Частните школи отварят въпреки мерките

От бранша смятат, че са обект на дискриминация и недоумяват защо трябва да работят дистанционно

Частните школи отварят въпреки мерките | StandartNews.com

Представители на частни школи, образователни центрове и занимални обмислят протестно отваряне зарази забраната да работят присъствено до края на април, наложена със заповед на здравния министър.

От бранша смятат, че са обект на дискриминация и недоумяват защо трябва да работят дистанционно при положение, че детските градини и яслите отварят врати на 5-и април.

В отворено писмо до премиера, министерствата на здравеопазването и на образованието и други институции, разпространено вчера, от Българската асоциация за неформално образование поискаха всички образователни институции в страната да отворят врати от 1-ви април, тъй като, според европейски и световни изследвания, училищата не са основна причина за разпространението на Covid. Часове по-късно обаче излезе заповедта на здравния министър, точка 5 от която забранява присъствените занятия в частните школи, образователни центрове и занимални до края на април.

Браншът е потресен, коментира пред БНР председателят на асоциацията Жаклин Кунович. Те изразяват недоволство и обида, че по риск за разпространение на Covid-19, заповедта на здравния министър ги приравнява на обектите за развлечение.

В писмото на Българската асоциация за неформално образование до здравните и образователните власти се посочват редица европейски и световни проучвания, според които училищата допринасят в много малка степен за заразяване с Covid-19.

От асоциацията отправят апел към отговорните лица в държавата, вземащи решения в условия на Covid пандемия:

"Всички деца имат еднакви потребности и равни права. Всички образователни структури трябва да отворят вратите си и не трябва да ни делят на частни, държавни и общински. Ние сме потресено от това разделение в издадената заповед вчера".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай