Битка с поскъпването. Ще има ли ново увеличение на заплатите?

Икономисти в спор за ефекта от намаляване на ДДС

Битка с поскъпването. Ще има ли ново увеличение на заплатите? | StandartNews.com

Две мерки в битката срещу лавината от поскъпване предложи икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. Според нея една от основните краткосрочни мерки е още едно увеличаване на минималната работна заплата в средата на годината и намаление на ДДС за някои стоки от първа необходимост.

Икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика обаче смята, че по-важно от ДДС е да се привлекат инвеститори, които да не разчитат на евтина работна ръка, а да имат утвърдени пазари, високотехнологично оборудване и да плащат добри заплата.

Факт е, че в последните години имаше увеличение на доходите при по-нисък ръст на цените, каза Богданов в студиото на бТВ.

"Отношение на ставката на ДДС за основните храни от опит от доста други страни показва, че това не е най-прецизното оръжие за борба с високите цени, а такива стъпки бяха правени преди години и в Румъния, и в Словакия. И се оказа, че около 1/4 от намалението на данъка само се прехвърли в по-ниска цена, а 3/4 са в по-висок приход на търговеца и производителя. Много зависи какви са различните пазарни сили и на отделните търговци, на дистрибутори,  така че това не е много прецизна мярка и второ тази мярка помага и на бедни, и на богатия. Тоест който има много ресурси, потребява много. Той също се ползва евентуално от по-ниския данък, тоест плащат по-малко данък за управление, както и човек с по-ниски доходи. Така че аз бих се фокусирал върху разходни политики, тоест политика по доходите именно на тези, които са най-засегнати“, смята той.

Григорова не се съгласи и обясни, че именно чрез ДДС в кризата много от страните са облекчили хората.

„В крайна сметка съвсем различно е потреблението при бедния и богатия. Съвсем различни са доходите и разходите,  които правят за тези стоки от първа необходимост двете групи. При богатия може да е 5% делът на тези стоки, нали разбираме, че това не е мярката, на която ще забогатеят, а за да има ефект, трябва да е върху всички. Безспорно трябва да има намаления. Впрочем това е стандартната практика в Европейския съюз. Видяхме как в началото на кризата масово започнаха държави да я прилагат. В Турция от 8% ДДС за стоки от първа необходимост намаля на 1, тоест повече беше намалено и беше намалено още повече. Това е мярка, която трябва да се приложи. Акцизите трябва да се вдигнат също, за да може да се намали крайната цена“, обясни Григорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай