчерта вицепремиерът Томислав Дончев по време на форума.

Една тръба, две или нито една?

През това време в Турция продължават обсъжданията на Междуправителствено споразумение за строежа на газопровод и се дискутират версии дали може операцията на руските военновъздушни сили в Сирия да осуети плановете за "Турски поток". Турският министър на енергетиката и природните ресурси Али Риза Алабоюн отбеляза отсъствието на определена позиция спрямо "Турски поток". Той каза, че ЕС няма да предостави разрешение за изграждане на газопровода, ако не се уговори достъп към Гърция.

Първо компромис, после тръба или обратно?

Има ли възможност в такива условия България да спечели от възникналите противоречия в позициите на Русия и Турция? На 2 октомври руският министър на енергетиката пак определи позицията на Русия: "Ако говорим за допълнителна отстъпка спрямо вече понижената цена, то това е на дневен ред само при увеличаване на обемите на газ и при едновременната реализация на нови инфраструктурни проекти. Преговорите ни по "Турски поток" не са били прекратявани. Този текст обаче изисква доработване и утвърждаване на взаимните компромиси", обяви Новак. "Специалистите - руски и турски, вече работят по техническите параметри. Но окончателните договорености могат да се постигнат само след изборите за нов парламент и определянето на новото турско правителство", добави Новак.

Докато в Турция се усилва неопределеността, България е готова за реализацията на проекта в новата му версия - морски газопровод до крайбрежието ни и газов хъб във Варна. "България може да започне изграждането на "Южен поток" още утре: нито една страна в региона - по пътя на газопровода от Русия до Централна Европа - не може да се похвали с такава техническа и организационна подготовка за незабавно начало на изграждането", твърди бившият министър на икономиката и енергетиката и сегашен зам.-председател на БСП Драгомир Стойнев. А енергийният експерт Атанас Тасев добавя: "Трасето на газопровода през България е най-целесъобразно от финансова и техническа гледна точка. "Южен поток" в непълния си обем -една тръба от четирите, с мощност 15,75 млрд. куб. м газ, е икономически изгодното решение - с излаз на европейския бряг на Турция, без транзит през Украйна, Молдова, Румъния и България. Но останалите три тръби спокойно биха могли да стигнат до България. И тогава може да се реализира идеята на премиера Бойко Борисов за газовия хъб".
Случилата се на 23 октомври авария на магистралния газопровод между лудогорските села Патреш и Недан отчетливо показа колко е остарял технически тръбопроводът по маршрута на газа от Русия. Въпросният участък се експлоатира над 40 г. и тръбите са сериозно износени. Затова новият газопровод ни е жизненонеобходим и трябва да се използва историческият шанс да се върнем отново в играта. Но как да се случи това, щом все още действа издадената преди повече от година заповед на експремиера Орешарски за стопирането на "Южен поток"? Не е отменена.

"Северен поток-2" и енергийната сигурност на Югоизточна Европа

Дискусиите около съдбата на "Турски поток" не попречиха на сключването в началото на септември на официално акционерно споразумение за реализацията на "Северен поток-2". "Ако проектът се разшири, енергийната сигурност на ЮИЕ ще се понижи", цитира агенция Bloomberg думите на Марош Шефчович. Според него ЕС трябва да намери комплексно решение за енергийната безопасност на всички европейски страни, а не само на някои от тях.
Но защо идеалистичните изявления за енергийната сигурност на всички страни в ЕС не пречат на политическите и деловите кръгове на Германия да водят политика в съответствие с националните си интереси? Може би това е ясен знак за всички ни, че е време да възвърнем на националните интереси първостепенното им значение. Защо да не се предприемат тъкмо сега мерки за възобновяването на проекта? За целта е нужно да се отмени заповедта за преустановяване работата по "Южен поток", да се издадат отдавна подготвените разрешения за строителство и да се започне работа по съобразяване с Третия енергиен пакет на ЕС. "Като че ли тъкмо днес е подходящо за България да демонстрира готовност за осъществяване на проекта и да положи усилия за превръщането му в "Български поток". Проектът е готов, а ако морският газопровод от Русия спре във Варна и се съедини с газов разпределител и със съществуващата газотранспортна система на България, то всички правила на ЕС ще бъдат спазени. Големи обеми газ ще минават транзитно през страната и ще донесат голям доход", смята енергийният ексминистър Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай