Апатията пречи и в медицината

 Апатията пречи  и в медицината | StandartNews.com

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събра предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com.

По-големи санкции за пропуски от безхаберие и незнание

Невинаги е по-лесно да се заобиколи проблемът, смята д-р Анастасия Чокоева

- Д-р Чокоева, защо избрахте да учите медицина?

- Според мен медицината не е избор, тя е призвание. То те избира въз основа на личностните ти ценности и убежденията, които изповядваш и защитаваш. Да си лекар е не просто професия, а начин на живот, който поглъща и въплъщава индивидуалните ти качества на личност, професионалните ти умения на специалист и чисто човешките ти добродетели като честност, почтеност, загриженост към другите и доброта. Окончателното ми решение се оформи в съзнанието ми, когато бях на 11 години. Тогава се появи брат ми, за съжаление с вродена аномалия на дясна ръка. Тогава се прокрадна идеята за призванието да откриваш начини да помагаш на хората с цялата си себеотдаденост. Няма по-велика възможност за реализация от тази да помагаш на другите с работата си. Да спасиш дори един живот - това е безценно.

- Какво ви накара да се ориентирате към специалността, която сте следвали?

- Дерматологията е една от най-бързо развиващите се специалности в момента, с широк, разнообразен и всеобхватен спектър на дейности и патологии. Тя обхваща както естетичната и разкрасителна част, така и най-тежката, която се занимава с борбата с най-злокачествения вид тумор в човешката патология - малигнения меланом. Обучението и практикуването на тази специалност изискват, от една страна, въображение, изобретателност, а от друга - асоциативно мислене и фотографска памет. Човешката кожа е най-големият орган и като такъв те изправя пред нови предизвикателства всеки ден. Експерименталната част от работата, с откриването на нови идеи и хипотези за редица медицински загадки, ме подтикна към научната работа. Няма друга специалност, която да обхваща над 2000 нозологични единици. Всеки ден е предизвикателство, всяка тайна - възможност за разгадаване на отговорите на вечни въпроси и шанс за принос към тази необятна наука.

- Вярвате ли в Хипократовата клетва или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество? Кой е най-важният принцип в нея според вас?

- Колкото и утопично да звучи тя в днешното "комерсиализираното" общество, смятам, че основният й принцип - "Не вреди", е основополагащ в медицината и до днес. Твърдо вярвам в нейния завет и се вдъхновявам от истински лидери и титани в медицината, които го следват безрезервно. Имаш ли вроден "талант" да бъдеш хуманен лекар - вярваш в клетвата и я следваш.

- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?

- Отдаденост и безрезервна грижа за всеки пациент. Не вреди, а помагай, доколкото е възможно. Ако нещо е извън квалификацията и уменията ти, поискай помощ от по-мъдри и знаещи хора. Отнасям се с всеки отделен пациент като със свой близък роднина. Доброто отношение създава доверие и предразположеност у пациентите, което е най-важно, особено при работата с деца. Все пак понякога успокояването на емоционалното състояние и създаване на чувство за доверие и комфорт между лекар и пациент е половината решение на проблема.

- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?

- Проблемите в здравеопазването в България са многофакторни и многозначни. Като навсякъде по света, здравната система трябва да дава свобода на практикуване, с идеална цел - опазване на човешкото здраве. Когато тази свобода се превърне в "свободия", естествено трябва да се сложи в граници. Всяка специалност има различни проблеми, които не бих могла да обхвана в кратък коментар по темата, но според мен, несполуките до голяма степен произхождат и от самите нас като лекари. Липсата на квалифицирани кадри, с мечти и ангажираност в проблемите на здравеопазването водят до спад на нивото му като цяло. Пускаш се по течението, без да мислиш къде ще те отведе! За жалост липсата на мотивация у много от медиците у нас заради ниското заплащане и рестрикциите на реформите, поставят пациентите в принудителна отбранителна позиция като жертви. Много медици не се ангажират достатъчно с проблемите, а от там произтичат и пропуските. Невинаги е по-лесно да се заобиколи проблем, щом не може да се реши, а още повече - не е редно!

- Смятате ли да останете и да работите в България? Защо?

- Смятам да остана да работя в България, първо, защото тя е родината ми. Тук е семейството ми. Тук искам да расте детето ми. Посещавала съм достатъчно страни по света, за да знам, че проблеми има навсякъде. Разликата е в хората и кадрите, които искат да ги решат и да се борят всеки ден.

- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?

- Проблематиката отново е многофакторна. На първо място смятам, че разковничето е в липсата на шанс за реализация. Липса на места за специализация, икономическите и финансовите фактори, които правят самоиздръжката на всеки млад лекар изключително трудна до невъзможна. В крайна сметка смятам, че, ако човек има желание, намира смисъл и начин да отстоява избора си.

- Какво искате да се промени в здравната система?

- В началото на 2015 г. създадохме дружество за дерматохистопатологичен контрол и последващи терапевтични препоръки, водени от идеята да се засили контролът върху пропуските, които струват човешки живот. Смятам, че, от една страна, трябва да се промени начинът на мотивация и ангажираност на всички медици в системата, а от друга - да се засилят санкциите при допуснати пропуски поради недостатъчна квалификация или ангажираност. Това е само малка част от промените, но със сигурност са вярната посока. Ако искаме да имаме европейско здравеопазване, трябва да осигурим квалификация на европейски ниво, информираност и по-строги санкции, в случай на животозастрашаващи пропуски.

- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?

- Бих се обърнала с едно скромно предложение към министър Москов - би било от помощ за всички ни, ако се организират регулярни срещи с млади специалисти, с ангажирано съзнание и съвест към професията си, които милеят за пациентите си. Когато съзнанието е необременено от трудностите в професията или тревогите на времето, е свободно за нови идеи. Има хъс за нови промени и увереност, че човешкият живот е безценен!

- А на пациентите?

- Не губете вяра в българския лекар!

Д-р Анастасия Чокоева е на 29 г. Завършила е медицина през 2011 г. в МУ-Пловдив със среден семестриален успех много добър 4.88 и отличен 5.60 от положените държавни изпити. В момента е специализант и докторант по кожни и венерически болести в МУ - Пловдив и УМБАЛ "Св. Георги". Д-р Чокоева участва в авторски колективи при написването на 66 научни статии. Тя има 50 публикации в списание с импакт фактор над 2. Съавтор е при 3 книги, има 13 изнесени лекции и публични представяния. Омъжена е, с едно дете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай