Докторът който лекува омразата

Д-р Елкин спаси сръбските деца и върна надеждата в доброто

Докторът който лекува омразата | StandartNews.com
  • Д-р Елкин спаси сръбските деца и върна надеждата в доброто

Щом има такива хора като д-р Елкин, ще я бъде България. Този пост заля социалните мрежи в понеделник сутринта, часове след зловещата катастрофа на АМ "Тракия" с автобус, пълен със сръбски деца, които се връщаха от фолклорен фестивал в Слънчев Бряг.

Дали в навечерието на големия християнски празник Богородица е закриляла децата и не е допуснала смъртта им, е въпрос на християнски светоглед. Но е факт, че в тази трагедия жертви нямаше. Но се създадоха герои, които

върнаха надеждите на всички българи

че добрината не си е отишла безвъзвратно, а омразата и разделението, разпръсвана от широките пръсти на политиците не пропила обикновените хора.  

Един от героите е съдовият хирург д-р Антон Елкин от старозагорска частна болница. Той се оказал сред първите на местопроизшествието. Хвърлил се да вади деца от автобуса без да мисли за евентуалното избухване на машината.

"Реално не съм пряк очевидец на катастрофата. Пътувах към Стара Загора на връщане от двудневна почивка на Приморско. Тогава видях автобуса, който беше в канавката", разказва лекарят.

"Бяха минали броени минути от инцидента. Имаше над 50-100 коли спрели в аварийната лента - хора, които помагат на пострадалите", добавя той.

Преди него там е имало и друг лекар, но той не знае името му и откъде е. Колегата му е започнал с доброволците да вадят хората от автобуса и да прави първоначални прегледи.

"До момента, в който пожарникарите пристигнаха, бяхме успели да извадим всички хора от автобуса, да започнем началните прегледи и постепенно

да отсяваме най-леките случаи

спрямо най-тежките и критичните пациенти", разказва д-р Елкин.

Лекарят поставя точна диагноза за най-критичните и насочва те първи да бъдат транспортирани към болница.

"За хора, които не са свикнали с кръв и подобни гледки, ситуацията беше ужасно изглеждаща - деца, обляни в кръв, пищящи, бяха в шок от ужаса. Голяма част от тях бяха с леки травми и наранявания, но с разкъсани рани на главата, което води до обилно кървене. Ужасът в очите на тези деца, води до ужас у хората, които преминаваха и много от тях се спираха и се включваха", казва лекарят.

Той заяви, че е благодарен на всички, които са помогнали, а те не са били малко.

Не се смята за герой, не вижда нищо необикновено в това да помогнеш в беда.

"Не съм извършил никакво геройство, всеки лекар на мое място би постъпил така", коментира д-р Елкин. Нещо повече, той признава, че на мястото на катастрофата имало

много други хора, които са помогнали повече.

Според огнеборците от екипа обаче "този лекар изигра изключително важна роля, защото създаде истинска организация в една много сложна ситуация на пътя".

В бързината така и не успели да го попитат за името му. Всъщност 43-годишният д-р Елкин не за първи път се притича на помощ на пътя, но предпочита да не се шуми около него. Анонимността обаче нямаше как да се запази, защото повече от 20 г. е в професията и го познават както шофьорите на линейки и пътните полицаи от района, така и много пациенти.

Затова и само ден по-късно медиите огласиха името му и благодарностите заваляха от София до Белград.

Сръбският посланик направи специално обръщение

в което изказа възхищението си от всеотдайността на българите, притекли се в този критичен за страната му момент. Медиите в западната ни съседка не спират с възмущението си от нелепите действия на шофьора, който показвал как се сваля седалката и изкривил неволно волана. Един сърбин, който докара ужаса в очите на децата ни и един българин, който ги спаси, пише един от сръбските сайтове. В коментарите отдолу стотици сърби изказват благодарности за д-р Елкин.

Лекарят, който върна живота на децата, но направи и нещо много повече.

Върна вярата, че доброто по тези земи не си е отишло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай