30% скок при част от пенсиите

Броят на тези, които ще получат целеви помощи за отопление, ще нарасне с около 50 000 на 255 000 души, каза Петков

30% скок при част от пенсиите | StandartNews.com

За тази година всички отпуснати до края на 2018 г. пенсии се увеличават с 5.7 процента, като заплащането на пенсиите вече започна в началото на седмицата, каза Бисер Петков пред БНТ. За тези пенсионери, които взимаха тавана на пенсиите, увеличението е чувствително и то може да достигне до 30%, защото таванът се увеличи от 910 лв. на 1200 лв.

"Тази индексация, това осъвременяване от 1 юли е едно от най-високите като проценти от последните години. То се дължи на ръста на средния осигурителен доход. Разбира се има увеличение и на цените на електро енергията, но то е значително по-малко. Увеличението на пенсиите съпоставено с темпа на инфлация, категорично води до увеличаване на покупателната способност", каза Петков.

Броят на тези, които ще получат целеви помощи за отопление, ще нарасне с около 50 000 на 255 000 души. Самата помощ също се увеличава на около 465 лв. за петте месеца, за които хората получават подпомагане.

"Голяма част от възрастните хора ще получат една значителна подкрепа имаме едно реално увеличение в пенсиите около три процента на база на тази индекспо отношение на увеличения размер на целевите помощи за отопление. Това стана възможно благодарение на по-високия ресурс, който има тази година в бюджета на министерството по тази програма - с 40 млн. повече от миналата година", уточни социалният министър.

Това са предимно възрастни хора, които живеят сами или са над определена възраст

"Очакваме, че броят на тези, които ще получат целеви помощи, ще нарасне с около 50 000 - от 210 000 за миналата година - на 255 хиляди. Вече е ясно от вчера, че и самата помощ се увеличава за петте месеца, за които хората получават подпомагане - от октомври до март - общото номинално увеличение на помощите е около 91 лв, което е значително и което ще им помогне да посрещнат, не само увеличените разходи, свързани с цената на ел. енергията, но и да могат наистина да си покрият тези разходи. 465 лв. ще бъде приблизително сумата, която ще получат за пет месеца", каза Петков.

Той уточни, че в Наредбата е предвиден коефициент, така че няма да отпаднат хора от получаване на помощи заради това, че са получили по-висока пенсия след увеличението. Те ще продължат да получават помощи, ако увеличението на доходите им е само от увеличената пенсия, каза Бисер Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай