Държавата трябва да защити цифровизацията

Държавата трябва да защити цифровизацията | StandartNews.com

Свилен Попов, изп. директор на НУРТС-България - Кое остана скрито за българското общество от процеса на цифровизация? Достатъчна ли беше информационната кампания?
- Информационната кампания беше необходима стъпка. Макар и с редица несъвършенства тя успя да насити медийното пространство с най-важната информация, която трябваше да знае всеки преди преустановяването на наземното аналогово телевизионно радиоразпръскване. Тя също така беше и добър финансов стимулатор за бившите национални аналогови тв оператори, които, въпреки че не заплащаха периода на симулкаст на НУРТС Диджитъл, получиха чрез информационната кампания милиони левове в рамките само на няколко месеца. БТВ като най-рейтинговата телевизия вероятно е получила най-голям дял от парите за рекламна кампания на цифровизацията. В този смисъл считам, че телевизионната кампания беше достатъчна. Явно обаче не достатъчна, за да спре обилно разпространяваните и до ден днешен слухове и манипулации по отношение на мултиплекс оператора.
НУРТС Диджитъл също се включи в тази кампания като изцяло финансира създаването и функционирането на т.нар. кол център за обслужване на гражданите по въпросите на цифровизацията. Впоследствие за своя сметка изработи и рекламира и обучителен клип, който се разпространяваше в същите тези телевизии с must carry статут.
Скрит обаче остана фактът, че цялата финансова тежест на прехода от аналогово към цифрово радиоразпръскване беше изнесена от НУРТС Диджитъл. Не само поради безплатния симулкаст, но и поради забавянето с 1 месец на датата на окончателното преустановяване на наземното аналогово радиоразпръскване. Всъщност забавянето беше неколкократно - вместо на 31 декември 2012 г. датата за приключване на прехода беше отложена за 1 септември 2013, а в последствие и за 30 септември. Известно е, че забавянето забавя възвращаемостта и оскъпява допълнително инвестицията. Към настоящия момент за дружеството съществуват предимно задължения, а за всички останали участници в процеса предимно права. В целия този процес НУРТС Диджитъл остана без подкрепа. Държавата просто абдикира от задължението си да подсигури условия за провеждането на цифровизацията. Остави реализацията на един държавен проект, с ползи предимно за обществото, изцяло на пазарните условия. А те се оказаха непреодолима пречка за процеса. Освен това не бива да се забравя, че този проект по една или друга причина понесе негативите и от една "черна" кампания в средствата за масово осведомяване.
- Какво следва след прекратяването на лицензиите на двете програми? Какви ще са последиците в дългосрочен план?
- Колкото и да ми е неприятно да го призная, ще има доста негативни последици. Те ще се отразят върху всички участници в процеса - за НУРТС Диджитъл ще са преки финансови загуби, за българските граждани ще са намали броят на програмите със свободен достъп и нереализирани очаквания, а за държавата - компрометиране на целия процес на цифровизация включително на цифровата технология и предоставяните услуги и разбира се неефективно използване на ограничения честотен ресурс. Може би ще има отзвук напред във времето по отношение и на тв операторите, които биха могли да преосмислят позицията си към наземното цифрово радиоразпръскване. Смятам, че глобално от това ще пострада и имиджът на държавата, която не успя да подсигури инструменти за плавното и успешно протичане на прехода от аналогово към цифрово радиоразпръскване.
- Смятате ли, че трябва да има нова държавна политика в тази посока? Пасивна ли остана държавата в процеса на цифровизацията на ефира?
- Напротив, държавата продължава да бъде доста активна в процеса на цифровизация, но в "обратна" посока. Например възможно решение за прекратяване на две цифрови лицензии ще илюстрира цялото отношение на държавата към процеса на цифровизация. Прекратяването на лицензиите е свързано с окончателното загубване на статута на must carry на въпросните тв програми. Считам, че отново следва да се преразгледа, включително законодателно, целият процес по наземно цифрово тв радиоразпръскване. Може би трябва да се отнеме статутът must carry на програми на тв оператори, които и до днес не са упражнили това свое право или да се въведе статут must offer, за да има реципрочност права - задължения. Трябва да се обмислят други възможности за стимулиране на ефирното разпространение на тв програми, което остава единствената безплатна за зрителите технология към този момент. Например преразпределяне на рекламното време и предприемане на категорични стъпки срещу сивия сектор в областта на разпространението на тв програми. А защо не решение и в друга посока - държавата да си върне честотите и да придобие мултиплексите, след като не може да осигури нормалното функциониране на процеса в пазарни условия.
НУРТС Диджитъл е поискало от транспортното министерство свикването на извънредно заседание на органа по цифровата телевизия.
Обмисляме сериозно възможността за предприемане на стъпки за адекватна защита на своите интереси пред всички отговорни институции включително съдебни.

- Според доц. Георги Лозанов "законът не забранява отказ от лиценз за цифрово излъчване и регулаторът няма възможности да задължи операторите да се разпространяват по този начин"? Споделяте ли неговото мнение, че това е единствената възможност?
- Законът е над всички. Спор по въпроса няма. Дали е единствената възможност - категорично не! Въпросът за прекратяване на цифрови лицензии на програми със статут must carry би следвало да се постави на широко обсъждане, най-малкото пред органа по цифровата телевизия. Добре е да се отчетат всички мнения, да се планират съвместно стъпки за бъдещо развитие и гарантиране на процеса. Защо липсва обществен дебат по една тема, която без никакво съмнение засяга бъдещето на телевизията в контекста на процеса на цифровизация? Защото тук прекратяването на лицензията е само правен акт, който обаче би могъл да отвори широко вратата за търсене на вратички в закона, не в обществена полза и не в името на търговската лоялност и разбирателство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай