Борисов: Ген. Дяков си тръгна заради интриги

Жълта новина е, че искаме от ЕК ресор "Земеделие", заяви премиерът

Борисов: Ген. Дяков си тръгна заради интриги | StandartNews.com

"Генерал Дяков си тръгна заради интриги, изритаха го". Това коментира премиерът Бойко Борисов в Крумовград. Преди дни шефът на НСО поиска да бъде освободен, а кабинетът гласува оставката му. 

Борисов коментира още публикацията в "Политико", че България ще се бори нашият еврокомисар да получи ресор "Земеделие". 

"Това, което искаме, са модерните ресори - киберсигурност, управление на IT технологии. Това сме го заявили преди месец и половина в мое лице пред Еврокомисията. За какво ти е ресор земеделие - там парите са разпределени за всички държави. Някой пуска тоя слух, за да каже после, че не са ни го дали. Омръзна ми от жълти новини и измишльотините на тоя и оня. Ето, ясно и точно ви казвам - ресорът, който е сега, плюс разширение към него искаме", каза още премиерът. В момента българският еврокомисар Мария Габриел отговаря за цифровизацията.

При посещението си в Крумовград за официалното откриване на рудника на Ада тепе Борисов коментира и строителството на АЕЦ "Белене", за което по-рано през седмицата стана ясно, че има 13 подадени оферти.

"Ако не построим АЕЦ „Белене”, до 10 години, ще увиснем на кюмюра", каза по повод дебатите Борисов. „Най-големите световни инвеститори дойдоха, вие ме питате за Ковачки”, ядоса са премиерът на въпроси за огласените кандидати за участие в проекта. 

Ден по-рано БСП обяви, че ще внесе сигнал в прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар на дружества, свързани с Христо Ковачки, който е спряган, че стои зад някои от компаниите, заявили желание да участват в АЕЦ "Белене".

"Толкова години Ковачки и БСП работиха заедно, години наред. Ако държавната китайска атомна компания е близка на Ковачки, ако "Росатом" е близка до него, те просто в отчаянието си не знаят какво говорят тези хора. Една година труд съм вложил, за да докарам едновременно французи, руснаци, германци, за да можем да построим АЕЦ "Белене", продължи Борисов.

"След 10 години 5-и и 6-и реактор приключват своята дейност и тогава ще увиснем само на въглищата. Затова правим тази инвестиция с най-големите инвеститори в света - Америка, Франция, Германия, Русия, Китай и Южна Корея, а вие ме питате на Ковачки. От 13 заявления за строителство вие ме питате за Ковачки", възмути се премиерът.

Общо 13 компании имат интерес към АЕЦ „Белене”. Седем от тях искат да строят. Четири инвеститора са чужди - от Русия, Китай, Корея и Германия. Българските кандидати за изграждане са два консорциума и една фирма. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай