Чакам възход за България

Чакам възход за България | StandartNews.com

Финансистът Кирил Сакскобургготски разговаря с Дориана Ранкова в директно интервю от Лондон, излъчено в предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bulgaria. Разговорът бе по повод международната конференция "Образование и бизнес - Бъдещите лидери", организирана от Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR на 11 май 2016 в София.

- Как оценявате инвестиционния климат в България?
- В момента имаме сравнително позитивна среда в България, въпреки че все още има значителна несигурност като цяло в глобалната икономика. Подобренията в настроенията в последните няколко месеца и продължаващото възстановяване в развитите пазари са по-важни за България. Би трябвало да видим сравнително позитивен период за България в близко бъдеще.
- А като политически риск, може ли да откроим България по този начин?
- Първо, има геополитически риск. България нямаше късмет в последните няколко години с конфликта в бивша Югославия, а наскоро и с икономическата криза в Гърция. В момента потенциално и ситуацията в Турция се усложнява. Но по-важните фактори - Китай, САЩ, се стабилизират и се надяваме да видим продължаващо подобрение. Това е важно за България като основни пазари, за които изнася и също така като капиталови потоци.
- Ставаме ли по-приветлива страна за бизнеса?
- Ще бъде важно предизвикателство, защото е ясно, че е изключително важно да си добра страна за бизнеса. В този смисъл България има предимството да бъде доста динамична, млада икономика. Същевременно има ограничения - бюрокрация, времето, необходимо на съда да вземе решение, и други подобни фактори, които трябва да бъдат решени, за да се подобри ситуацията за бизнеса в България.
- Стъпка напред към еврото ще бъде ли предимство за икономиката?
- Определено така мисля. В момента във Великобритания много се говори за Brexit. Аз съм от хората, които смятат, че мащабната икономика и членството на големите пазари - Световната търговска организация, или ЕС, или еврозоната - е явно предимство. Това е позитив за бизнеса. Но монетата има две страни. Балансът е позитивен, България определено е на прав път с високообразованите, работливи хора. Това е явно предимство.
- Еврозоната ще ни даде ли по-добър имидж?
- Да. Еврото облекчава. Фактът, че в момента левът е обвързан с еврото, вече ни дава стабилност, а тя е важна за всяка инвестиция. Официалното присъединяване към еврото е още по-голямо предимство заради лекотата, с която България може да търгува. Влизането в еврозоната и близостта до Турция и Централна Азия е предимство. България ще бъде важен транзитен пункт.
- Вярвате ли повече в икономиите или в дълга, когато става дума за растеж?
- Начинът, по който управлявам делата си, ме поставя по-скоро в лагера на икономиите. Въпросът зависи от това как го правите. Ясно е, че увеличението на дълга с цел инвестиции и в производствен капацитет за бъдещето като инфраструктура, развитие, е позитивно. Макар че трябва да се уверите, че смятате правилно и че дългът ще се изплати. Проблемът е, ако харчите и не икономисвате за нещо, което не е устойчиво. Ако го представим като корпоративна ситуация, ако една компания вземе заем, за да плати дивидент - това работи, ако компанията произвежда достатъчно богатство, за да си го позволи. Иначе накрая ще има проблем, който само ще отложите. Но като цяло, инвестирането в инфраструктура е добрият път.
- Бизнес средата в България създава ли лидери?
- За да отговорим, трябва да видим в историята - каква е била концентрацията на лидери в различни страни и какви са били обстоятелствата, които са довели до тази ситуация. Да разгледаме места по света като Силициевата долина днес, Венеция в XIII век, Древна Гърция - виждаме центрове на лидери. Обикновено имаме нужда от модел за подражание. Това е важен компонент. Освен това често откриваме, че има някаква спирачка в статуквото, било технологична, или в някаква друга форма, например - мерки за облекчаване на търговията, които влизат в сила. Това създава възможност и дислокация, след това се появяват лидерите. Смятам, че ако разгледаме тези обстоятелства в днешна България, можем да кажем, че България има възможност именно за дислокация. Преходът от комунистическа към пазарна икономика сега ви доведе до момент, в който има достатъчно млади хора, които да приемат новото, но не и толкова възрастни, че да не могат да се адаптират. Това е правилният момент, в който човек може да излезе на голямата сцена и да стане лидер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай