Понеделник,

Битка с поскъпването. Ще има ли ново увеличение на заплатите?

От: СТАНДАРТ -
290
Битка с поскъпването. Ще има ли ново увеличение на заплатите?
A
A
A

Две мерки в битката срещу лавината от поскъпване предложи икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. Според нея една от основните краткосрочни мерки е още едно увеличаване на минималната работна заплата в средата на годината и намаление на ДДС за някои стоки от първа необходимост.

Икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика обаче смята, че по-важно от ДДС е да се привлекат инвеститори, които да не разчитат на евтина работна ръка, а да имат утвърдени пазари, високотехнологично оборудване и да плащат добри заплата.

Факт е, че в последните години имаше увеличение на доходите при по-нисък ръст на цените, каза Богданов в студиото на бТВ.

"Отношение на ставката на ДДС за основните храни от опит от доста други страни показва, че това не е най-прецизното оръжие за борба с високите цени, а такива стъпки бяха правени преди години и в Румъния, и в Словакия. И се оказа, че около 1/4 от намалението на данъка само се прехвърли в по-ниска цена, а 3/4 са в по-висок приход на търговеца и производителя. Много зависи какви са различните пазарни сили и на отделните търговци, на дистрибутори,  така че това не е много прецизна мярка и второ тази мярка помага и на бедни, и на богатия. Тоест който има много ресурси, потребява много. Той също се ползва евентуално от по-ниския данък, тоест плащат по-малко данък за управление, както и човек с по-ниски доходи. Така че аз бих се фокусирал върху разходни политики, тоест политика по доходите именно на тези, които са най-засегнати“, смята той.

Григорова не се съгласи и обясни, че именно чрез ДДС в кризата много от страните са облекчили хората.

„В крайна сметка съвсем различно е потреблението при бедния и богатия. Съвсем различни са доходите и разходите,  които правят за тези стоки от първа необходимост двете групи. При богатия може да е 5% делът на тези стоки, нали разбираме, че това не е мярката, на която ще забогатеят, а за да има ефект, трябва да е върху всички. Безспорно трябва да има намаления. Впрочем това е стандартната практика в Европейския съюз. Видяхме как в началото на кризата масово започнаха държави да я прилагат. В Турция от 8% ДДС за стоки от първа необходимост намаля на 1, тоест повече беше намалено и беше намалено още повече. Това е мярка, която трябва да се приложи. Акцизите трябва да се вдигнат също, за да може да се намали крайната цена“, обясни Григорова.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички