Събота,

Борислав Сандов с уникална акция. Спаси две вековни дървета

От: СТАНДАРТ -
118
Борислав Сандов с уникална акция. Спаси две вековни дървета
A
A
A

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви за защитени две вековни дървета. Едното е от вида зимен дъб (Quersus petraea), на възраст 280 години, с височина 22 м, обиколка на ствола 4,50 м и се намира  в землището на град Белица, община Белица, област Благоевград. Предложението за защита е внесено в РИОСВ – Благоевград от Териториално поделение държавно горско стопанство (ТПДГС) – Белица.

Второто е от вида източен чинар (Platanus orientalis), на около 150 години, с височина около 16 м, обиколка на ствола 4,45 м, намира се в землището на село Мезек, община Свиленград, област Хасково. Предложение за обявяване на вековното дърво е внесено в РИОСВ – Хасково от Община Свиленград.

С обявяването им за защитени се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стъблата и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата. 

След публикуване на заповедите в Държавен вестник, вековните дървета ще бъдат вписани в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и обозначени като вековни дървета.

Опазването на вековни или забележителни дървета чрез навременната им защита е един от приоритетите на МОСВ. 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички