Чекираме се с пръст в болница за 25 секунди

Чекираме се с пръст в болница за 25 секунди | StandartNews.com

При отказ на пациента да остави отпечатък Здравната каса няма да плаща

Точно 25 секунди отнема чекирането в болниците с регистриране на пръстовия идентификатор. Това стана ясно при представянето на новата система за прием на пациенти. Най-късно от 1 октомври тя трябва да заработи във всички лечебни заведения в страната. Засега пилотно тя ще се прилага в пет болници. Първоначално ще се сканират точки от двата показалеца на здравно осигурения, но би могъл да се ползва и всеки един от останалите пръсти, поясниха експертите.

Системата ще работи само с пръст на жив човек, но не и с отливки и други заместители.

Когато се чекираме за първи път, трябва да изберем с кой от пръстите си да се регистрираме. Това е важно, защото когато пак опрем до болница, трябва да използваме същия. Ако сме забравили дали сме се отбелязали с палеца или показалеца, системата ще ни подсказва, като ни покаже с кой точно пръст трябва да пипнем устройството.

Новият начин за регистрация на пациенти първоначално ще се използва само при хоспиталицация. На по-късен етап се очаква да бъде въведена и в извънболничната помощ. С пускането на новата система отпада чекирането с лични карти, с изключения на хора с ампутирани ръце. Ако пациент, който не попада в изключенията, откаже да се регистрира с пръст, здравната каса също има основание да не плати за лечението му. Ако лечебните заведения нямат новите устройства, здравната каса пък няма да плаща за извършените от тях медицински дейности.

При спешни случаи пациентите първо ще се лекуват

а след това ще се мисли за регистрация, обясни главният експерт в дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" в НЗОК Мартин Банков. От здравната каса обаче не пожелаха да коментират как ще се процедира с пациентите за планов прием и дали отказът им да се чекират с пръст ще води до отказ от лечение.
Пациентите ще могат да бъдат информирани при постъпване в болница чрез специално мобилно приложение. Здравноосигурените ще могат да го използват по желание. Така ще могат да проследяват и контролират парите, които се харчат за здраве. Така например, ако пациент си е инсталирал приложението на смартфона, той ще получава съобщение при хоспитализация и изписване от болницата, след като се регистрира с пръст. Ще бъде информиран и за медицинската дейност, която е извършена на негово име и на каква стойност е тя. Например, ако сме оперирани от херния, ще имаме данни за номера на клиничната пътека и цената, която касата плаща за интервенцията. Ако има несъответствие, пациентът с будна съвест може да подава сигнал през специален бутон. Например, ако получим съобщение за операция, която не ни е извършена, можем да се оплачем.
"Пръстовият идентификатор не е отпечатък. Когато поставите пръста на устройството, то не запаметява картинка, каквато е отпечатъкът, а

се генерирал уникален код под формата на цифри

Тази система е изцяло съобразена със становищата на Комисията за защита на лични данни, което ние изисквахме още преди да започнем нейното разработване", увери Банков. Новият ред няма да важи за новородени. Малолетните пък ще се регистрират с ЕГН, номер на лична карта и регистрация на придружител, например родител. Чекиране на близък ще се изисква и при непълнолетните. Ако по технически или медицински причини номерът с пръста е невъзможен, отново ще се използва ЕГН и номер на лична карта. От вчера системата за пръстовия идентификатор тръгна пилотно в пет болници. Четири от тях са в София - УМБАЛ "Света Анна", Първа МБАЛ ЕАД, Първа САГБАЛ "Света София"; СБАЛО ЕАД. Петата е болницата в Русе. До дни системата ще се тества пилотно в общо 20 лечебни заведения.
До октомври болниците трябва да се оборудват за своя сметка с четците на пръсти, всеки от който струва 286.80 лева.

Контра: Оспорват в съда новата система

Системата за пръстова идентификация вече е оспорена в съда. Вчера Националното сдружение на частните болници и Центърът за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) внесоха жалба във Върховния административен съд срещу Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Според организациите наредбата урежда пръстовата идентификация, без да има законово основание за това. "В мотивите към наредбата се посочва, че не са необходими финансови средства за прилагането й, а в същото време НЗОК вече обяви обществена поръчка за близо половин милион лева за изработване на софтуер. Отделно от това всички лечебни заведения в страната и аптеките ще трябва да закупят устройства за вземане на пръстови отпечатъци. Очаква се да бъдат закупени поне 20 000 такива устройства. Предполагаемият общ разход за тях ще бъде над 4 милиона лева", посочват от ЦЗПЗ.
ВАС отмени наредба и два медицински стандарта на здравното министерство заради липса на финансова обосновка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай