Андрей Райчев посочи най-големия проблем на България

Това е поляризацията на обществото

Андрей Райчев посочи най-големия проблем на България | StandartNews.com

„Правителството беше отговор на противоречия в България от последните две години.И двата проблема не са отшумели и тепърва ще видим резултата от тези тенденции. От този резултат зависи съдбата на хората, които сега са на власт. Войната и хаосът с енергията са тези два проблема“. 

Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев във връзка със 100 дни от управлението на четворната коалиция. И прогнозира, че почти по всеки въпрос в нея ще има противоречия. 

„Ако десните критикуваха Борисов, че непрекъснато харчеше, за да удължи политическото си време, това правителство харчи по две“. 

Социологът посочи, че „позицията на България спрямо войната в Украйна е ясна - не иска да е страна в конфликта, но е лоялна към НАТО и ЕС“. 

„Това е правилната позиция, но управляващите са бутани непрекъснато отвътре, от десни свои критици, България да се изпъчи и да отиде на предна линия на сражението, което не е изгодно за страната, но е изгодно за тези критици. Тези хора са натегачи пред Запада, това им е произходът. Те искат да доложат на Запада, че който мисли, че картината не е черно-бяла, е агент на Путин.

Това е чудовищна глупост. Това не е путинска пропаганда, а мнението на русофилска нация, каквато България е, и тя има по-сложно отношение към Русия... Свободата на словото се оказва агентурно. При Путин тече точно същото, само че в обратната посока“. 

В предаването „Политически НЕкоректно“ Райчев допълни, че най-опасният процес за България е поляризацията - както при темата за Covid, така и при тази за Русия. 

„Политическите партии ще се възползват от това. Много неприятни партии ще оглавят двете страни и ще се хранят една друга. Защото няма БСП без СДС и СДС без БСП, както няма Мангъров без Мутафчийски и Мутафчийски без Мангъров.

Мнозинството в средата ще пострада. Страданието ще бъде, че ще трябва да избира между две неща, които не иска. Затова мълчаливото мнозинство трябва да доминира. Биполярният модел е най-лошото нещо, което може да се случи на България, защото идват тежки времена, а единството на нацията е най-главното нещо“. 

Според социолога „Владимир Путин е причинил голяма беля най-вече на своя народ, защото столетното усилие на Русия да бъде европейска страна вече е затворено, а това прави страната лесна жертва на Китай и на Иран“. 

„Да допуснем, че руснаците окупират Украйна и я подчинят. Какво получаваме? Афганистан. Само че с огромен размер и то близо до нашата столица. Перманентен тероризъм. Да допуснем, че Украйна се раздели на две - това е моделът „Виетнам“. Тоест, само някакъв мир при някакви условия е изход, за да започне някаква нормализация. Путин няма печеливш ход, това е проблем.

Да си представим, че той губи войната. Ще започне разпад на Русия. Разпадът на Русия, за разлика от разпада на Украйна, е много страшно нещо. Това са 6000 ядрени заряда, които ще попаднат кой знае в кого. Това е опасно за света истински“, допълни още той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай