Българите в Крим: Не сме сепаратисти

Българите в Крим: Не сме сепаратисти | StandartNews.com

От древната си родина искаме внимание, казва сънародникът ни Иван Абажер

В края на миналата седмица в Крим се проведе шестият международен фестивал "Български срещи". В рамките на събитието на кръгла маса бе обсъждана темата "Кръстителите на два славянски народа", посветена на светите царе - българския Борис и руския Владимир. От София в дискусията участваха историкът проф. Иван Маразов, литературоведката проф. Ваня Донева и фолклористът доц. д-р Николай Ников.

Фестивалът завърши с грандиозен концерт, в който участваха местни таланти и оркестърът на пловдивската АМТИИ, предвождан от ректора проф. Милчо Василев. Сред лидерите на сънародниците ни на полуострова е Иван Иванович Абажер, председател на Регионалната българска национална културна автономия в република Крим "Паисий Хилендарски".

- Г- н Абажер, преди двадесет години, когато е създадено дружеството на българите в Крим, една от целите, които си поставя, е да подпомага депортираните през 1944 г. наши сънародници да се адаптират и устроят след повторното си завръщането тук. Малко се говори за този факт от историята. С какво те са предизвикали гнева на Сталин?

- Има много версии, но и до ден днешен няма официално обяснение. Никой не може да каже истината. 12 500 българи обаче бяха депортирани в Средна Азия и Западен Сибир. Странна игра на съдбата, защото сред сънародниците ни имаше партизани, бойци от фронта, хора със заслуги в борбата с хитлеризма и победата в Отечествената война. Има версия, че Сталин отмъщавал за това, че България е била съюзник на Германия .

- Колко души, които се определят като българи, живеят днес в Крим?

- Крим е благодатна земя, тя е част от руската федерация и на нея в мир и разбирателство живеят 170 националности. По официални данни българите са 1900 семейства. 70 на сто от тях говорят добре езика на Ботев и Вазов. Всички са православни. Често срещам хора, които ми казват: баба ми или дядо ми са българи, но асимилацията си казва думата.

- С какво се занимават основно нашите сънародници в Крим?

-Определям ги като интелигенция. Почти всички имат висше образование. Сред тях има лекари, финансисти, строители, хора на изкуството. Наш сънародник беше, царство му небесно, прочут преподавател по цигулка - Киров. Друг българин Григоров е участвал в разработването на атомната бомба, бил е гениален математик и дясна ръка на академик Сахаров.

- За шести път организирате фестивала "Български срещи". Каква е целта и най-вече ползата от него?

- Да дойдат тук хора отвън, да ни видят, да ни познават. Сега получихме поздравителни писма от председателя на парламента Цецка Цачева и патриарх Неофит. Искам властта в София да знае, че има българска общност, че не се претопяваме, искам моите колеги и партньори: гърци, немци, арменци, евреи, с които живеем заедно, да видят, че не сме забравени в далечната ни родина. В предните издания на фестивала сме събирали много повече участници. Тази година сънародниците ни от Бесарабия и Молдова не успяха да дойдат заради санкциите. Вчера почина баща ми и аз не можах да отида да го погреба, защото селото ни е в Украйна и ще ме арестуват. Хората се страхуват. Исках да поканя бивши държавници, които вече са били тук, да дойдат пак и да видят, че няма изолация и проблеми. Изпратих официални покани на президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, на Ангел Марин. Никой не дойде.

- Обиден ли сте?

- Това не е обида. Те се отнесоха с пренебрежение. Дори едно писмо не пратиха. Пълно мълчание. Това са хора, с които вече не искам да си имам работа.

- Претенциите ви към българската държава?

- Никакви. Едното внимание. Нашата цел е народна и културна дипломация. Нека целият свят знае, че ние българите в Крим не сме сепаратисти, а достойни представители на земната цивилизация.

Още за българите в Крим четете в новия брой на в. "Шоу"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай