600 хил. ще взимат пари по Закона за хората с увреждания

Около 150 хиляди души ще трябва да подават заявления-декларации в АСП за новата финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания...

600 хил. ще взимат пари по Закона за хората с увреждания | StandartNews.com

Около 150 хиляди души ще трябва да подават заявления-декларации в АСП за новата финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков разясни пред журналисти през какви стъпки трябва да минат част от хората с увреждания, за да получат подкрепа. Някои от хората с увреждания за първи път с новото законодателство ще имат право на финансово подпомагане - тези с трайни увреждания между 50 и 71 на сто.

Право на новата финансова подкрепа, обвързана с линията на бедност, която влиза в сила от 1 януари 2019 година, ще имат общо над 600 000 души. В момента около 500 000 от тях получават интеграционни добавки. За тях АСП служебно ще отпуска новата по-висока финансова подкрепа. Тези хора няма нужда да подават заявления в АСП.

Около 48 хиляди от 340-те хиляди пенсионери, които получават четвъртинката социално-инвалидна пенсия, която от догодина ще бъде интегрирана в новата финансова подкрепа и няма да се изплаща от НОИ към пенсиите, а от АСП, ще трябва да подават заявление -декларация в АСП. Това са тази част от пенсионерите, които в момента получават четвъртинката, но не получават интеграционна добавка. За останалите АСП служебно ще отпуска помощта.

В пенсионните разпореждания на около 340-те хиляди пенсионери ще има обяснения защо от 1 януари четвъртинката няма да се изплаща към пенсиите, а преминава към АСП. Новата финансова подкрепа ще бъде получена от АСП през февруари, тъй като помощите се изплащат през следващия месец, а не авансово, както е при пенсиите.

Чрез закона е гарантирано, че няма да има хора, които да получат по-ниска финансова подкрепа от тази, която са получавали до момента, обясни министър Бисер Петков. Финансовата подкрепа ще расте и занапред, тъй като е обвързана с линията на бедност, която се актуализира.

Според новия закон, който влиза в сила от 1 януари догодина, право на финансова подкрепа ще имат всички хора с над 50 процента увреждания. Финансовата подкрепа е петстепенна, като най-висока е за тези с над 90 на сто увреждания с право на чужда помощ 198,36 лв. Те са около 16 000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай