Царството на мъховете! Къде у нас има над 300 вида?

Историята на Национален парк "Пирин"

Царството на мъховете! Къде у нас има над 300 вида? | StandartNews.com

Национален парк „Пирин“ обхваща по-голямата част от планината Пирин, разположена в Югозападна България. Той е един от трите национални парка в България. Другите два са „Рила“ и „Централен Балкан“.

Създаден е на 8 ноември 1962 г. и се е наричал Народен парк „Вихрен“ . Неговата цел е била опазване на горските масиви, разположени в най-високите части на планината. Паркът имал площ от около 6200 хектара, което е малка част от днешната му територия. През 1974 г. с указ на Министерството на горите той е преименуван на Народен парк „Пирин“, а територията му е значително увеличена.

За национален парк е обявен през 1998 г. след приемането на Закона за защитените територии в България. Територията му е 40 332,4 хектара. Управлението на парка става задача на Министерството на околната среда и водите.

Той граничи с общините Гоце Делчев, Банско, Разлог, Симитли, Кресна, Струмяни и Сандански.

В неговите рамки се намират два природни резервата – Баюви дупки - Джинджирица, който е един от най-старите резервати в България, и резерват Юлен. Резерват Баюви дупки – Джинджирица е част от мрежата на биосферните резервати по програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО.

През 1983 година паркът е обявен за една от териториите от световно значение, които се намират в Европа.

Флората и фауната в Национален парк „Пирин“:

Голямото разнообразие в релефно отношение е причина за изключителното разнообразие на растителния свят. Паркът „Пирин“ е една от най-интересните за ботаниката местности в България. Първите сведения за флората на местността, в която се намира днешният парк, са от произведенията на ботаника Аугуст Гризебах, които са написани през първата половина на XIX век. Това са първите писмени сведения, в които се съобщава за вида бяла мура на територията на Балканския полуостров. Основни проучвания на флората на Пирин са правени през края на XIX век и началото на XX век.

На територията на националния парк са установени около 1300 вида висши растения, което представлява повече от 30% от всички висши растения, които се срещат в България. Освен тези висши растения са установени още над 300 вида мъхове и голямо количество водорасли.

Голямото разнообразие на релефа, както и това, че планината има меридионална ориентация, е предпоставка за голямо разнообразие на животинския свят. Друга важна предпоставка за това разнообразие е фактът, че планината се намира в по-южните части на България. В националния парк се опазват огромен брой животни, като много от тях са характерни за много по-южни райони.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай