Чудотворни икони от Грузия пристигнаха в Бачковския манастир

В манастира бе открита и грузинската изложба „Съкровища“

Чудотворни икони от Грузия пристигнаха в Бачковския манастир | StandartNews.com

Единствени по рода си грузински икони бяха изложени в Бачковския манастир като част от кратковременната изложба „Съкровище“, пристигнала у нас специално за откриването на каменната плоча на ктиторите и основатели на светата обител Григорий и Абасий Бакуриани.

Празникът започна с тържествена литургия, която отслужиха техни преосвещенства игуменът на манастира Величкия епископ Сионий и Велбъждския епископ Исаак – втори викарий на Софийския митрополит и наместник на Кюстендилската духовна околия, заедно с негово високопреосвещенство грузинския владика Андрей, митрополит на Гори, пристигнал у нас начело на духовна делегация специално за случая.

След литургията духовниците осветиха каменната плоча в чест на братята Бакуриани на входа на манастира. Ритуалът бе в присъствието на посланика на Грузия в България Отар Бердзенишвили и официални лица, пристигнали за случая от Тбилиси.

По-късно в манастира бе открита и грузинската изложба „Съкровища“, която ще остане у нас само ден, след което скъпоценните икони ще се завърнат обратно в Грузия.

Както е известно, Бачковският манастир „Успение на Пресвета Богородица”, е основан през 1083 г. от севаст Григорий Бакуриани по времето на византийския император Алексий І Комнин. По онова време областта е част от Византийската империя и принадлежи на Григорий, който е и близък приятел на императора. За съосновател е приет и брат му Абасий, завещал значителни суми и имущество за строежа на манастира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай