БСП и Патриотите могат да излъчат общ президент

БСП и Патриотите могат да излъчат общ президент | StandartNews.com

Сметките за коалиция с АБВ и "Движение 21" може да дадат обратен резултат

Ще има ли нов ляв кандидат на президентския вот наесен? Коя е избираемата кандидатура? Как БСП ще играе с Патриотите и ще се търси съюз на балотажа на принципа всички срещу ГЕРБ? На тези и други въпроси пред "Стандарт" отговаря Антон Кутев, член на Националния съвет на БСП и председател на изборната комисия, създадена за вътрешнопартийния референдум.

- В политиката едно плюс едно невинаги прави две
- България трябва да е мостът между Европа и Русия
- Нинова има голям шанс да обедини партията около себе си

- Г-н Кутев, как ще коментирате резултатите от вътрешния референдум на БСП, според които електоратът на БСП иска коалиция с леви партии като АБВ, но и проявява непоносимост към Георги Първанов и Ивайло Калфин?
- Това, че електоратът проявява непоносимост към Първанов и Калфин, не е нещо, което е излязло от допитването. Резултатите показват единствено това, че 50% от електората на БСП са склонни да се преговаря с АБВ и Движение 21, което обаче не бива да се надценява. Опасявам се, че останалите 50 на сто, които не са отговорили с "да", а с "не" са доста решителни. Сега, ако ръководството на партията си направи извода, че това им развързва ръцете за преговори с АБВ, което е правилно, то тези преговори трябва да се водят много внимателно и да се поставят условия за по-нататъшни действия. Защото е по-важно да гледаме онези 50%, които са казали "не". В политиката едно плюс едно невинаги прави две. Ако приемем, че електоратът на АБВ са една пета от избирателите на БСП, което ми се вижда реално, възможно е тези 25% съотнесени, които би трябвало да донесат АБВ и "Движение 21" на БСП, може да се окаже, че събрани заедно дават по-малък общ сбор. Разбира се, че трябва да се върви към общи леви кандидатури, които да са широко приети.
- Доколко е реалистично да се стигне до издигане на общ ляв кандидат за вота наесен и какъв трябва да е неговият профил?
- Това е отговорност на Изпълнителното бюро на партията, което трябва да проведе тези разговори. Безспорно е, че това не може да стане без разговори с други сили, включително с АБВ и "Движение 21". За мен е важен типът кандидатура. Тя трябва да е достатъчно широка. Дори съм си представял, че трябва да е извън тяхното ръководство - както на БСП, така и на АБВ, още повече пък на "Движение 21". За да може да обедини по някакъв начин широкия диапазон. Сигурен съм,че през тази година ние можем да спечелим президентските избори и вероятността да го направим е много голяма, стига ръководството да си свърши работата, както трябва.
- Социологът Андрей Райчев прогнозира балотаж на президентския вот между кандидата на ГЕРБ и този на левицата. Ако Бойко Борисов не е кандидатът на ГЕРБ, какви са шансовете на левия фаворит?
- Ние имаме абсолютни шансове да стигнем до балотаж, ако не направим някоя сериозна глупост преди това. А за самия балотаж, смятам, че от значение е конкретната кандидатура, защото президентските избори са мажоритарни. Зависи от човека. Факт е обаче, че ние към момента имаме шансове. Българските политици винаги оставят за последния момент въпроса с кандидатурите за разлика от американските, където те стават ясни 1,5-2 години предварително. А при нас, ако може за месец да го избутаме, ще е най-добре. Затова хора, които очевидно неподходящи за тази длъжност, стават президенти. За съжаление в моите очи настоящият президент е драматична противоположност на това, което трябва да излъчва един държавен глава. Няма как да е друго, след като сбутваме кампанията в един месец. Накрая това, което всъщност избира президента, е не неговата платформа и личност, а това дали един лидер на партия, бивш или настоящ премиер е застанал зад него. Българите трябва да си дадем ясна сметка, че не е вярно, че всеки може да бъде президент. Всеки може да стане президент, но не всеки може да бъде президент.
- Позната фигура или ново необременено лице трябва да е новият кандидат за президент на левицата?
- Мисля, че и едното, и другото е възможно. По-важното според мен е да бъде човек, който да е независим. Не от партии, защото е невъзможно. А да не е зависим по съмнителен начин от бизнес или политически кръгове. Иска ми се кандидатът да е човек, който да е независим не само от въздействие на европейски, но и на външни за Европа сили. Той трябва да е независим и от основните икономически играчи в държавата. Само така той може да гарантира развитие на България, насочено напред и нагоре.
- Как БСП ще играе с Патриотите за вота наесен, ще се търси ли отсега съюз на балотажа на принципа всички срещу ГЕРБ?
- Това трябва да е задачата на Изпълнителното бюро на БСП оттук нататък, защото включително и нашето допитване показа, че има сериозно одобрение за патриотите от страна на нашите членове. Имам предвид ВМРО. ГЕРБ владеят технологията на политиката, а не самата политика. Те печелят не с това, че са направили нещо за държавата, а с това, че са успели да регулират изборния механизъм. Затова, ако ние искаме да не победи за пореден път технологията, а истинската политика, трябва да намерим широкото решение. Бих се радвал, ако ръководството на партията намери общ път с ВМРО, а и с другите патриотични формации. Защото, също както БСП, нито една от тях сама не може да стигне до добър резултат на тези избори. Нужен е широк фронт, който да е достатъчно силен, да носи истинските послания и да издигне човек, който би могъл да обединява достатъчно широко тези хора.
- Има ли състезание между БСП и АБВ за любовта на Русия, или по-скоро това е битка за левия електорат у нас?
- Не мисля, че има такова съревнование. БСП никога не е била обвързана с Русия. Може би напоследък Корнелия Нинова с посещенията си в Русия започна да обръща внимание на тази русофилска общност у нас. Смятам, че българският президент е длъжен да говори еднакво добре руски и английски език. Ние се намираме на кръстопът и на историята, и на Балканите. Всеки път, щом сме се втурвали да се правим на големи европейци или пък на неевропейци, това е водило до сериозни проблеми за държавата. България няма нужда от друго определение, освен това, което има - ние сме евроатлантическа държава, членове на НАТО и ЕС, което предполага определено поведение в рамките на тези съюзи. Но това не означава, че трябва да късаме връзките си с Русия. Напротив. Ние трябва да сме моста между Европа и Русия, защото сме православни, говорим общ език, пишем на кирилица и имаме добра история с Русия, на която дължим свободата си. Убеден съм, че ако отиде министър-председателят или президентът при всеки смислен европейски политик и му каже: "Виж, имам всички тези връзки за моя народ и не мога и не искам да тръгна срещу руснаците. Имаме туристически пазар и сме зависими от техния газ. Искам да бъда човек, който поддържа връзки с всички", той няма да отрече тази теза.
В света в момента има деление между терористи и антитерористи. Ако ние имаме сериозни проблеми със сигурността, те не са по отношение на сигурността ни с Русия, а с терористите, които правят атентати включително и там.
- Има подозрения, че курсът на БСП към яростна опозиция на ГЕРБ цели постигането на по-висок резултат за последващо влизане във властта в коалиция точно с партията на Борисов. Доколко е възможно това и ако в никакъв случай няма да се коалира с ГЕРБ, с кого смята да управлява БСП?
- БСП е яростна опозиция на ГЕРБ, защото няма кой друг да бъде и защото опозицията е основна част от демократичния процес. Едните управляват, а другите ги критикуват за начина им на управление. Това противопоставяне не е самоцелно. Има два начина в съвременната политика от 200 г. насам, които си противоречат. Но логиката е, че едните искат да подобрят функционирането на обществото. Само че има различие и механизми. В историческия процес се е виждало, че понякога едните механизми са по-добри от другите. Това е логиката на демокрацията. Затова в държави като САЩ и Великобритания стотици години две партии си прехвърлят властта. От тази гледна точка БСП в момента няма друга задача освен да е опозиция и то яростна. И тази гледна точка абсолютно отхвърля възможността за коалиция с ГЕРБ. Влизането в коалиция с герберите ще обезсмисли както БСП, така и ГЕРБ. Ще унищожи окончателно политическата основа, на която стои съвременното общество и ще доведе до тържество на национализма и популизма. Трябва да запазим политическото. Не съм убеден, че ГЕРБ е дясна партия. Но нямаме никакво право да ликвидираме БСП като лява такава.
- Има ли враждуващи крила и лобита в БСП след смяната на Миков с Нинова?
- БСП винаги е била много сериозна партия. В нея винаги е имало противодействащи крила и лобита. Това няма да приключи, докато я има партията. Може би не е лошо. Логиката е като при държавата с управляващи и опозиция. В партията има властващи и вътрешнопартийна опозиция. Това не е проблем. Проблем е, ако настъпи ситуация, в която тези крила и лобита не могат да съжителстват и работят заедно, защото това ще доведе до разцепване на БСП. В момента няма основание за това. Енергията, която вля Корнелия Нинова, до голяма степен е позитивна за партията. И ако тя се справи успешно с предизвикателствата, което мисля, че може да направи, и предприе правилните начални стъпки за това, има шанс да обедини партията около себе си в много голяма степен. БСП е най-демократичната партия и е такава и в момента, защото позволява всякакви вътрешни спорове, разговори и идейни течения. В реалния спор с тях се ражда политиката на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай