4 тежки диагнози в дерматологията

4 тежки диагнози в дерматологията | StandartNews.com

2/3 от пациентите с пемфигус, останали без терапия, загиват

Базално-клетъчният карцином рядко е с метастази, но може да отключи друг вид рак

1. Хронична уртикария
Състояние, при което се появява сърбящ обрив, предизвикан от миниатюрни количества течност, които се процеждат през кръвоносните съдове точно под повърхността на кожата.

* Видове
- Остра (появява се внезапно и продължава по-малко от 6 седмици). Без значение от възрастта, около 1 на всеки 6 души някога ще изпитат такъв тип уртикария през живота си.
- Хронична (това означава, че продължава за по-дълъг период от време - повече от 6 седмици, с поява на обрив почти всеки ден). Тази форма е по-рядка и по-често засяга жени, отколкото мъже. Може да продължи и с години.

* Как да я познаем?
Образуват се малки повдигнати области (т.нар. уртики) по повърхността на кожата. Изглеждат като леки мехурчета или набъбвания, които сърбят. Всяка уртика е бяла или червена и обикновено е заобиколена от малък червен участък от кожа.

* Какво я причинява?
Много често причинителят е неизвестен. Възможни причини при някои от болните могат да бъдат автоимунен проблем (собствената имунна система уврежда някои от собствените клетки в тялото), алергия към храна, лекарства, паразити и т.н., физически стимул, довел до поява на обрив (висока или ниска температура, слънчева светлина, натиск, потапяне във вода и др.).

* Сериозна болест ли е?
Обривът обикновено е сърбящ. В повечето случаи всяка уртика отшумява за по-малко от 24 ч. За съжаление, обривът може постоянно да се появява и изчезва, което стресира и затруднява съня. Възможно е да се появи ангиоедем (течността навлиза по-дълбоко подкожно и води до подуване на тъканите - най-често се засягат клепачите, устните и гениталната област. Понякога се подуват езикът и гърлото и се стига до затруднено дишане)

* Лечението
Антихистаминови препарати, имуносупресивни агенти, т.нар. левкотриенови антагонисти, биологични продукти.

2. Пемфигус
Името идва от гръцкия корен pemphix и означава мехур. Описва група от автоимунни болести, при които по повърхността на кожата и/или лигавиците се появяват мехури.

* Видове
Най-често се среща пемфигус вулгарис (при около 70% от хората с тази болест). Може да се появи на всяка възраст, но най-вече между 30 и 70 г. При младежите засяга по-често девойките.

* Какво го причинява?
Това е автоимунна болест. Външни фактори могат също да допринесат за болестта (лекарства, стрес, хормони, ваксини, УВ светлина, тумори, изгаряния и др.)

* Сериозна болест ли е?
2/3 от болните с пемфигус вулгарис, които не са се лекували, са починали. Прогнозата е най-лоша при по-възрастните и пациентите, чиято кожа е по-засегната. Често болните страдат от странични ефекти на медикаментите за лечение на пемфигус (животозастрашаващи инфекции поради имуносупресивен ефект на терапията).

* Лечение
Медикаменти за овладяване и поддържане на стабилно състояние (например - косртикостероиди)

3. Псориазис
Най-често се изразява под формата на плаки от червена и лющеща се кожа. Има вероятност болестта да се появява и изчезва през целия живот. Пристъп може да се появи по всяко време, с различна честота. Понякога кожата напълно се изчиства. Болестта не се дължи на инфекция и не е заразна (а с автоимунен произход).

* Видове
Най-честата форма (8-9 души от 10 болни с псориазис) страдат от псориазис с плаки (плакатен псориазис). Засягат се кожата на ръцете, краката, главата, ниската част на гърба. Понякога обаче плаки има по лицето, ходилата, дланите, ноктите, гениталната област или местата на кожни гънки.

* Какво го причинява?
Клетките на здравата кожа напълно се обновяват за период от 28 дни. При псориазиса това става много по-бързо (хиперпролиферация). По този начин има повече кожни клетки, които се групират на повърхността на кожата в плаки. Повишават се нива на имунни клетки, а малките кръвоносни съдове се разширяват и увеличават броя си - появява се и зачервяване. Външните фактори са генетична предизпозиция, стрес, лекарства, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и др. Автоимунни процеси в самия организъм също могат да отключват болестта.

* Сериозна болест ли е?
Тежестта на болестта варира в големи граници - от няколко плаки по кожата, до големи засегнати участъци. Често плаките болят, сърбят, кожата се лющи, а самите болни биват отхвърляни от обществото. В допълнение са изложени на по-голям риск от депресия, сърдечно-съдови заболявания, диабет, артрити.

* Лечение
Определя се, в зависимост от тежестта. Може да е локално с овлажняващи кремове, с имуносупресивни агенти, фотолечение, климатолечение, терапия с биологични продукти.

4. Базално-клетъчен карцином (БКК)
Това е вид кожен рак, който сравнително рядко метастазира и рядко води до смъртни случаи, но поради факта, че може да причини значителни разрушителни и обезформящи поражения при болните чрез нахлуване и в околните тъкани, се счита за злокачествен. Най-често засяга кожата на врата и главата.

* Какво го причинява?
Най-значимите фактори са генетичната предизпозиция и излагането на УВ светлина.

* Сериозна болест ли е?
Смъртността е ниска поради факта, че БКК рядко води до метастази. Ако отново се появи тумор, вероятността той да се излекува, е много по-малка. Болните са изложени на повишен риск от развитие на злокачествен рак на кожата, както и други видове рак (на бял дроб, гърда, устната кухина и др.)

* Лечение
Оперативно, с фотодинамична терапия и т.н.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай