Деймиън Дарлингтън: "Пинк Флойд" са вечни

Деймиън Дарлингтън: "Пинк Флойд" са вечни | StandartNews.com

Съвременната музика се прави по схеми, за това предпочитам да свиря старите класици, казва фронтменът на "Brit Floyd"

Деймиън Дарлингтън е музикалният директор, продуцент, соло китарист и вокал на "Brit Floyd". Бандата се е посветила напълно на задачата да изпълнява големите хитове на великите им предшественици, които не свирят заедно от почти 30 години. На 6-ти ноември "Брит Флойд" ще свирят в "Арена Армеец". Ето какво каза Деймиън за "Стандарт".

- Деймиън, как дойде идеята да създадете шоу с музиката на легендарните "Пинк Флойд"?

- Свиря музиката им с формирана от мен група в продължение на повече от 20 години. През 2010 година просто реших да създам мое собствено шоу с техните хитове. Така бе създаден спектакълът "Brit Floyd".

- Какво да очакваме за концерта ви на 6 ноември в "Арена Армеец"?

- Повече от два часа и половина шоу с музиката на "Пинк Флойд", обхващаща всички хитове на легендарната група още от създаването й и появата на първия албум, та чак до албума, който издадоха миналата година - "The Endless River". Зрителите ще се насладят "Wish You Were Here", "Another Brick in the Wall", Shine On You Crazy Diamond и много други. Освен това всички присъстващи ще станат свидетели на много зрелищно светлинно шоу с огромни екрани, където ще се прожектира специално създадена мултимедия, ще има и смайваща 3D анимация. Ще представим един невероятен спектакъл, който трябва да се види!

- Минаха десетилетия, а "Пинк Флойд" все още изглеждат недостижими. Защо според вас?

- Те са невероятни. Създадоха авторски и съвсем новаторски звук навремето. Имат едни от най-въздействащите рок песни в световен мащаб. Хитовият "The Dark Side of the Moon" продължава въздействието си. Легендарните музиканти достигат до сърцата на милиони хора с текстовете и оригиналните идеи, които влагат в песните си.

Аз съм им толкова голям фен, колкото и преди 20 години

Защото музиката на "Пинк Флойд" си остава вечна.

- Коя тяхна песен обичате да изпълнявате най-много?

- Винаги съм бил голям фен на албума "The Wall", защото беше първият от дискографията им, който чух - тогава бях на 13 години. По тази причина чувствам песните от албума особено близки и винаги ги изпълнявам с огромно удоволствие. Някои от тях, като Comfortably Numb, представят всичко, което трябва да бъде една песен. Това са "Пинк Флойд" - невероятни текстове, очарователни мелодии, рок легенди!

- Какво мислят те за вашето шоу?

- Все още не са присъствали лично, но са гледали шоуто ни на DVD. Смятат, че вършим страхотна работа със спектакъла "Brit Floyd" и с оригиналното представяне на музиката им. Споделяли са нееднократно, че одобряват шоуто ни и го харесват. Срещнах се с Дейвид Гилмор през 1994 година по време на мой концерт в Лондон, който той посети. Това за мен беше огромна изненада. След това свирих на партито по случай 50-годишния му юбилей. Именно тогава получих възможността да свиря на една сцена с Ричард Райт. По същото време се запознах и с Ник Мейсън. Единственият член на групата, който все още не съм срещал, е Роджър Уотърс, но се надявам един ден да имам тази възможност.

- Каква е целта на вашият спектакъл - да пресъздаде напълно автентично музиката и стила им, или да я интерпретирате по нов начин?

- Искаме да представим страхотните песни на "Пинк Флойд" по целия свят, а има много места, където все още не сме били. Показвали сме шоуто в цяла Европа и в Северна Америка, но не сме свирили в Китай, Япония и Индия,
а ни се иска да бъдем

посредници в представянето на творчеството на групата навсякъде

Никога не съм се притеснявал от факта, че свиря и пея чужда музика, защото за мен тя е универсална. Страхотно е, че имам възможността да излизам на сцената и да радвам хората.

- Мислите ли, че рок музиката от 60-те и 70-те години превъзхожда популярните в момента песни?

- В онези година музиката сякаш беше по-оригинална и интересна, по-смела, отколкото в днешно време. Рок музиката беше вълнуваща, защото беше нещо ново, революционно, което се прави за първи път. Сега всичко се прави по формула - има определени правила, те се следват и се получава уеднаквяване. Рядко някой поема рискове и проявява творчество.

- Колко хора участват в продукцията?

- На сцената ще има деветима музиканти. Също така екипи, които отговарят за светлинното шоу и техници, грижещи се за звука. Зад успеха на "Брит Флойд" стоят около 30 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай