5 апарата за телеметрично предаване на ЕКГ за Кърджали

5 апарата за телеметрично предаване на ЕКГ за Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. Д-р Кирил Карамфилов, мениджър на инициативата "Стент за живот" за България, дари на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали пет апарата за телеметрично предаване на ЕКГ. Мобилните апарати за електрокардиограми ще могат чрез GSM връзка да предават резултатите в кардиологичното отделение на болницата в Кърджали. Дарението е насочено към ЕКГ-диагностика при съмнение за остър миокарден инфаркт.

"Устройствата предават ЕКГ от линейката в спешен център или на дежурния кардиолог, който преценява дали пациентът е за хоспитализация или следва да остане на амбулаторно лечение. Така се улесняват районите, където в линейките няма лекар или дежурният не е тясноспециализиран в областта на сърдечносъдовата диагностика. По този начин се печели ценно време за спасяване на пациента, т. н."златен час", обясни д-р Кирил Карамфилов.

Медиците от Кърджали са едни от първите в страната, които получават подобна техника. "Телемедицинските апарати са с неоценима стойност за пациентите", каза още д-р Кирил Карамфилов.

Шефът на ЦСМП Кърджали д-р Атанас Митков заяви, че от доста време работят заедно, за да се снабдят с подобна апаратура. "Петте апарата, които получаваме сега, ще разпределим в нашите филиали в Кърджали, Крумовград, Ардино, Джебел и Черноочене. При добри резултати смятаме да оборудваме всички 13 линейки", поясни д-р Митков.

По думите на директора на болницата д-р Тодор Черкезов дарението е изключително ценно и е поредната стъпка към модернизация на здравната помощ в Кърджали. "Неща, които преди няколко години ни се струваха в сферата на фантастиката, сега вече се случват реално", подчерта д-р Черкезов. Той съобщи, че в последната година смъртните случаи от миокарден инфаркт са намалели с 18 на сто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай