43 години тормоз. Кога отново въртим стрелките

На 27 март в 3,00 часа

43 години тормоз. Кога отново въртим стрелките | StandartNews.com

Според европейските планове 2021 г. година трябваше да е последната, в която времето се сменя. Не е сигурно, че ще е за последен път, въпреки че Европейският парламент гласува през 2019 г. да се откаже изцяло от промените в часовото време.

Страните, избрали да се придържат към лятното часово време, трябваше да спрат процеса през март 2021, докато тези, които предпочитат зимния график, щяха да извършат последната промяна през октомври, когато по принцип се връщаме към астрономическото време.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай