Петък,

Борисов: Газта не може да се носи в джоба

A
A
A

Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас дадоха официалния старт на изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни.

"С интерконектора България - Гърция даваме пълна, реална диверсификация на доставките на газ. Реализирането му ще има ключова роля за целия регион и за Европа", заяви Борисов церемонията.

Церемонията за старта на строителните дейности се състоя Край Кирково, на пътя преди ГКПП-Маказа. Преди това двамата премиери, придружавани от свои министри, кацнаха с хеликоптери на стадиона в Кирково, където Борисов посрещна Ципрас. На място дойдоха представители на ЕК, на проектната компания и зам.-посланикът на САЩ у нас.

"Много делегации се върнаха от Азербайджан, само че газта не може да се носи в джоб, чанта, сак. Наслушахме се на приказки. Е, ние поработихме и сега даваме старт", изтъкна Борисов.

Теменужка Петкова и Томислав Дончев участваха в първата копка заедно с двамата премиери

Теменужка Петкова и Томислав Дончев участваха в първата копка заедно с двамата премиери

Снимка: Министерски съвет

И добави, че само преди дни е инспектирал и връзката, която се прави от българо-турската до българо-сръбската граница и допълни, че страната ни ще се възползва от различните източници на газ и ще избира най-изгодната цена. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Ципрас също подчерта важността на проекта, като посочи, че подобни връзки, спомагат за мира и стабилността както в региона на Балканите, така и в Европа.

"Това са проекти, които укрепват геополитическата роля на Гърция и България. През последните години Гърция, България, Румъния и Сърбия работихме по перспективата за един пръстен на свързаност в региона", каза той и изтъкна, че голяма част от доставките по тази връзка ще бъдат от Азербайджан, чрез Трансадриатическия газопровод.

"Този проект може да бъде разклонен към Сърбия и към Румъния", добави гръцкият премиер и акцентира върху възможностите за свързаност между Балканите с Източното Средиземноморие.

Във видеообръщение зам.-председателят на ЕК, отговарящ за енергийния съюз - Марош Шефчович, заяви, че приветства старта на изграждането на газовата връзка. "Проектът IGB е един от ключовите за изграждането на Европейския енергиен съюз.

"Днешният ден е исторически за всички европейци - както за тези, които живеят в Гърция и България, така и за всички останали, включително в Брюксел. Проектът ще съдейства за повишаване на енергийната сигурност и по-добре интегриран регионален газов пазар. IGB осигурява ключовите елементи от стратегията на ЕС за развитие на сигурна и устойчива енергетика. Твърдо съм уверен, че първият газ по интерконектора ще потече през януари 2021 г.", заяви той.

В разговор с Ципрас преди това Борисов припомни, че в управленската програма на българското правителство е заложено като приоритет гарантиране на енергийната сигурност и развитие на пазара, включително подготвителните дейности, възлагане на строителството на обекта и въвеждането в експлоатация на газовата връзка България-Гърция през 2020 година.

Бойко Борисов посрещна край Кирково Алексис Ципрас, който пристигна с хеликоптер Eurocopter AS332 Super Puma, използван от гръцките спасителни служби

Бойко Борисов посрещна край Кирково Алексис Ципрас, който пристигна с хеликоптер Eurocopter AS332 Super Puma, използван от гръцките спасителни служби

Снимка: Министерски съвет

"Изпълняваме поставените задачи, за да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за региона при конкурентни условия", посочи още министър-председателят. По време на срещата двамата правителствени ръководители отбелязаха и ключовото значение на междусистемната газова връзка като част от общите балкански проекти и посочиха важното значение на строежа и на пътищата, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура за свързаността и стабилността на Балканите.

Снимка: Министерски съвет

"Колкото по-добре се развиват тези наши общи проекти, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите", заяви още Борисов.

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция - България има за цел да осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона. Като част от развитието на Южния газов коридор, чрез IGB България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

Газ през интерконектора трябва да започне да се пренася и търгува през втората половина на следващата година, каза пред БНР енергийният министър Теменужка Петкова.

Коментари

Сортирай по: Новите първо
Аватар на автора

Огнян Петков

Газът не може да се вози в джоб, но технологиите напредват и може би съвсем скоро газопроводите ще станат излишни. Както обясни А. Алексиев разработват се преносими контейнери за втечнен газ, които могат да се доставят до всяка точка на потребление. При един обем от 30куб. м. един такъв контейнер осигурява газ на 30 семейства за цяла година. И руския газ умира.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички