Адамов властваше като Сталин - с пари и страх

Адамов властваше като Сталин - с пари и страх | StandartNews.com

От месец насам Стопанската академия в Свищов е под прицела на медиите. Тя нашумя покрай скандала с нелегитимния избор на 35-годишната проф. Теодора Димитрова за ректор на висшето училище. Димитрова е смятана за протеже на изкаралия два мандата проф. Величко Адамов, чието управление превърна университета във феодална крепост. С години се говореше за злоупотреби, станали под негово ръководство, но мерки така и не бяха взети. В последните дни, откакто МОН назначи служебен ректор на вуза, непрестанно излизат нови и нови данни за нарушения, станали по времето на проф. Адамов. За това какво се случва във висшето училище и ще успее ли то да си върне доброто име, "Стандарт" попита служебния ректор проф. Иван Върбанов.

Тридесетина души от 200 се облагодетелстваха покрай него

Професорът искаше да управлява и след пенсия с марионетни ректори, казва проф. Иван Върбанов


* Само за 2014 г. е получил над 121 000 лева
* Млади преподаватели вземаха трохите, а хонорарите получаваше друг
* Автори не знаят за допечатки на учебници, парите не са отивали при тях
* В академията цареше култ към личността, включително с портретите на стената

- Проф. Върбанов, на какви нарушения от управлението на проф. Величко Адамов се натъквате като служебен ректор?
- Едно от нарушенията, които откриваме, е например за пътни листи, издавани проформа. Всъщност колата е пътувала заедно с работници, включително в съботни и неделни дни, до вилата на бившия ректор. Друго нарушение е фиктивно назначаване на камериерка в почивната ни станция на Орешака за шест месеца, без въобще да е стъпвала там. А в същото време е получавала заплата. Откриваме вече и по-подробна информация за високите хонорари в магистърското и дистанционното обучение. Става дума например за научно ръководство на докторанти, изготвяне на документация, авторски права.

- За какви суми говорим?
- На пръв поглед става дума за малки суми, но многократно изплащани. Само на една страница например виждам седем-осем хонорара за консултации по 200, по 700 лева. Различно е. Но за 2014 г. само от тези дейности професор Адамов е получил 121 749 лева. Сумата за 2013-а е подобна, но в момента нямам данните пред себе си.

- Имаше проблем и с издателството ви?
- Установихме наличието на един склад, пълен с литература, която не е издавана в нашето издателство, а е на "Абагар" - Велико Търново. От него една книжарница в града си е вземала необходимата литература, за да я продава. Установихме, че има нови допечатки, втори и трети издания на учебници и помагала, но за някои от тях авторите дори не знаят, че е имало допечатка. Тоест тези пари не са отивали при тях. Имахме и проверка по трудовото законодателство от Главна инспекция по труда, сега очакваме техния доклад. Не мога да говоря предварително, но основното нещо, което те ми казаха и устно, е, че с хонорарите от магистърско и дистанционно обучение за учебна дейност, преподаване, лекции, консултации по граждански договор всъщност вършим това, което сме задължени да вършим по трудов договор. Няма как една част от дейността си да я вършиш по трудов договор, което е основното ти задължение, а друга част, по-скъпо платена, да я вършиш по граждански. Казаха, че това е фрапиращо. И че не ми завиждат с какво трябва да се оправям.

- Какво ще правите оттук нататък?
- Стъпка по стъпка си чистим къщичката.

- Ще подадете ли събраната информация до прокуратурата, до МОН?
- До МОН вече сме подали сигнали, те направиха една проверка и аз чрез вашия вестник призовавам най-после да оповестят резултатите от нея. Проверката завърши на 15 май, днес (б. р. вчера) е 26 юни. Изпратили сме писмо до тях за вътрешен одит. Министърът оповести в медиите, че ще назначи такъв. Очакваме също така одит от Агенция за държавна финансова инспекция. Подали сме и сигнали до Комисията за конфликт на интереси във връзка с договорите, които има проф. Теодора Димитрова (нелегитимно избраният ректор след проф. Величко Адамов - б. р.) с външни банкови и застрахователни институции, чиито офиси се помещават в сграда на Стопанската академия. Оттам също очакваме реакция.

- В качеството на каква има договори проф. Димитрова?
- В определени моменти е била шеф на офисите им. Била е заместник-ректор и като член на ръководството е участвала в даването на тези офиси под наем, а същевременно е работила за тези дружества. Това си е жив конфликт на интереси и това го каза и заместник-министър Николай Денков в едно предаване на Би Ти Ви.
След като получим резултатите от проверките на тези институции, които сме сезирали (надявам се това да стане в рамките на моя мандат), вече ще помолим да дойдат и от Сметната палата и да затворят кръга.

- Доколкото знам, сигнали в прокуратурата са подавани и преди, какво е ставало с тях?
- Не знам какви сигнали са подавани, но явно нищо не се е случвало, щом той си изкара двата пълни мандата. Най-общо мога да кажа, че тези сигнали стигат до определено ниво и спират там.

- В момента контактувате ли с проф. Адамов и проф. Димитрова, те идват ли в университета?
- Проф. Адамов е в отпуск до края на юни. С проф. Димитрова съм имал три или четири срещи, на които непрекъснато съм я призовавал за сътрудничество, за омиротворяване на обстановката, молил съм я да си оттегли жалбите от Върховния административен съд, за да си запази все пак достойнството. Но тя продължава и обжалва всичко.

- Нормализира ли се вече обстановката в университета?
- Служителите първи усетиха промяната и новия стил на работа. Вече са спокойни, всеки си изпълнява задълженията, които са важни за нормалното функциониране на академията, за получаване на заплатите. С преподавателите също работим ежедневно, обясняваме им как стоят нещата, каква е истината за досегашното управление. Много от тях не са знаели, че вършат работата, за която друг получава възнаграждение, а за тях остават трохите. Ще ви дам един прост пример - повечето от тези професори, които са над 65-годишна възраст, не знаят как се работи със системата за дистанционно обучение, наречена VGL. Те не знаят как се влиза в нея, как се дават консултации през нея, не са се срещали със студентите, а получават съответните хонорари за това. Шерпите, грубо казано - младите доценти и асистенти - вършат черната работа, за която друг получава възнаграждението. Системата е така направена, че много трудно можеш да установиш тези неща, но все пак може да бъде проверено кога е влизало дадено лице, колко време е стояло в системата, какви действия е извършило. Там трябва да бъдат качени лекционни материали, помощна литература, тестове. Това няма как да го направи професор над 65 г., той просто не знае как да го направи, а си получава парите за тези неща.

- Колко души са се облагодетелствали от управлението на Величко Адамов?
- Тридесетина души. А личният състав на университета е около 200-250 души.

- Как върви кандидатстудентската ви кампания на фона на случващото се?
- Кандидатстудентската ни кампания върви вече месеци наред, минали са пет изпита. Има подадени документи, а сега очакваме напливът да стане по-голям, след като учениците си получат дипломите. Създали сме много добра организация, работи същият екип, който е бил отговорен за кандидатстудентската кампания, допълваме с нови хора, с нови идеи и нови форми за привличане на студенти. Ще използваме целия пакет от възможни средства, най-вече за акцент върху това, че висшето училище се връща към старите си традиции, към законността и реда. Че при нас спокойно могат да идват студенти от цялата страна и като завършат след четири години, да се гордеят, че са завършили тук. А не да се чудят как да кажат къде са завършили.

- Доколко това, което става, срина имиджа на академията?
- Имиджът на висшето ни училище бе смазан през тези осем години. Разкриването на истината, продължаването на действията ни за възстановяване на реда и спокойствието само може да допринесе за възстановяване на имиджа ни. Недейте обвинява вестоносеца за това, което е ставало. Ние няма как да прикриваме истината. За нея не сме виновни ние, а тези, които досега са управлявали. Ние искаме да тръгнат нещата, да се възстанови нормалната комуникация с министерството. Искаме средствата, които министерството и данъкоплатците ни дават, да отиват там, където им е мястото, а не в джоба на тридесетина души. Това е източване на академията години наред.

- Какъв според вас е най-същественият проблем на управлението на проф. Адамов - финансовите злоупотреби, нарушенията на законността, насаждането на страх или нещо друго?
- Най-дълбоката същност на това, което ставаше, беше превръщането на един екип от около 600 души, целия персонал на академията, в безропотни същества, които изпълняват безпрекословно нарежданията на един диктатор. Това беше не феодализъм, това беше еднолична диктатура. Тоталитарен режим, подобен на този на Сталин - с портретите, с картините, които сте виждали. Това е връщане на академията в 50-те години на ХХ век, когато господстваше култът към личността на Сталин. Това бе култ към личността на проф. Адамов. Той бе подготвил всичко да остане на власт след пенсионирането си, беше си оборудвал кабинет на третия етаж, от който да ръководи в сянка, като използва марионетни ректори. Да властва чрез страх, манипулации и пари. Има две основни чувства - страх и любов. Той работеше чрез страха. Довежда хората до животински страх или ги печели с много пари.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай